Meer informatie over Xiaomi smartphones

Xiaomi is één van de jongste Aziatische smartphoneproducenten. Het is in 2010 opgericht en in zes jaar tijd heeft het kans gezien door te groeien naar de top vijf van grootste smartphonefabrikant ter wereld. In Azië is het in 2014 zelfs Samsung voorbij gestoken op verkoopaantallen, nu breidt het zich flink uit in andere markten zoals Zuidoost-Azië en Brazilië. Het houdt zich naast het produceren van smartphones ook bezig met tablets en komen veel mobiele apps van de band rollen via haar eigen Mi App Store. Het bedrijf maakt ook veel aanverwante consumentenelektronica zoals Powerbank-batterijen, hartslagmeters, smart-boxen voor televisies, slimme TV’s, routers, camera’s, cloud-producten, etcetera. Door de sterke digitalisering van het leven van de consument probeert Xiaomi met een compleet aanbod van 'slimme’ producten in te spelen op die groeiende behoefte. Het merk onderscheidt zich van verschillende andere, gebruikelijkere merken door het voeren van een zeer agressieve prijsstrategie.

Prijskwaliteitmonsters

Op dit moment is een van de langstverwachte telefoons van het bedrijf de Xiaomi Mi 5. Deze telefoon is razend populair omdat het een goede prijs combineert met highend-specificaties. Andere telefoons met dergelijke hardware zijn niet te krijgen voor de prijzen van ongeveer 350 euro voor de goedkoopste en 500 euro voor de duurste versie. In de Xiaomi Mi 5-smartphone zit per definitie de nieuwste Qualcomm Snapdragon 820-SoC verstopt, gecombineerd met maximaal 4 GB werkgeheugen zorgt dit voor een zeer vloeiende gebruikservaring. De LG G5 en Samsung Galaxy S7 wisselen van eigenaar voor prijzen die aanschuren tegen de grens van 700 euro.

Andere interessante telefoons van het merk zijn die van de Redmi-reeks. Deze smartphones kenmerken zich door iets minder goede specificaties te bieden, maar die nog altijd goed bruikbaar zijn in de dagelijkse praktijk terwijl de telefoons ook weer significant goedkoper zijn dan de sterkste Mi-lijn. Bij de phablets, een kruising tussen tablets en smartphones, biedt Xiaomi de Mi Note-reeks aan voor de gemiddelde consument met een budget rond de 250 euro. In mei komt in dit segment ook de aanstaande Xiaomi Mi Max met een gigantisch 6,3 inch groot scherm om de hoek kijken.

Creatief of creadief?

Xiaomi-telefoons worden in de wandelgangen vaak een Apple-kloon genoemd. Vooral op het punt van vormgeving doen de toestellen daar wel vaak aan denken, hoewel de fabrikant er een compleet ander verkoopmodel op na houdt. Hoewel Chinese fabrikanten in de ogen van consumenten vaak de reputatie hebben liever te stelen dan zelf origineel te zijn, hoeven Europese gebruikers zich geen zorgen te maken over het gebruik van populaire services. Het conflict tussen Google en Xiaomi met het oog op de Google Play Services beperkt zich in de praktijk tot China; in Europa worden deze veelgebruikte services gewoon meegeleverd.

Xiaomi mag zich qua design ogenschijnlijk wel eens laten inspireren door andere partijen, het is wel een fabrikant die inzet op aanpasbaarheid. Zij zet haar MIUI-software in op zowel tablets als smartphones. Dit besturingssysteem vormt een eigen schil over de Android-kern en kenmerkt zich door redelijk goede prestaties, hoewel de fabrikant wel de nodige apps meelevert die de gebruikerservaring negatief kunnen beïnvloeden. Deze software, in de volksmond bloatware genoemd, is grotendeels verwijderbaar. MIUI wordt vaak aangepast met nieuwe features en prestatieverbeteringen. Er rolt soms bijna iedere week wel een update van de band. Dit kan doordat het aanbod van de fabrikant erg breed is, maar per productcategorie vrij beperkt. Daardoor is ondersteuning beter te waarborgen.

Eigen ecosysteem

Hoewel Xiaomi voor haar tablets en smartphones gebruik maakt van het Android-besturingssysteem, biedt het haar klanten een eigen ecosysteem aan op het punt van software en hardware. Het probeert met de Mi App Store een plek in de markt te veroveren door een grote verscheidenheid aan applicaties en games aan te bieden. Xiaomi onderscheidt zich ook van andere fabrikanten door grotendeels online te verkopen. Dat kwam het bedrijf regelmatig op kritiek te staan als er weer eens een telefoon niet beschikbaar is in Europa. De flash sales van het bedrijf hielden het publiek ook behoorlijk hongerig. Deze online verkopen vereisten vaak registratie, waardoor lange digitale wachtrijen ontstonden en klanten vaak gefrustreerd raakten. Door de aanhoudende vraag naar de Xiaomi Mi 5 en eerste internationale flash sale lijkt het er sterk op dat de fabrikant op hier langzaam de teugels wat laat vieren.

Ga terug naar boven »

Veelgestelde vragen over Xiaomi telefoons

 • 1
  Wat is Xiaomi en waar komt het merk vandaan?
  Xiaomi is een Chinese smartphone fabrikant opgericht in 2010. Het merk biedt aantrekkelijke smartphones met een goede prijs/kwaliteitsverhouding. Xiaomi betekent ‘kleine rijst’ en het logo van de onderneming is MI. MI staat voor Mobile Internet en Mission Impossible omdat de fabrikant premium smartphones maakt voor een voordelige prijs.
 • 2
  Wat is het besturingssysteem van Xiaomi?
  Xiaomi maakt gebruik van het Android besturingssysteem. Net zoals vrijwel iedere andere smartphone fabrikant legt het merk een eigen software schil over Android heen. De software schil van Xiaomi heeft de naam MIUI. Het is een prettig systeem met veel mogelijkheden. Het MIUI besturingssysteem is simpel en heeft een strak ontwerp.
 • 3
  Is Xiaomi een groot merk?
  Xiaomi is vooral groot in Azië. Dankzij goedkope smartphones met een aantrekkelijke prijs heeft het merk een gigantische groei gekend. Binnen vijf jaar na de oprichting in 2010 verkocht de smartphone fabrikant al zoveel smartphones, dat het de nummer zes smartphone verkoper van de wereld was in 2014. In dat jaar verkocht het bedrijf zelfs meer smartphones in China, dan landgenoot Huawei. Een jaar later was de fabrikant zelfs de nummer vier smartphone verkoper. Er zijn een aantal factoren waardoor Xiaomi in korte tijd zo groot kon worden. Het merk maakt weinig reclame, de telefoons zijn online te koop en Xiaomi telefoons zijn voordelige toestellen met goede specificaties. Daarnaast is het merk natuurlijk populair in China, waar het merk vandaan komt. China is de grootste smartphone markt in de wereld. Sinds enkele jaren is de naamsbekendheid van het merk ook in Europa aan het stijgen.
 • 4
  Heeft een Xiaomi een goede camera?
  De camera's van Xiaomi Mi smartphones zijn doorgaans goed te noemen. De kwaliteit van de camera is natuurlijk wel afhankelijk van het model dat je koopt. Het merk gebruikt voor haar vlaggenschepen regelmatig Sony IMX sensoren en daarmee maak je prachtige foto’s. De Xiaomi Mi 6 is het eerste vlaggenschip met twee hoofdcamera’s.
 • 5
  Zijn er Xiaomi smartphones leverbaar met een telefoonabonnement?
  Ja, je kunt hier zowel een losse Xiaomi smartphone kopen als een Xiaomi met een telefoonabonnement.
 • 6
  Zijn alle Xiaomi telefoons beschikbaar in Nederland?
  Sinds 2016 zijn er steeds meer Xiaomi smartphones beschikbaar bij Nederlandse winkels en webwinkels. Voorheen moest je de telefoons bij buitenlandse winkels kopen en importeren. Helaas wordt niet ieder Xiaomi model naar Nederland verscheept.
 • 7
  Ondersteunt een Xiaomi Mi alle 4G netwerken in Nederland?
  De Xiaomi Mi telefoons ondersteunen niet per definitie alle 4G netwerken. Controleer daarom altijd of de telefoon naar keuze het netwerk van jouw provider ondersteunt. De Nederlandse providers werken met een aantal frequenties: 2600 MHz, 2100 MHz, 1800 MHz, 900 MHz en 800 MHz.
 • 8
  Is mijn Xiaomi simlock vrij?
  De smartphone die je op deze website kunt kopen, dat zijn in principe allemaal simlock vrije toestellen.
 • 9
  Heeft een Xiaomi telefoon een goede accuduur?
  De Xiaomi Mi smartphones hebben een prima accuduur. Het is afhankelijk van het type smartphone en het smartphonegebruik. Bij regulier gebruik haal je eenvoudig één dag gebruik. Mensen die veel bellen, films kijken of gamen zullen vaker moeten bijladen.
 • 10
  Hoe maak ik een screenshot met mijn Xiaomi smartphone?
  Je maakt eenvoudig een screenshot of schermafbeelding met je Xiaomi door gelijktijdig de volume omlaag knop en power knop ingedrukt te houden.
 • 11
  Mijn Xiaomi MI smartphone wordt langzaam, wat nu?
  Een smartphone kan door verschillende oorzaken langzamer worden. Je Xiaomi heeft RAM geheugen en opslagcapaciteit nodig om optimaal te presteren. Er kunnen bijvoorbeeld te veel apps tegelijk draaien. Sluit in dat geval de overbodige apps zodat je telefoon weer sneller wordt. Je kun in de loop van de tijd ook je opslagcapaciteit volledig gebruikt hebben. Om goed te werken is er wat vrije ruimte nodig voor het Xiaomi toestel. Zet je foto's op je PC of verwijder overbodige downloads en apps. Mocht de telefoon niet sneller worden, naam dan contact op met de winkel waar je de Xiaomi gekocht hebt.
 • 12
  Zijn er dure Xiaomi telefoons?
  De Xiaomi Mi telefoons zijn voordelige smartphones met goede prijs/kwaliteitsverhouding. Het Chinese merk heeft ook vlaggenschip modellen. De prijs van de Xiaomi top toestellen ligt hoger, maar ze zijn nog altijd goedkoper dan de gemiddelde vlaggenschepen van Samsung, Sony en bijvoorbeeld HTC.
 • 13
  Zijn Xiaomi smartphones goedkoop?
  Xiaomi Mi smartphones zijn voordelige telefoons met goede specificaties. In vergelijking tot vergelijkbare telefoons zijn de Xiaomi toestellen net iets rijker uitgerust voor de prijs.
 • 14
  Verbruik ik ook data met Whatsapp gebruik?
  Ja, bij ieder bericht dat je verstuurt via Whatsapp verbruik je 0,01 MB aan data.
 • 15
  Mijn Xiaomi smartphone wordt warm, wat kan ik doen?
  Een smartphone kan warm worden bij intensief gebruik of opladen. In de meeste situaties kan dat geen kwaad. Je kunt zware apps sluiten en de telefoon even niet gebruiken. Zorg ervoor dat de smartphone tijdens opladen warmte kwijt kan raken. Leg het dus niet onder bijvoorbeeld een kussen of boek. Mocht de telefoon extreem warm worden, dan kun je de telefoon het beste uitschakelen en contact opnemen met de winkel waar je het toestel hebt gekocht.