‘Vervanging Galaxy Note 7 kampt met oververhitting’

‘Vervanging Galaxy Note 7 kampt met oververhitting’

Samsung lost het ene probleem op, maar wordt al weer geplaagd door het volgende. Nu een groot aantal potentieel brandgevaarlijke exemplaren van de Samsung Galaxy Note 7 uit omloop is gehaald, blijkt diens vervangers zijn eigen problemen te hebben. The Wall Street Journal meldt Zuid-Koreaanse klanten klagen dat deze toestellen snel erg warm worden en de batterij snel stroom verliest, ook tijdens het opladen.

Het zit Samsung niet bepaald mee. Eerst is daar het probleem van de ontploffende Samsung Galaxy Note 7, waar ik zo dadelijk dieper op in ga. Dan krijgt de smartphonemaker een aanklacht aan zijn broek van een Amerikaanse man die tweede- en derdegraads brandwonden heeft opgelopen doordat zijn Samsung Galaxy S7 Edge spontaan vlam vatte. Ook zag ik de afgelopen weken enkele filmpjes voorbijkomen waarbij een smartphone –volgens de maker de Samsung Galaxy S7– op tafel lag en spontaan in rook opging. En gisteren ging het verhaal op internet de ronde dat een man tijdens zijn vlucht rook zag komen uit zijn Samsung Galaxy Note 2, een smartphone die al weer ruim vier jaar oud is. Dit alles kan niet veel goeds doen voor de reputatie van Samsung.

Hoe zat het ook al weer met de potentieel gevaarlijke Samsung Galaxy Note 7? Nadat het bedrijf wereldwijd diverse klachten binnenkreeg, ging het op onderzoek uit. Daarbij ontdekte de smartphoneproducent dat sommige batterijen een ontwerpfout bevatten waardoor ze mogelijk te warm worden en spontaan in brand kunnen vliegen. Samsung ondernam direct actie en zette een wereldwijde terugroepactie op touw. Iedereen die reeds een exemplaar van het vlaggenschip had gekocht of deze in de pre-order heeft besteld, krijgt een nieuw exemplaar met veilige batterij.

Nieuwe problemen

Kwestie opgelost, toch? Dat zou je wellicht denken, maar niets is minder waar. Uit de eerste signalen blijkt dat de vervangende exemplaren van de Samsung Galaxy Note 7 met hun eigen problemen kampen. In thuisland Zuid-Korea hebben de eerste klanten een vervangend toestel gekregen. Zij zeggen dat de vervangers erg warm worden bij normaal gebruik. Verder zeggen ze dat de batterij erg snel leeg loopt, ook als hij aan de oplader hangt.

Een smartphone die warm wordt bij intensief gebruik is normaal. Stel voor dat je een game als Pokémon Go, Asphalt 8 of Riptide GP: Renegade speelt. De processor (CPU) en grafische kaart (GPU) worden dan zwaar belast en moeten hun warmte kwijt. Via de behuizing wordt deze naar buiten uitgestoten. Dat is de warmte die je voelt als je je mobiele telefoon vasthoudt. Bij normaal gebruik –dus als je bijvoorbeeld je e-mail bekijkt, het laatste nieuws leest of statusupdate bijwerkt op social media– zou je nergens last van moeten hebben. Zuid-Koreaanse klanten beweren dat hun vervangen Galaxy Note 7 daar wel degelijk last van heeft.

Een batterij die snel leeg loopt is iets dat je normaal gesproken aantreft bij verouderde telefoons. De accucapaciteit wordt na verloop van tijd steeds minder als gevolg van slijtage. Je smartphone te lang aan de lader hangen is eveneens niet goed voor de levensduur van de batterij, omdat er dan voortdurend spanning op staat. Vergelijk dit met het aanspannen van je spieren: als je dit te lang doet, dan voel je dat vanzelf op een gegeven moment.

Samsung Galaxy Note 7

Verklaring Samsung

Samsung heeft het heft in eigen hand genomen en heeft tegenover The Wall Street Journal gereageerd op de nieuwe klachten. Een woordvoerder erkent dat het klachten heeft ontvangen van hitteproblemen en snel leeglopende batterijen. Hij benadrukt echter dat het hier om geïsoleerde zaken gaat die losstaan van elkaar. Dergelijke problemen kunnen zich bij ieder toestel voordoen. Hij eindigt met de mededeling dat Samsung de zaak nauwlettend in de gaten houdt.

Specificaties Samsung Galaxy Note 7

De Samsung Galaxy Note 7 heeft misschien opstartproblemen, maar op papier is het een vlaggenschip met de laatste high-end specificaties. Zo heeft de telefoon een aluminium en glazen behuizing met dual-curved edges en een 5.7 inch Super AMOLED-scherm met een resolutie van 1440 bij 2560 pixels. Onder de motorkap vinden we een Exynos 8890 octa-core processor met een kloksnelheid van 2.6GHz en Mali-T880 GPU. Verder heeft hij 3GB werkgeheugen en krijg je standaard 64GB aan opslagruimte. Het geheugen kun je met een microSD-kaart uitbreiden tot 256GB.

De Galaxy Note 7 heeft een 12 en 5 megapixelcamera met Dual Pixel sensor, waarmee op alle individuele pixels wordt scherp gesteld. De primaire camera is uitgerust met PDAF, optische beeldstabilisatie en LED-flitser. Tot slot heeft de Galaxy Note 7 een 3500 mAh batterij, USB Type-C aansluiting, S Pen, irisscanner en waterdichte behuizing. Hij draait aanvankelijk op Android 6.0.1 (Marshmallow), maar nog voor het einde van het jaar kan het toestel een update naar Android 7.0 (Nougat) tegemoet zien.

Prijs en beschikbaarheid

Aanvankelijk zou de Samsung Galaxy Note 7 begin september worden geleverd, maar is zoals we allemaal weten uitgesteld. Deze week maakte Samsung bekend dat Nederlandse en Belgische consumenten die het toestel in de pre-order hebben besteld, deze vanaf 10 oktober kunnen verwachten. Wanneer de vrije verkoop van start gaat is niet bekend, maar er wordt op internet gefluisterd dat dit mogelijk pas eind november is.

De adviesprijs van de Galaxy Note 7 bedraagt 849 euro. De uitgestelde lancering heeft hier niets aan veranderd.

Bekijk het laatste nieuws over Samsung:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones