Vergelijk alle Android telefoons

Android is het populaire besturingssysteem van Google. Ben je op zoek naar een nieuwe telefoon dat draait op dit besturingssysteem? Op deze pagina vergelijk je eenvoudig alle populaire Android telefoons van dit moment. Gebruik de filter aan de linkerkant om je keuze te vereenvoudigen. Als je twijfelt tussen twee of meerdere Android telefoons kan je de specificaties met elkaar vergelijken.

Informatie over Android besturingssysteem

Het besturingssysteem Android is een product van de zoekmachine Google en heeft sinds 2005 de markt behoorlijk weten te veroveren. Dit komt mede door het feit dat het besturingssysteem “gratis” ter beschikking wordt gesteld aan fabrikanten en ontwikkelaars waarmee de drempel behoorlijk verlaagd is om het werkelijk te gaan gebruiken. De applicaties worden uiteindelijk in de Google Play Store (vroeger Android Market) uiteindelijk aangeboden waarna iedereen deze kan downloaden, al dan niet tegen betaling. In tegenstelling tot iTunes mogen ontwikkelaars ook buiten de winkel van Google hun applicatie aanbieden, maar dit brengt wel weer het gevaar met zich mee dat iemand een virus op zijn smartphone of tablet installeert.

Android en snoep

Google gebruikt de verschillende benamingen voor aankomende versies uit de snoepwereld. De eerste echte commerciële versie van Android was versie 1.5, en deze stond ook beter bekend onder de naam Cupcake. De oplopende versienummers kennen ook oplopende namen volgens het alfabet. Uiteindelijk kwam versie 2.3, genaamd Gingerbread en al snel volgde versie 3.0 met de naam Honeycomb. Een ook erg bekende benaming is bij Android 4.0, namelijk Jellybean. Het is een unieke wijze om nieuwe projecten een naam te geven en inmiddels kijken we er niet meer van op.

Hoe populair is Android nou eigenlijk?

Dat Android een groot succes is geworden mag inmiddels duidelijk zijn. Het besturingssysteem heeft een wereldwijd aandeel van bijna 50% en dit betekent dus dat bijna 50% van alle smartphones en tablets wereldwijd op een versie werken van Android. Het was dan ook niet verwonderlijk dat dit zo snel ging, want het OS werd groots ontvangen door fabrikanten zoals Samsung, HTC, Sony en Motorola. Het kon niet anders dan dat Android een succes werd. Om extra kracht en publiciteit te winnen is Google enkele jaren geleden begonnen met de ontwikkeling van een eigen smartphone onder de noemer Nexus. Meerdere fabrikanten hebben inmiddels een Nexus mogen fabriceren, waaronder HTC en Motorola. De Nexus wordt met een kale versie van Android geleverd, maar wel de laatste versie. Deze laatste versie is enkel bestemd voor de Nexus voor enkele maanden na introductie, waarna andere fabrikanten snel mogen volgen.

Wat zijn de voordelen van Android?

Het grote voordeel van Android, wat al genoemd is, is het open karakter van het besturingssysteem. Elke ontwikkelaar met een beetje verstand van programmeren kan in een avond een applicatie opbouwen en aanbieden in de Play Store van Google. Juist hierdoor zijn er weer andere grote bedrijven ontstaan. Denk hierbij aan de makers van Candy Crush, WhatsApp en Angry Birds. Zonder deze laagdrempelige instap hadden wij nooit kunnen genieten van deze verslavende games of applicaties. Ook grote bedrijven zoals banken en nieuwssites hebben inmiddels applicaties ontwikkeld om zo hun klanten of bezoekers beter te kunnen bedienen. Veel mensen browsen niet meer en maken gebruik van applicaties.

Ook is Android een stuk software wat heel erg stabiel draait, maar ontwikkelaars ook in staat stelt om de software zelf te modificeren of verder door te ontwikkelen. Hierdoor zijn er al verschillende skins beschikbaar om Android helemaal naar jouw hand te zetten. Juist door het open karakter kunnen er ook makkelijk tips en tricks uitgewisseld worden om het maximale uit jouw Android telefoon te halen.

Aanbod van Android smartphones en tablets

Het aanbod van smartphones of tablets die werken op Android is immens en bijna niet te vergelijken. Het onderscheid en de vergelijking moet dan ook puur gemaakt worden op de wensen en eisen op de telefoon en niet zo zeer op de software. Android ondersteunt vrijwel elke laatste technologie en hier is dus geen beperking in terug te vinden. Het kan echter wel zijn dat Android minder soepel draait wanneer een smartphone of tablet met een kleinere processor of minder werkgeheugen moet draaien. Enkel hier kunt u wellicht nog wel een onderscheid maken in uw keuze, want hoe sneller de processor hoe sneller Android ook werkt en dus ook plezieriger.

Android 5.0 Lollipop

De nieuwste versie van Android is versie 5.0, Lollipop. Deze nieuwe versie heeft grote wijzigingen in zowel het uiterlijk als onderhuids ondergaan. Met deze nieuwe versie van Android 5.0 moet een smartphone of tablet langer meegaan op een accu. Daarnaast is het nieuwe 'material design' een stuk eenvoudiger en veel simpeler in gebruik. Waar Android al simpel was in gebruik heeft Google het toch voor elkaar gekregen om het nog verder te vereenvoudigen. Ook Android 5.0 werkt nog prima op minimaal 512 MB werkgeheugen, terwijl vrijwel elke smartphone of tablet tegenwoordig standaard met 1 GB werkgeheugen wordt geleverd. Ook Android 5.0 kan dus in de loop der tijd terug te vinden zijn op een budget smartphone.

Keuzehulp: