De fabrikant Motorola is misschien wel de oudste fabrikant van mobiele telefoons ter wereld. Als wij in de geschiedenis van Motorola duiken gaan wij helemaal terug naar 1973 waar Motorola zijn eerste mobiele telefoon introduceerde onder de naam DynaTAC. Alhoewel Motorola zelf nog niet overtuigd was van het succes van de mobiele telefoon werd er toch voorzichtig een start gemaakt. In 1983, na vele miljoenen dollars te hebben geïnvesteerd in ontwikkeling, was het tijd om de eerste DynaTAC te laten keuren bij de FCC, maar hier werd Motorola slachtoffer van het trage Amerikaanse bureau. Hier had Motorola geen tijd voor en de Bob Galvin (eigenaar Motorola) nam contact op met een oude bekende van hem, George Bush senior. Het blijkt een gouden zet, want George Bush sr. en zijn vrouw Barbara voeren het eerste mobiele telefoongesprek ter wereld uit en daarmee wordt bij de FCC ook met klem benadrukt dat het product snel op de markt moet komen. In maart 1984 wordt dan officieel de DynaTAC 8000X geïntroduceerd met een gewicht van 800 gram en een adviesprijs van bijna $ 4000,-. Ondanks dit was er een enorme belangstelling voor deze mobiele telefoon van Motorola.
De opkomst van Motorola telefoons
De opkomst van Motorola telefoons in Nederland begint later. In 1989 brengt Motorola eerst nog de MicroTAC uit en behoort op dat moment tot de meest compacte en lichtste telefoon op dat moment. Toch is het de StarTAC die ook in Nederland voor het eerst goed weet te scoren, en dan zitten wij al in 1996. Dit model, een zogenoemd clamshell model, woog op dat moment slechts 88 gram. Toch wil Motorola zich onderscheiden en ditzelfde model met levendige kleuren wordt in Nederland op de markt gezet als de Pocketline Figaro (KPN) of de StarTAC Flare. Een andere succesvolle serie van Motorola is de Timeport-serie. Het was de eerste mobiele telefoon die ook tri-band ondersteunde en dus wereldwijd mee gebeld kon worden. Vooral zakelijk was dit een aantrekkelijke telefoon. Begin 2000 heeft Motorola in Nederland nogmaals een groot succes met een hoop modellen in de V-serie, waaronder de succesvolle V50-serie. Daarop volgt nog snel de RAZR V3 die in Nederland, maar ook wereldwijd, niet aan te slepen was. Dankzij het revolutionaire design van het toetsenbord.
De eerste Motorola smartphones
Motorola kiest in de beginjaren voor Symbian en Windows Mobile. Motorola heeft op basis van Symbian de A780 uitgebracht, maar deze smartphone heeft het helaas niet gered bij het grote publiek. De Motorola Mpx 200 werd wel een klein succes en diens opvolger, de Mpx 220 was een nog groter succes. Beide modellen draaide op Windows Mobile, maar het succes van de RAZR V3 werd nog niet evenaart. Motorola krijgt het moeilijk op het gebied van mobiele telefoons en zeker als Android op de markt komt. Motorola ziet fabrikanten massaal overstappen op Android en Motorola kan hier niet snel genoeg op anticiperen. Het merk brengt nog enkele modellen uit op basis van Android, waaronder de Milestone en de DEFY, maar beide hebben niet het succes in Nederland waar ze op hadden gehoopt. Motorola verdwijnt dan ook langzaamaan uit de schappen in Nederland en de strijd lijkt verloren.
Motorola maakt gebruik van het Android besturingssysteem
Afgelopen jaren heeft Motorola hard gewerkt aan hun eigen productlijn, mede door enkele overnames en exclusieve deals. Dit heeft bijvoorbeeld geresulteerd in de Motorola Moto G8 Power en de Motorola Edge. Beide zijn dit redelijk succesvolle toestellen en ook nog eens goed betaalbaar. In combinatie met een telefoon abonnement of bij een verlenging kunnen deze toestellen al gauw zeer voordelig bemachtigd worden. De prijsstelling van Motorola is altijd een sterk punt geweest en het merk lijkt ook deze trend weer door te zetten. Voor wie dus op zoek is naar een volwaardige smartphone, maar niet al te veel geld wil uitgeven kan misschien het beste eens kijken in de productlijn van Motorola. De fabrikant zet kwalitatief goede smartphones op de markt voor een goede prijs. Met hun ervaring, vanaf 1973, in de mobiele telefonie lijkt ons dit de meest ervaren smartphone fabrikant.