Meer informatie over Nokia smartphones

Nokia was ooit de grootste en populairste fabrikant van mobiele telefoons ter wereld. Vrijwel iedereen boven de dertig heeft vroeger wel een Nokia toestel gehad. Bijvoorbeeld de Nokia 3310, Nokia 6210, Nokia 5110 en Nokia 7210. Allen stuk voor stuk toestellen die door miljoenen mensen werden gekocht. Destijds vonden wij het niet zo belangrijk wat de mogelijkheden waren van een telefoon. Als je er maar mee kon bellen en de accu een lange tijd meeging. Dit was dan uiteraard ook de tijd dat de smartphone nog niet bestond.

De komst van de smartphone

Vanaf 2007 kwam hier grote verandering in. De eerste iPhone werd aangekondigd en dat zorgde voor een verandering in telecomland. De smartphone was geboren. Daarvoor waren het merken als Nokia, Panasonic en Samsung die wel met een smartphone-techniek aan het experimenteren waren, maar ze kregen het scherm niet goed werkend. Zo had je bij Nokia altijd een pennetje nodig om de telefoon te bedienen, terwijl Apple met een aanraakscherm op de markt kwam dat goed werkte met je vingers. Naast een goed aanraakscherm werkte het hele toestel ook behoorlijk intuïtief. De telefoon was direct begrijpelijk voor iedereen. Of je nu 12 of 82 was. En zo ontstond een nieuw soort telefoon, waar Nokia moeilijk tegenop kon.

Samenwerking Nokia met Microsoft Windows

Destijds werkte Nokia met een eigen gemaakt besturingssysteem en kozen ze voor een samenwerking met Microsoft. Terwijl fabrikanten als Samsung, HTC, LG de samenwerking aangingen met Google’s besturingssysteem Android. Uiteindelijk won Android behoorlijk aan marktaandeel en werd het systeem van Microsoft steeds minder populair. Door een steeds lagere populariteit van Microsoft Windows daalde ook de hoeveelheid verkopen van Nokia. Nokia verkocht zijn smartphonetak uiteindelijk aan Microsoft. En tot voor kort leek het dan ook dat Nokia voorgoed uit ons leven was verdwenen. Tot we eind 2016 te horen kregen dat de Finse ontwikkelaar HMD Global de rechten van de merknaam Nokia had overgenomen en opnieuw van start zou gaan met de ontwikkeling van Nokia smartphones. En ditmaal draaiend op het besturingssysteem Android. Een comeback waar velen op hebben zitten wachten.

HMD Global

HMD Global is een Finse ontwikkelaar die de rechten op de merknaam Nokia heeft gekocht. Tot het jaar 2024 mag HMD exclusief de merknaam gebruiken. Naast de merknaam Nokia hebben ze ook alle rechten op Nokia Asha overgenomen. HMD gaat zich de komende jaren richten op Nokia smartphones met hun eigen (ASHA) besturingssysteem en Android. Ze gaan twee soorten toestellen maken. Zogeheten feature phones en smartphones. De feature phones zullen gebruik maken van Asha en dienen enkel voor bellen, sms, en wat extra kleine functionaliteiten zoals radio, bluetooth, (in sommige gevallen WhatsApp) en meer. Daarnaast volgen er de komende jaren vele nieuwe smartphones van Nokia die draaien op het besturingssysteem Android. Een slimme keuze van Nokia waarmee ze een grote doelgroep kunnen bereiken.

Waar kan ik de Nokia Lumia nog kopen?

Voor wie op zoek is naar een Windows Phone kan vandaag de dag niet meer bij Nokia terecht. Dit onderdeel van Nokia is een aantal jaar geleden overgenomen door Microsoft. Ook verwachten we de komende tijd geen nieuwe Lumia smartphones meer, aangezien Microsoft de focus op een nieuw type smartphone heeft gelegd. Mocht je op zoek zijn naar een specifiek Nokia / Microsoft Lumia smartphone dan kan je mogelijk nog terecht bij webshops met een oude voorraad.

Ga terug naar boven »

Veelgestelde vragen over Nokia telefoons

 • 1
  Hoelang gaat de accu van een Nokia telefoon mee?
  De accuduur van je Nokia is afhankelijk van de mate waarin je er gebruik van maakt. Als je de hele dag op internet zit en apps aan het downloaden bent gaat je accu beduidend korter mee dan wanneer je hem alleen gebruikt om een keer een smsje te versturen. Gemiddeld genomen gaat de accu van je Nokia telefoon tussen de 24 en 48 uur mee.
 • 2
  Ik ben mijn Nokia telefoon verloren. Wat kan ik nu het beste doen?
  Wat vervelend dat je je telefoon verloren bent. Om te voorkomen dat een vinder van je toestel er mee gaat bellen en jij aan het eind van de maand een hoge telefoonrekening krijgt raden we je aan om direct contact op te nemen met je provider. Zij zullen dan je simkaart blokkeren waardoor er geen gebruik meer gemaakt kan worden van je abonnement. Succes.
 • 3
  Welk besturingssysteem draait er op een Nokia telefoon?
  Het besturingssysteem van een Nokia smartphone is verschillend per serie. Het merk Nokia heeft namelijk nogal wat meegemaakt. In de vroege dagen van Nokia had je twee belangrijke series, genaamd Nokia Lumia en Nokia Asha. De Asha-serie heeft een speciaal door Nokia zelf ontwikkeld besturingssysteem genaamd Symbian. Dit werkt prettig, maar wordt door weinig partijen ondersteund en heeft aanzienlijk minder Apps die je kan downloaden. Vervolgens heeft Microsoft het Nokia merk overgenomen. Vanaf dat moment verschenen er Nokia toestellen met Windows Phone van Microsoft. De Nokia Lumia serie is een bekende reeks van Windows Phone Nokia’s. Vanaf 2017 is de naam Nokia weer in Finse handen gekomen. HMD Global heeft het legendarische merk nieuw leven in geblazen en lanceerde een serie Nokia toestellen met het Android besturingssysteem. Android is het meest populaire besturingssysteem en biedt direct toegang tot duizenden (gratis) apps die je kunt downloaden.
 • 4
  Hoeveel garantie zit er op een Nokia telefoon?
  Op een Nokia telefoon zit standaard twee jaar garantie. Deze garantie is niet van toepassing op schade die ontstaat door dat je de telefoon in het water laat valen. Op accessoires zoals hoesjes, houders en je accu zit slechts 6 maanden garantie.
 • 5
  Welk bedrijf zit er nou precies achter het merk Nokia?
  Het Nokia merk is in de afgelopen jaren een aantal keer van eigenaar gewisseld. Voor de komst van de smartphone was Nokia de grootste smartphone fabrikant. Iedereen kent wel de Nokia 3310 of Microsoft kocht het merk in 2014. Microsoft mocht echter alleen het merk Lumia gebruiken en lanceerde enkele Microsoft Lumia toestellen. Nokia mocht in die tijd haar eigen merknaam natuurlijk niet gebruiken. Een deal die eindigde in 2017. In 2016 kreeg HMD Global toestemming om onder de naam Nokia weer smartphones te maken. HMD Global betaalt royalty’s aan Nokia Technologies per Nokia toestel. In 2017 was het Nokia merk dan ook volledig terug in de smartphone wereld. Nu ook met toestellen voorzien van het Android besturingssysteem zoals de Nokia 3,5,6 en het vlaggenschip de Nokia 8.
 • 6
  Was Nokia niet marktleider?
  Vroeger (1998 tot 2012) was Nokia de wereldmarktleider voor mobiele telefoons. In 2005 werd de miljardste Nokia telefoon verkocht in Nigeria. In het record jaar (2007) behaalde de onderneming zelfs een nettowinst van EUR 7,1 miljard.
 • 7
  Wat doet Nokia zelf tegenwoordig?
  Nadat Nokia de mobiele telefoon afdeling heeft verkocht aan Microsoft richtte de onderneming zicht vooral op navigatiediensten en netwerkinfrastructuur. In 2015 heeft Nokia Alcatel-Lucent over genomen en tegenwoordig werkt de onderneming onder de naam Nokia Corporation.
 • 8
  Wat is het verschil tussen de originele Nokia 3310 en Nokia 3310 uit 2017?
  HMD Global heeft, 17 jaar na de lancering van de originele Nokia 3310, in 2017 met veel bravoure de Nokia 3310 gelanceerd. Naast dat het tweetal dezelfde naam draagt, kun je weinig overeenkomsten vinden tussen beide telefoons. De originele Nokia 3310 heeft een onverwoestbare behuizing en zijn opvolger is ook super sterk. De nieuwe Nokia 3310 speelt slim in op de nostalgie van het Nokia merk met het populaire spelletje Snake. Fans van de originele Nokia 3310 Snake zien echter een vernieuwde versie van het spel. Na dat de eerste Nokia 3310 (2017) geen 3G ondersteuning had en je Whatsapp niet kon raadplegen, is er nu ook een Nokia 3310 3G.
 • 9
  Wat is het verschil tussen de Nokia 3 en de Nokia 5?
  De Nokia 3 is de voordeligste Android smartphone van Nokia en de Nokia 5 is een net iets luxere versie. Het beeldscherm van de Nokia 5 is iets groter (5,2 inch) en de telefoon is van aluminium in plaats van kunststof zoals de 3. De Nokia 3 heeft een 5 inch beeldscherm en een 8 megapixel camera terwijl de Nokia 5 dan weer een 13 megapixel camera heeft met luxe cameratechnieken. De Nokia 3 is goedkoper.
 • 10
  Wat is het verschil tussen de Nokia 5 en de Nokia 6?
  De Nokia 5 en Nokia 6 worden beide aangedreven door de Snapdragon 430 processor van Qualcomm. De Nokia 5 heeft daarbij 2 GB aan werkgeheugen en de Nokia 6 zelfs 3 GB. Een groot verschil zit hem in de camera’s aangezien de Nokia 5 een 13 megapixel camera heeft en de Nokia 6 heeft een 16 megapixel f/2.0 camera. Je maakt met beide telefoons super snel de mooiste foto’s dankzij phase detection autofocus.
 • 11
  Hoe verander ik mijn Nokia toegangscode of pincode?
  Je kunt het wachtwoord van je Nokia smartphone veranderen door naar het volgende menu te gaan: Instellingen > Toegangscodes > Wijzig PIN code
 • 12
  Mijn Nokia gaat niet aan, wat moet ik doen?
  Soms start je toestel niet meer op. Je kunt in dat geval het beste je telefoon 10 tot 30 minuten laten opladen en het dan nog eens proberen. Gaat het Nokia toestel nu nog niet aan, neem dan contact op met je provider of de winkel bij wie je de telefoon hebt gekocht.
 • 13
  Hoe maak je een schermafbeelding met een Nokia?
  Je maakt een schermafbeelding met je Nokia door op hetzelfde moment op de volume omlaag knop en power knop te drukken. Je kunt daarna direct de schermafbeelding zien en openen. Mocht je iets te lang gewacht hebben, dan vind je de schermafbeelding via de notificatie balk.
 • 14
  Mijn nieuwe Nokia gebruikt een ander formaat simkaart en nu?
  Er zijn tegenwoordig verschillende simkaarten in omloop die verschillend zijn in grootte. De reguliere simkaart zie je vaak in oudere telefoons. De micro is al vaker gebruikt en de nano simkaart vind je in de meest recente smartphones. De meeste providers leveren nu 3 in 1 simkaarten. Is je simkaart te klein voor de Nokia smartphone, dan kun je een sim-adapter gebruiken zodat de simkaart in de telefoon past. Is je simkaart te groot? In dat geval kun je de simkaart bijknippen. PAS OP! Je kunt verkeerd knippen en dan moet je alsnog een nieuwe kopen. TIP: vaak kun je bij een telecomwinkel de simkaart gratis laten bijknippen.
 • 15
  Zijn er ook high end Nokia toestellen?
  Ja er zijn ook high end Nokia toestellen. Na het herleven van het Nokia merk in 2017 verscheen de Nokia 8 en eind 2017 verschijnt ook de premium Nokia 9. Het zijn beide vlaggenschip toestellen waarbij de Nokia 8 een voordelig vlaggenschip is. De smartphone is rijk uitgerust met alles dat je van een basis Android vlaggenschip verwacht. De Nokia 8 is een Snapdragon 835 aangedreven toestel met dual Carl Zeiss hoofdcamera en best voordelig in verhouding tot concurrenten. De Nokia 9 is de premium versie en wordt aangedreven door de Snapdragon 835 processor en is ook stof- en waterdicht. De Nokia 9 gaat mee in de trend van 2017 waarbij smartphones een volledig voorkant dekkend beeldscherm hebben.
 • 16
  Zijn er ook goedkope Nokia Android telefoons?
  Nokia heeft twee goedkope Nokia Android telefoon gelanceerd in 2017. De Nokia 3 is een compleet toestel voor een aantrekkelijke prijs. Je kunt met de telefoon alles wat je wilt, zoals Whatsappen, Facebook en Instagram. De goedkope Nokia 3 heeft een iets duurde broertje, de Nokia 5. De Nokia 5 is een smartphone waarmee je al bijna alles kunt. De telefoon heeft een goed 13 megapixel camera voorzien van luxe cameratechnieken. Er zit een snelle processor en je hebt genoeg werkgeheugen om te kunnen multi tasken. De Nokia 5 is een prettige instap smartphone voor mensen die een compleet toestel willen, maar niet al te duur.
 • 17
  Verkoopt Nokia nog GSM telefoons?
  Jazeker. Nokia verkoopt nog een groot aantal GSM telefoons. De Nokia 3310 is een goed voorbeeld maar ook de robuuste Nokia 150.