-

Vergelijk alle Android telefoons

Android is het populaire besturingssysteem van Google. Ben je op zoek naar een nieuwe telefoon dat draait op dit besturingssysteem? Op deze pagina vergelijk je eenvoudig alle populaire telefoons van dit moment. Gebruik de filter aan de linkerkant om je keuze te vereenvoudigen. Als je twijfelt tussen twee of meerdere Android telefoons kan je de specificaties met elkaar vergelijken.
Apple telefoons met abonnement
Samsung telefoons met abonnement
Huawei telefoons met abonnement
Sony telefoons met abonnement
LG telefoons met abonnement
Nokia telefoons met abonnement
Honor telefoons met abonnement
Motorola telefoons met abonnement

Informatie over Android besturingssysteem

Het besturingssysteem Android is een product van de zoekmachine Google en heeft sinds 2005 de markt behoorlijk weten te veroveren. Dit komt mede door het feit dat het besturingssysteem "gratis" ter beschikking wordt gesteld aan fabrikanten en ontwikkelaars waarmee de drempel behoorlijk verlaagd is om het werkelijk te gaan gebruiken. De applicaties worden uiteindelijk in de Google Play Store (vroeger Android Market) uiteindelijk aangeboden waarna iedereen deze kan downloaden, al dan niet tegen betaling. In tegenstelling tot iTunes mogen ontwikkelaars ook buiten de winkel van Google hun applicatie aanbieden, maar dit brengt wel weer het gevaar met zich mee dat iemand een virus op zijn smartphone of tablet installeert.

Android en snoep

Google gebruikt verschillende benamingen voor nieuwe versies uit de snoepwereld. Het eerste echte commerciële besturingssysteem was Android 1.5, en deze stond ook beter bekend onder de naam Cupcake. De oplopende versienummers kennen oplopende snoep namen volgens het alfabet. Uiteindelijk kwam versie 2.3, genaamd Gingerbread en al snel volgde versie 3.0 met de naam Honeycomb. Versie 4.0 kreeg de naam Jellybean en 5 staat ook bekend als Lollipop. Na Lollipop werd Android 6 Marshmallow geïntroduceerd en daarna was het Nougat. Inmiddels zijn we aangekomen bij versie 8.0 en deze heeft de naam Oreo gekregen. De snoep verwijzingen zijn een unieke wijze om nieuwe projecten een naam te geven en inmiddels kijken we er niet meer van op. Sterker nog tegenwoordig worden er zelfs weddenschappen afgesloten op de volgende snoepnaam.

Hoe populair is Android nou eigenlijk?

Het mag inmiddels duidelijks zijn, dat Android een groot succes is geworden. Het besturingssysteem heeft een wereldwijd aandeel van bijna 85%. Het betekent dat 85% van alle smartphones en tablets wereldwijd op een Android versie werken. De gigantische ontwikkeling van het besturingssysteem was niet verwonderlijk, want de OS werd groots ontvangen door fabrikanten zoals Samsung, HTC, Sony en Motorola. Het kon daarom ook niet anders dan dat Android een succes werd. Google wilde zelf extra kracht en publiciteit winnen en daarvoor heeft het software bedrijf de Nexus smartphones ontwikkeld. In eerste instantie kregen meerdere fabrikanten de eer om een Nexus te mogen fabriceren. Het gaf de Chinese fabrikant Huawei zelfs toegang tot de Amerikaanse markt met de Nexus 6P. Een grote phablet voorzien van uitstekende specificaties. De Nexus modellen kregen een kale versie van het besturingssysteem en razendsnelle updates. Tegenwoordig maakt Google zelfs smartphones. De Google Pixel en Pixel 2 zijn Made by Google.

Wat zijn de voordelen van Android?

Het grote voordeel van het besturingssysteem is het open karakter. Elke ontwikkelaar met een beetje verstand van programmeren kan in een avond een applicatie opbouwen en aanbieden in de Play Store van Google. Het besturingssysteem heeft er dus voor gezorgd dat er een nieuwe industrie aan bedrijven is ontstaan. Denk hierbij aan de makers van Candy Crush, WhatsApp en Angry Birds. Zonder deze laagdrempelige instap hadden wij nooit kunnen genieten van deze verslavende games of applicaties. Ook grote bedrijven zoals banken en nieuwssites hebben inmiddels applicaties ontwikkeld om zo hun klanten of bezoekers beter te kunnen bedienen. Veel mensen browsen niet meer en maken gebruik van applicaties.

Stabiliteit is een ander voordeel van Android. De software van Google draait erg stabiel en stelt ontwikkelaars maar ook fabrikanten in staat, om de software zelf te modificeren. Iedere fabrikant heeft een eigen software skin waarbij het besturingssysteem nog net wat beter aansluit op de smartphone van deze fabrikant. Hierdoor zijn er verschillende skins beschikbaar en kun je jouw versie helemaal naar jouw hand zetten. Juist door het open karakter kunnen er ook makkelijk tips en tricks uitgewisseld worden om het maximale uit jouw telefoon te halen.

Aanbod van Android smartphones en tablets

Het aanbod van mobiele telefoons of tablets die werken op Android is immens en bijna niet te vergelijken. Je kunt de apparaten daardoor bijna niet meer onderling vergelijken op besturingssysteem. Het enige alternatief is iOS van Apple. Je moet het onderscheid in mobiele telefoons en tablets dan ook zoeken in specificaties en merken. Het besturingssysteem ondersteunt de nieuwste technologie en geeft met elke software skin toegang tot duizenden apps via de Play Store. In het huidige aanbod smartphones kun je wel een verschil in Android versie zien. Goedkopere smartphones worden langer uitgebracht met een ouder model van het besturingssysteem. Daarnaast zal het besturingssysteem bijvoorbeeld beter draaien als je een snelle processor hebt met 2 GB aan werkgeheugen of meer. Een snellere processor betekent ook een soepeler Android.

Nieuwste versie van Android

Jaarlijks lanceert Google een nieuwe versie van het Android besturingssysteem. De nieuwste versie van Android is versie 8.0 Oreo. Deze nieuwe versie heeft grote wijzigingen in zowel het uiterlijk als onderhuids ondergaan. Net zoals bij voorgaande versies ligt ook bij Android 8 Oreo de nadruk op accuduur. Je smartphone zal met deze nieuwe versie langer meegaan op één accu lading. Om accuduur te besparen, is het aantal apps dat op de achtergrond draait beperkter geworden. Bij versie 8 worden apps automatisch afgesloten als ze teveel stroom gebruiken op de achtergrond. Het besturingssysteem start zelf ook veel sneller op dan voorgaande modellen. Een leuke feature zijn de bewegelijke icoontjes die ontwikkelaars tegenwoordig kunnen maken. Icoontjes veranderen dan van vorm zoals bijvoorbeeld een GIF plaatje. Het besturingssysteem is in eerste instantie alleen te vinden op de vlaggenschepen van merken.

Keuzehulp: