-

Vergelijk 154 telefoons met 4G

Zit je vaak op internet? Stream je regelmatig films en muziek online? Dan is een 4G internetverbinding erg interessant voor jou. Telefoons die gebruik maken van het 4G netwerk kunnen razendsnel verbinding maken met internet (en misschien nog wel belangrijker, razendsnel bestanden downloaden). Hierdoor heb jij in no time je gewenste bestanden gedownload en is het zelfs mogelijk om films te streamen in full HD-kwaliteit. Let er wel op dat je een databundel neemt die geschikt is voor jouw gebruik. Doordat je super snel kunt internetten, ga je ook meer MB’s verbruiken. Bekijk hieronder de vele aanbiedingen met razendsnel internet.
Apple telefoons met abonnement
Samsung telefoons met abonnement
Huawei telefoons met abonnement
Sony telefoons met abonnement
LG telefoons met abonnement
Nokia telefoons met abonnement
Honor telefoons met abonnement
Motorola telefoons met abonnement

Tips en informatie over het kopen van een mobiele telefoon met 4G

Wat is 4G?

In Nederland krijg je via een smartphone toegang tot internet via het 3G of 4G netwerk. 4G staat voor ‘vierde generatie’ en het is de opvolger van 3G. Men spreekt ook wel eens over LTE. LTE staat in dit geval voor Long Term Evolution. Het is de technologie achter het vierde generatie netwerk. Het nieuwe netwerk is naast 3G op bijna alle hedendaagse smartphones de standaard technologie geworden.

Het grootste verschil tussen de twee netwerken is natuurlijk snelheid. Het duurt nou eenmaal langer om en foto of film via internet te openen bij 3G dan bij 4G. De gemiddelde snelheden van 3G liggen namelijk rond de 5 Mbps. De gemiddelde snelheid bij de Nederlandse 4G netwerken is al gauw zo’n 200 MB. Het verschil in snelheid wordt snel duidelijk als je bijvoorbeeld op YouTube een video wilt afspelen. In middels kan er ook gekozen worden voor 4G+. Theoretisch kunnen gebruikers met 4G+ downloadsnelheden behalen van 225 Mbps tot zelfs 350 Mbps. Deze techniek noemt men ook wel eens LTE-Advanced. Een ander verschil tussen de twee netwerken is dekking. In Nederland heb je via 3G overal dekking zelfs in buitengebieden. De dekking van LTE is ook landelijk, maar op sommige plaatsen is het netwerk nog niet goed te ontvangen.

Het verschil tussen 3G en 4G

Met 3G duurt het langer om video’s en foto's te openen. Typerende snelheden liggen tussen de 5 en 10 MB per seconde. Bij 4G is dat zo’n 50 MB. Op YouTube deed een gebruiker verschillende tests: games downloaden, video’s streamen en navigeren. Het verschil in snelheid wordt dan duidelijk. 4G doet denken aan het internet thuis.

Voor wie is 4G geschikt?

Is 4G geschikt voor jou? Dat hangt van verschillende factoren af. Ten eerste heb je een telefoon nodig met LTE ondersteuning. Het is daarnaast alleen maar nodig als je genoeg gebruik maakt van het snelle netwerk. Een mobiel abonnement met 4G is geschikt voor mensen die graag en veel gebruik maken van het mobiele internet. Gebruik je internet slechts om te surfen of zo nu en dan eens een foto te posten op sociale media? Dan is het niet noodzakelijk om over te stappen. In dat geval kun je prima uit de voeten met een smartphone zonder 4G ondersteuning. Download je graag video’s, apps, en stream je regelmatig films of muziek buiten het bereik van Wifi? Dan is het nieuwe netwerk voor jou een must-have.

Ondersteunt mijn telefoon 4G LTE?

Om gebruik te maken moet je beschikken over een smartphone die de LTE techniek ondersteunt. Je kunt op verschillende achterhalen of je smartphone LTE ondersteunt. De dure smartphones vanaf 2014 ondersteunen het vrijwel allemaal. Kocht je een telefoon voor 2013 dan kun je er vrij zeker van zijn, dat de telefoon geen 4G ondersteuning heeft. In 2017 worden er echter nog altijd smartphones verkocht zonder deze ondersteuning. Je moet daarbij wel denken aan de budget modellen. Tegenwoordig kun je nog meer uit de netwerken halen in Nederland. Je smartphone moet dan wel 4G+ ondersteunen. Er zijn slechts enkele merken en modellen die LTE Advanced ondersteunen en je moet dan echt denken aan top modellen van Apple, Samsung en Huawei.

4G telefoons vergelijken

Wil je graag een 4G telefoon, maar twijfel je over welk model het beste bij jou past? Vergelijk dan de verschillende soorten mobiele telefoons op deze pagina. Wil je weten waarmee je rekening moet houden in de keuze voor een smartphone? Gebruik dan onze keuzehulp om je zoektocht te vereenvoudigen.

Welke frequenties gebruiken de providers?

In Nederland zijn er een vijftal frequenties beschikbaar voor providers: 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz en 2600 MHz. Twee van de frequenties worden vooral voor 2G en 3G gebruikt. KPN en Vodafone maken gebruik van alle voorgenoemde frequenties en bieden dan ook de beste ondersteuning voor 4G smartphones. Daarna komt T-Mobile. De provider maakt gebruik van vier frequentie banden 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz en 2600 MHz. De nieuwste provider, Tele2, heeft alleen twee 4G netwerken, 800 MHz en 2600 MHz.

Wat kost 4G?

Vroeger betaalde je bij de budget provider 1 of 2 euro meer voor een abonnement met razendsnel internet. Tegenwoordig biedt bijna iedere provider dit standaard aan. Er zijn wel verschillen tussen de maximale snelheden van abonnementen bij verschillende aanbieders. Zo krijg je bij voordelige providers vaak een maximale snelheid tot 150 Mbps terwijl de premium aanbieders al snelheden tot 225 Mbps aanbieden. Je kunt hier de verschillende tarieven voor 4G vergelijken. Een basis abonnement begint bij 7 euro en de prijzen lopen op tot 90 euro. De prijs is afhankelijk van de provider en de grootte van je databundel.

Welke databundel past bij een 4G abonnement?

Het datagebruik is in de laatste jaren flink toegenomen. Jaarlijks stijgt het verbruik met tientallen procenten en verschillende providers melden in 2017 al een gemiddeld maandelijks dataverbruik van 2200 MB. Ga je veel gebruik maken van sociale media, dan moet je rekening houden met de vele plaatjes en video’s. Je zit dan al gauw boven de 1000 MB per maand. Een LTE abonnement raden wij dan ook alleen aan vanaf de 1000 MB. Ben je van plan om veel films te bekijken en foto’s de delen via Whatsapp, dan moet je rekenen op meer dataverkeer en is een hogere databundel wel zo slim.

Wat zijn de alternatieven voor LTE?

Je kunt eenvoudig dataverbruik verminderen en besparen op je databundel. Via WiFi kun je namelijk ook razend snel surfen over het internet en het kost je vaak niets. In Nederland zijn er steeds meer plekken waar het mogelijk is om buitenshuis gebruik te maken van andermans WiFi-netwerken. Er zijn verschillende particulieren die bewust een gratis verbinding aanbieden. Zij zijn bijvoorbeeld onderdeel van een programma om meer WiFi-zones in te stellen. Veel bedrijven, café's, bibliotheken, ziekenhuizen en overheidsgebouwen bieden gratis toegang tot het internet. In theorie is het dus mogelijk om te bellen, Whatsappen zonder ook maar een mobiel abonnement af te sluiten. Het grote nadeel hiervan is dat je niet altijd bereikbaar kunt zijn.

Heeft het gebruik invloed op mijn accu?

Het gebruik van 4G kan invloed hebben op de accu van de smartphone. De Consumentenbond heeft ooit een test gedaan met meer dan 40 smartphones. De onderzoekers kwamen er achter dat het verbruik van de telefoons gemiddeld genomen met 15% toenam. De reden dat mobiele telefoons meer energie verbruiken bij 4G is omdat de apparaten actief naar een netwerk zoeken. Mocht je daarom je accu willen besparen? Dan is het raadzaam om de verbinding uit te zetten, als er geen netwerk beschikbaar is.

Kan ik 4G in het buitenland gebruiken?

Ja en nee. Je kunt niet via iedere Nederlandse provider in het buitenland van 4G gebruik maken. Sommige provider hebben namelijk geen afspraken gemaakt over het gebruik met buitenlandse providers. Wie wil internetten in het buitenland, kan natuurlijk altijd het 3G netwerk gebruiken. Een van de redenen voor providers om hier geen afspraken over te maken is, dat buitenlandse providers andere frequenties gebruiken. Dus ook zou een provider afspraken hebben gemaakt, dan zijn de Nederlandse toestellen niet altijd geschikt voor de buitenlandse netwerken. De provider moet bovendien roaming mogelijk maken.

Daarnaast moet er voldoende dekking zijn. De frequenties zijn versnipperd. Veel frequenties waren al toegewezen aan andere diensten, zoals digitale televisie, reportage zenders en draadloze microfoons. Het Agentschap Telecom besloot deze frequenties alsnog toe te wijzen aan 4G. Daardoor is het puzzelen om uit te vinden waar de smartphone ook op 4G gebruikt kan worden.

De volgende generatie is 5G

Na de vierde generatie volgt natuurlijk de vijfde generatie. De opvolger van het netwerk is 5G. De nieuwe techniek wordt in rap tempo ontwikkeld. Terwijl je bij LTE maximale snelheden kunt halen tot 225 Mbps verwacht men bij 5G snelheden in de buurt van 1.000 Mbps. Het snelle netwerk is ook van belang voor de ontwikkeling van de nieuwste technieken zoals een zelfrijdende auto en het internet der dingen (IoT).

Keuzehulp: