Vergelijk 152 telefoons met 4G

Zit je vaak op internet? Stream je regelmatig films en muziek online? Dan is een 4G internetverbinding erg interessant voor jou. Telefoons die gebruik maken van het 4G netwerk kunnen razendsnel verbinding maken met internet (en misschien nog wel belangrijker, razendsnel bestanden downloaden). Hierdoor heb jij in no time je gewenste bestanden gedownload en is het zelfs mogelijk om films te streamen in full HD-kwaliteit. Let er wel op dat je een databundel neemt die geschikt is voor jouw gebruik. Doordat je met 4G super snel kunt internetten, ga je ook meer MB’s verbruiken. Bekijk hieronder de vele aanbiedingen met 4G internet.

Tips en informatie over het kopen van een mobiele telefoon met 4G

Wat is 4G?

4G staat voor ‘vierde generatie’, de opvolger van 3G. 3G is op veel smartphones nu nog de standaard technologie op het gebied van mobiel internet. Op het 3G-netwerk valt een snelheid te behalen van maximaal 10 MB. Via 4G valt een snelheid te behalen die hoger is dan de gemiddelde ADSL-verbinding.

Inmiddels kan er ook gekozen worden voor 4G+. Theoretisch kunnen afnemers ervan downloadsnelheden behalen van 225 Mbps. Dat is 75 MB per seconde meer dan op een 4G-verbinding. Deze techniek noemt men ook wel eens LTE-Advanced.

Het verschil tussen 3G en 4G

Met 3G duurt het langer om video’s en foto’s te openen. Typerende snelheden liggen tussen de 5 en 10 MB per seconde. Bij 4G is dat zo’n 50 MB. Op YouTube deed een gebruiker verschillende tests: games downloaden, video’s streamen en navigeren. Het verschil in snelheid wordt dan duidelijk. 4G doet denken aan het internet thuis.

Voor wie is 4G geschikt?

4G is met name geschikt voor mensen die graag en veel gebruik maken van mobiel internet. Gebruik je internet slechts om te surfen of zo nu en dan eens een foto te posten op social media? Dan is het niet noodzakelijk om over te stappen op 4G. Je kan in dat geval dus prima uit de voeten met een smartphone zonder 4G ondersteuning. Download je graag video’s, apps, en stream je regelmatig films of muziek buiten het bereik van Wifi? Dan is 4G voor jou een must-have.

Is mijn telefoon geschikt voor 4G?

Of je telefoon geschikt is voor 4G kan je op verschillende manieren achterhalen. Is het dure smartphone die vanaf 2014 op de markt kwam, dan is de kans erg groot dat hij 4G ondersteunt. Heb je het toestel in 2013 gekocht dan is de kans aanwezig dat hij het heeft. In dat geval kan je het beste de specificaties van het toestel opzoeken om te controleren of hij 4G heeft. Heb je een telefoon gekocht voor 2013, dan is de kans vrijwel nihil dat er 4G ondersteuning op zit.

4G telefoons vergelijken

Wil je graag een 4G telefoon, maar twijfel je over welk model het beste bij jou past? Vergelijk dan de verschillende soorten op deze pagina. Ook kan je gebruik maken van onze keuzehulp om je zoektocht te vereenvoudigen:

Wat kost 4G?

De kosten voor 4G verschillen per abonnement. De website van de aanbieder verschaft meer informatie hierover. Daarnaast vallen de tarieven voor 4G te vergelijken aan de hand van vergelijkingssites. Over het algemeen liggen de tarieven tussen de 20 en de 60 euro, afhankelijk van de grootte van de databundel.

Welke databundel past bij een 4G abonnement?

Aanbieders van mobiele telefonie raden aan een abonnement van tenminste 1000 MB per maand te koppelen aan een abonnement met 4G. Onder de 1000 MB zou er onvoldoende dataverkeer beschikbaar zijn en zou de gebruiker al snel de datalimiet bereiken.

Wat zijn de alternatieven voor 4G?

Op steeds meer plekken is het mogelijk buitenshuis gebruik te maken van andermans wifi-netwerken. Sommige particulieren bieden bewust een gratis verbinding aan. Zij zijn bijvoorbeeld onderdeel van een programma om meer WiFi-zones in te stellen. Ook zijn er bedrijven zoals café’s, ziekenhuizen en overheidsgebouwen waar de toegang tot het internet vaak gratis is.

Heeft het gebruik van 4G invloed op mijn accu?

Het gebruik van 4G kan invloed hebben op de accu van de smartphone. De Consumentenbond deed een test met meer dan 40 smartphones. Na het inschakelen van 4G verbruikte de telefoon 15 procent meer stroom. Dat komt doordat de telefoon constant naar een netwerk zoekt. Het is raadzaam om de verbinding uit te zetten, als er geen netwerk beschikbaar is.

Kan ik 4G in het buitenland gebruiken?

Nederlandse providers hebben vooralsnog geen afspraken met buitenlandse providers over het gebruik van 4G. Wie wil internetten in het buitenland, kan gebruikmaken van 3G. Buitenlandse providers gebruiken andere frequenties voor 4G. Vaak zijn de Nederlandse toestellen daar niet voor geschikt. De provider moet bovendien roaming mogelijk maken.

Daarnaast moet er voldoende dekking zijn. De frequenties zijn versnipperd. Veel frequenties waren al toegewezen aan andere diensten, zoals digitale televisie, reportage zenders en draadloze microfoons. Het Agentschap Telecom besloot deze frequenties alsnog toe te wijzen aan 4G. Daardoor is het puzzelen om uit te vinden waar de smartphone ook op 4G gebruikt kan worden.

Keuzehulp: