Top 5 2016: Apple domineert Q4 2016, Samsung geheel 2016

Top 5 2016: Apple domineert Q4 2016, Samsung geheel 2016

Onderzoeksbureau IDC toont deze week hoeveel smartphones er wereldwijde zijn verscheept. De top 3 binnen de top 5 voor 2016 is onveranderd. Apple overstijgt Samsung nog wel in het laatste kwartaal, maar de Zuid-Koreaanse reus blijft oppermachtig. Samsung verscheepte 311,4 miljoen smartphones in 2016 en Apple 215,4. Huawei versterkt de nummer positie.

Samsung is wederom de best verkopende smartphone fabrikant in de wereld. Apple volgt met bijna 100 miljoen smartphone minder en daarna zien we Huawei stabiel op de derde plek. Nieuw in de top 5 zijn Oppo en Vivo. Beide merken lieten dit jaar ongelofelijke groeicijfers zien en verkochten respectievelijk 99,4 miljoen en 77,3 miljoen mobiele telefoons. Hoewel Apple natuurlijk veel minder toestellen verkoopt dan Samsung, moeten we hierbij wel bedenken dat het bedrijf enkel vlaggenschepen verkoopt.

 Top 3 smartphone fabrikanten 2016

Stijging smartphone verkopen in 2016

Ondanks grote bezorgdheid over het verzadigd zijn van de smartphone markt, werden er dit jaar weer meer smartphone verkocht. Al zien we dit jaar een bescheiden jaar op jaar stijging van 2,3% in vergelijking tot ruim 10% in 2015. Samsung is het grote smartphone merk in de wereld en Apple staat zeer stevig op de tweede plek. Beide ondernemingen hadden echter wel last van de verzadigende markt en groter wordende voorkeur van gebruikers (vooral in China) voor mid-range smartphones. Het vakantieseizoen heeft Apple tot winnaar gemaakt in het laatste kwartaal. De fabrikant werd de best verkopende smartphone fabrikant in Q4 2016, vlak voor Samsung.

Twee absolute winnaars van 2016 zijn Oppo en Vivo. Beide merken wisten hun afzet meer dan te verdubbelen en Oppo verkocht zelfs 133% meer telefoons afgelopen jaar. Het tweetal wist vooral de Chinese markt te veroveren en maakte het concurrenten als Huawei maar vooral Lenovo en Xiaomi erg lastig. De voormalige nummer 4 en 5 hebben daarom ook ruimte moeten maken voor het tweetal onder bewind van de Chinese gigant BBK Electronics.
Top 5 smartphone shipments Q4 2016

Top 5 smartphone shipments 2016

Top 5 smartphone fabrikanten in 2016

Samsung voert zoals gewoonlijk de top 5 van smartphone fabrikanten aan. De Zuid-Koreaanse fabrikant verkocht 311,4 miljoen smartphones in 2016. 3 procent minder dan vorig jaar en het marktaandeel van de technologiegigant daalde naar 21,2 procent. Apple verkocht afgelopen jaar ook minder smartphones in vergelijking tot 2015. In totaal werden 215,4 iPhones verscheept, 7 procent minder dan het jaar daarvoor. Het aandeel van Apple daalt naar 14,6 procent. Huawei deed goede zaken in 2016, ondanks felle concurrentie in het eigen land China. Het merk zette een grote stap richting de top 2 en verkocht ruim 30 procent meer smartphones, ruim 139 miljoen. Bijna haalde de Chinese fabrikant het beoogde doel voor 2016 van 140 miljoen eenheden.

Achter Huawei zien we twee ´nieuwe´ merken, Oppo en Vivo. Beide merken zijn eigendom van BBK Electronics. Oppo laat een gigantische stijging zien in het aantal verscheepte smartphones. Het merk verkocht in 2016 bijna 133 procent meer toestellen dan in 2015, 99,4 miljoen. Het marktaandeel van Oppo steeg van 3 procent naar 6,8 procent. Vivo laat ook een ongelofelijke stijging zien. De hekkensluiter van de top 5 verkocht afgelopen jaar 103 procent meer smartphones dan in 2015, 77,3 miljoen toestellen. Het marktaandeel van Vivo verdubbelde naar 5,3 procent.

