Meer informatie over Fairphone smartphones

Eerste duurzame Fairphone

Het eerste eerlijke toestel werd in samenwerking met de Waag Society ontwikkeld vanuit een crowdsourcing project. Het doel was om een duurzame telefoon te ontwikkelen met een slim ontwerp en gemaakt vanuit eerlijke mineralen. De arbeiders die het toestel maakte moesten acceptabele arbeidsvoorwaarden hebben en recycling en hergebruik stond hoog op de agenda. De eerste Fairphone kostte 325 euro in Nederland. KPN kocht 1.000 stuks en die kon je in 2014 bij een abonnement krijgen. Uiteindelijk zijn alle 25.000 stuks verkocht. Het toestel beschikte over normale mid-range specificaties met een 4,3 inch beeldscherm en 1,2 GHz quad core MediaTek processor voorzien van 1 GB werkgeheugen. Het toestel draaide vanuit de doos op Android 4.2.2.

De ethische smartphone wordt op dit moment echter niet meer ondersteund. In 2017 werd de stekker uit de Fairphone 1 getrokken. Updates zijn niet meer beschikbaar en onderdelen zijn niet meer te bestellen.

Fairphone 2

In 2015 presenteerde de duurzame onderneming haar tweede toestel, de Fairphone 2. verkrijgbaar. Dit model is nog “eerlijker dan zijn voorganger.” Het nieuwe toestel heeft een deels modulair ontwerp gekregen. Verschillende onderdelen zoals de accu, camera en het beeldscherm zijn vervangbaar. De Fairphone 2 is niet alleen duurzaam het toestel is ook gemaakt vanuit eerlijke materialen uit conflictvrije gebieden. De smartphone heeft een hip ontwerp en nette specificaties.

De Fairphone 2 heeft een 5 inch Full HD beeldscherm achter sterk Gorilla Glass 3. Binnen de modulaire behuizing schuilt een Snapdragon 801 processor van Qualcomm. Het is een krachtige 2,26 GHz quad core processor met 2 GB LPDDR3 werkgeheugen. Er is 32 GB aan opslagruimte beschikbaar met de mogelijkheid tot een microSD kaart. De hoofdcamera bestaat uit een 12 megapixel CMOS sensor en dual tone LED flitser. Selfies maak je met de 5 megapixel front camera. De verwijderbare accu heeft een capaciteit van 2.420 mAh. Android 6 is het besturingssysteem en in mei 2018 kondigde Fairphone een update aan voor Android 7 Nougat.

Fairphone 3

Er is nog weinig tot niets bekend over de derde generatie Fairphone. Bas van Abel heeft in een interview wel aangegeven dat de Fairphone 3 in ontwikkeling is. Hij verwacht dat het toestel eind 2018 wordt gelanceerd. De specificaties van de nieuwe Fairphone 3 zijn wat lager dan voorgaande modellen zodat de prijs lager kan blijven. Als processor wordt een Qualcomm processor uit de voordelige Snapdragon 400 lijn genoemd. Aangezien deze toestellen in lage volumes worden verkocht moet je wel rekening houden met een prijs die flink hoger ligt dan gemiddelde Motorola en Nokia.

Fairphone feiten op een rij
  • In 2010 als een bewustwordingscampagne over conflict mineralen begonnen
  • Onderneming is neergestreken in Amsterdam op het IJ
  • Ruim 50 medewerkers uit verschillende landen
  • Ruim 100.000 Fairphone eigenaren
  • In 2013 werd Fairphone onafhankelijk
  • Ruim 250.000 community leden

Ga terug naar boven »