De top 5 smartphone fabrikanten samen zijn goed voor 627,8 miljoen smartphones, 57,3 procent van het totaal aan verscheepte smartphones. In totaal werden er 1.470,6 miljoen smartphones verscheept over de wereld, 2,3 procent meer dan in 2015.

2016 was een bijzonder smartphone jaar

Ryan Reith, vice president bij IDC’s Worldwide Quarterly Mobile Device Trackers, vertelt dat 2016 in veel opzichten een gedenkwaardig jaar markeerde voor de smartphone industrie. Het was het eerste jaar met een negatieve groei voor de iPhone, maar tegelijkertijd overtrof Apple het aantal van Samsung in de vakantie periode (Q4 2016). We waren getuigen van jaar-op-jaar daling in opkomende regio’s (Midden oosten en Latijns-Amerika) terwijl we daar juist hoge groei verwachtte, zegt Reith. Dit jaar was ook het eerste jaar dat er drie fabrikanten in de top 5 zitten met dubbele groeicijfers. 2016 was natuurlijk ook een jaar van innovatie en helaas het Galaxy Note 7 debacle. De smartphone met een irisscanner en geweldige verkoopcijfers waarvan de batterij net iets te vaak ontplofte.

Hoogtepunten van de top 5

In 2016 blijven het de twee grote partijen die strijden voor de top twee, Apple en Samsung. Toch hijgen de top drie Chinese fabrikanten in de nek van Samsung. Huawei, Oppo, en Vivo bereiden hun portfolio voortdurend uit en vooral binnen China weet het drietal grote druk uit te oefenen op de nummer één. Ze bieden namelijk betaalbare en goed gebouwde apparaten en niet langer alleen in de low-end markt. De Huawei P9, Huawei Mate 8, Oppo R9s en Vivo XPlay6 hebben bewezen ook in het hogere segment uitstekend mee te kunnen doen.

Samsung

Afgelopen jaar was voor Samsung een jaar om weer snel te vergeten, dat zou je hebben gedacht toen het zijn Galaxy Note 7 volledig moest terugtrekken. De Koreaanse grootmacht verscheept desondanks de meeste smartphones in 2016 en behaalde ook nog uitstekende financiële resultaten. In het laatst kwartaal verkocht Apple meer iPhones, maar in het gehele jaar wist Samsung 100 miljoen toestellen meer te verkopen dan de Amerikaanse concurrent.

Samsung heeft 2016 tot een uitstekend jaar kunnen maken door de successen van zijn Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge en de populaire J-series. Het bedrijf behaalde in de uitdagende vakantie periode echter een wereldwijde marktaandeel van 18,1 procent. Voor het eerst in meer dan vier jaar was het marktaandeel van de Zuid-Koreaanse fabrikant minder dan 20 procent. Een goed moment voor een nieuwe smartphone zou je zeggen. De Galaxy S8 verwachten we in maart te zien en ergens in april liggen de vlaggenschepen misschien al in de winkels.

Samsung Galaxy S7 en Samsung Galaxy S7 Edge

Apple iPhone

Even was Apple terug aan kop. want de iPhones waren razend populair in de vakantie periode. Apple verkocht in Q4 2016 eindelijk weer eens meer telefoons dan Samsung. Het succes was vooral te danken aan de nieuwe iPhone 7 en iPhone 7 Plus. Het sterke vierde kwartaal was niet genoeg om het totaal aan verscheepte iPhones boven 2015 te slepen. De Amerikaanse technologiereus verkocht in 2016 7% minder smartphones dan in 2015. In totaal verscheepte Apple 215,4 miljoen iPhones.

Met de lancering van de iPhone 7 bracht het Amerikaanse merk geen drastisch aangepast ontwerp in de markt. Toch bracht Apple aanzienlijke verbeteringen aan. De iPhone processor (A10 fusion) versloeg alle Android telefoons met de vlaggenschip processors van Qualcomm. De beide vlaggenschepen hebben een meer robuuste camera, zijn waterbestendig en er zijn nieuwe kleur en finish opties. Voor 2017 zijn de ogen gericht op het nieuwe vlaggenschip in verband met het tien jarig bestaan van de iPhone. Naast de verwachte iPhone 7s en 7s Plus komt er misschien wel een iPhone X.

iPhone 7S

Huawei

Huawei behield de nummer drie positie in 2016. In het vierde kwartaal van 2016 bereikte de Chinese fabrikant zelfs een marktaandeel in dubbele cijfers, 10,6 procent. In totaal verscheepte de stabiele nummer drie 139,3 miljoen smartphones. Een stijging in vergelijking tot 2015 van 30,2 procent. Vooral de P-serie en het Honor submerk deden het goed. Het merk laat in China en vele Europese landen grote successen zien en de fabrikant heeft nu zijn zinnen gezet op de Amerikaanse markt.

In 2016 deed Huawei met zijn eigen processor de Kirin 960 eindelijk mee in de top. Eerdere Kirin processors waren altijd net iets minder snel dan de vergelijkbare Qualcomm processor. Met de lancering van de Huawei Mate 9 en Huawei Mate 9 Porsche Design liet de Chinese fabrikant zien dat de fabrikant, in het premium segment, mee kan met de top. Vorig jaar was ook het jaar waarin Huawei aankondigde samen te werken met twee tot de verbeelding sprekende merken. Het Duitse cameramerk Leica leverde de camera´s voor de Huawei P9 en Huawei Mate 9 vlaggenschepen en voor het laatste vlaggenschip in 2016 werkte Huawei samen met Porsche Design. Het wordt interessant om te zien op het merk de Amerikaanse markt kan betreden met de Mate 9 en toekomstige toestellen. Het aankomende vlaggenschip van Huawei belooft ook een interessant toestel te worden. De Huawei P10 beschikt over de snelle Kirin 960 processor en verschijnt waarschijnlijk deze maand nog.

Update Mate 9 camera

Oppo

Oppo laat dit jaar angstaanjagend hoge groeicijfers zien, voor de directe concurrenten. Huawei moet zich wel achter de oren krabben, want als Oppo deze trend voortzet verkoopt het merk 200 miljoen toestellen in 2017 en zit het Apple op de hielen. Oppo verscheepte 99,4 miljoen smartphones in 2016. Dat is 132,9 procent meer dan in het jaar daarvoor!! Het bedrijf had afgelopen jaar de focus op internationale expansie. In China was het merk al succesvol en dit jaar veroverde het Zuidoost-Azië en India. Daarnaast wist het merk met zeer slimme en intense marketing campagnes en nieuwe producten gericht op enkele niches een zeer sterke groei te behalen. Het bedrijf is ook aanwezig in het Midden-Oosten. Houdt Oppo dit momentum vast, dan wordt 2017 ook een sterk jaar voor het merk. In China wist Oppo met de Oppo R9 voor het eerst sinds 5 jaar de iPhone te verslaan. Er werden in China 17 miljoen R´s verkocht en ´maar´ 12 miljoen iPhone 6s toestellen.

Vivo

Net als broertje Oppo beleeft Vivo ook een ongelofelijk mooi 2016. De nummer vijf smartphone fabrikant in de wereld verscheepte 77,3 miljoen smartphones. Daarmee steeg het aantal toestellen 103 procent ten opzichte van de 38 miljoen die vorig jaar werden verscheept. Vivo is met name aanwezig in China. Het merk heeft echter net als OPPO een zeer agressieve marketing campagne gestart in een aantal landen in Azië. Het heeft er alle schijn van dat het merk zijn vleugels uitslaat. Let op Huawei! Vivo is een merk dat wij in Nederland niet of nauwelijks tegen komen. Mocht het bedrijf deze groei blijven volhouden, dan zal hier binnen enkele jaren zeker verandering in komen.

Bekijk het laatste nieuws over Apple:
Jasper van Wezel
Over de auteur: Jasper van Wezel

Tech Blogger uit het Brabantse Milheeze. Met een achtergrond in economie en psychologie, maar schrijft tegenwoordig met veel passie over alles dat smartphone gerelateerd is. Expert op het gebied van in Azië uitgebrachte smartphones. Vertaalt technische droge informatie naar klantvriendelijke en leesbare nieuwsitems. Ook gek op roeien, en vader in spé.

Neem gerust contact op:      jasper@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones