Alles over 5G

Alles over 5G

We doen het allemaal wel eens: mopperen over ons mobiele bereik. Dat terwijl Nederland één van de beste 4G-netwerken ter wereld heeft. In slechts een paar landen is de 4G dekking beter dan in Nederland. 4G is nog vrij nieuw, maar we werken alweer aan een nieuwe techniek: 5G. Wat voor dekking mogen we daarvan verwachten?

Volledige dekking in de Europese Unie

In 2025 moet er een volledige 5g-dekking in Europa zijn. Dat is afgesproken tijdens de ‘Staats van de Unie’-toespraak van de voorzitter van de Europese Commissie. Om dit alvast te kunnen testen, werd er een experiment met gratis wifi aangekondigd. Dat moet in 2020 van start gaan.

De Europese Commissie wil dat de aanleg van 5G-netwerken in 2018 begint. Daar komen ongeveer twee miljoen banen voor vrij. Brussel wil dat er een soort ‘gigabit-society’ komt. Dat houdt in dat ieder huishouden binnen de Europese Unie in 2025 een internetverbinding met een snelheid van minimaal 100 Mbit per seconde heeft. Publieke instellingen als scholen, bedrijven en transportterminals moeten verbinding krijgen tot internetverbindingen van ongeveer een gigabyte per seconde.

Hoe lang duurt het tot 5G de standaard is?

Europees gezien wordt 2020 als het jaar van de uitrol van 5G genoemd. Om een dekking van 90 procent te garanderen, kan de uitrol meer dan vier jaar duren. Als het inderdaad vier jaar duurt, zien de providers dat als een relatief snelle uitrol. Tot die tijd proberen mobiele aanbieders de snelheid steeds verder op te voeren.

Naar verwachting zullen kleine dorpen en plattelandslocaties in 2022 5G-dekking hebben. Is de uitrol daar succesvol, dan zijn waarschijnlijk daarna winkelcentra en luchthavens aan de beurt. Daarna komen de grote steden, omdat het daar het drukst is.

Meer gebruikers op het netwerk

Het grote voordeel van 5G is dat er veel gebruikers tegelijk op het netwerk kunnen. We spreken dan over veel meer gebruikers dan op het huidige 4G-netwerk. Dat komt vooral van pas bij bijvoorbeeld evenementen en andere plekken waar veel mensen tegelijk bij elkaar zijn.

Deze techniek kan straks een hoger datavolume per gebied aan en de verbinding zal stabieler en betrouwbaarder zijn.

Een beter bereik

Met 5G krijgen we straks een beter bereik. Dat heeft te maken met de beschikbare spectrumruimte voor mobiele netwerken. In Nederland worden daarvoor extra frequenties beschikbaar gemaakt. De gedachtegang daarachter is dat langere frequentiegolven een hoger bereik hebben.

In Nederland wordt bijvoorbeeld de 700 MHz-band vrijgemaakt voor 5G. Een paar jaar geleden werd deze band nog gebruikt voor Digitenne. De Europese Commissie wil dat landen de ruimte beter gaan benutten, doelend op 5G.

Gebruik van frequenties

Hoe zit dit nu eigenlijk met 5G en frequenties? Hoe werkt een mobiel netwerk eigenlijk? Om daar een goed antwoord op te geven, is het goed zich voor te stellen dat alle draadloze communicatie – van portofoon tot mobiel netwerk – plaatsvindt tussen de 600 MHz en 3 GHz.

In Nederland hebben de aanbieders KPN en Vodafone ervoor gekozen om het grootste gedeelte van het huidige 4G-netwerk op de frequentie 800 MHz aan te bieden. Dat is een vrij lagere frequentie, wat inhoudt dat ze per 4G-mast een groter gebied kunnen afdekken. Dat werkt bij 5G straks net zo.

Er is wel een nadeel aan het gebruik van lange golflengtes: er zijn grote antennes voor nodig. In ons land levert de komst van een dergelijke antenne nogal eens protest op.

Kleine antennes

Gelukkig is er een oplossing voor grote antennes: kleine antennes. We noemen deze antennes ‘small cells’. Zie het als een soort zender met een laag bereik. Theoretisch gezien kunnen dit soort kleine antennes maar kleine gebieden beslaan. Deze antennes zijn geschikt voor kleine toepassingen: bijvoorbeeld op kantoor, zodat medewerkers in het gebouw overal een goed bereik hebben.

Het idee is dat 5G straks de band tot 3 GHz kan gebruiken. Dat is haalbaar met het gebruik van deze kleine antennes. Een voordeel van small cells is dat het mogelijk is om stukken van het frequentiespectrum te hergebruiken. De antennes kunnen dan frequenties gebruiken die met elkaar concurreren, maar ze storen elkaar niet. Ze liggen namelijk geografisch gezien ver genoeg uit elkaar.

De snelheid van 5G

5G zal extreem hoge snelheden behalen. Deze nieuwe techniek is veel sneller dan je draadloze netwerk thuis en is 50 keer sneller dan het huidige 4G-netwerk. In sommige tests worden snelheden gehaald van wel een terabyte per seconde. Maar hoe snel is 5G nu echt? Wat kun je precies met deze snelheden doen?

De vertraging van 5G

Je leest het overal: 5G zal extreem hoge snelheden bieden. Maar hoe snel is snel? Dat hangt natuurlijk ook samen met de vertraging tussen zender en ontvanger. Als het even duurt voordat het signaal is ontvangen of verzonden, ervaart de gebruiker dat als ‘traag’. In de praktijk merken gebruikers dat vooral bij het spelen van games, het gebruik van virtual reality of bij het bedienen van een computer op afstand.

Op een 4G-netwerk is een vertraging een paar tientallen milliseconden. Bij 5G zal die vertraging afnemen tot een minimum. In sommige tests neemt de vertraging af tot slechts een milliseconde.

Hoe snel is 5G?

Hoe snel is 5G nu in de praktijk? De mobiele aanbieder T-Mobile heeft dat getest, in samenwerking met Nokia, Ericsson en Samsung. De provider kreeg het voor elkaar snelheden van 12 gigabyte per seconde te bereiken. Consumenten halen zulke snelheden niet.

Volgens de 5G-standaard moet een antenne minimaal 100 Mbp downloadsnelheid en 40 Mbps uploadsnelheid kunnen bieden. Deze snelheden zijn ook op 4G+ te behalen, maar alleen als het rustig is op het netwerk. 5G garandeert zulke snelheden als minimum, ook als het druk is op het netwerk.

We merken niet direct zoveel van de hogere snelheden van 5G. Het downloaden van een film zal sneller gaan, maar niet sneller dan ze nu gewend zijn. Voor bedrijven wordt 5G wel interessant.

Wat kun je met deze snelheden doen?

5G is interessant omdat het veel nieuwe mogelijkheden biedt in verschillende sectoren. Zo wordt het door de hoge snelheid van 5G mogelijk om de technologie achter bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s aan te sturen.

In de zorgsector zorgt het ervoor dat ouderen langer zelfstandig kunnen wonen. Zij kunnen nu namelijk de hele tijd gemonitord worden. Op agrarisch gebied wordt het dankzij de nieuwe techniek mogelijk om sensoren en drones in te zetten om ziekten in gewassen te monitoren.

Wat kunnen consumenten er precies mee? Consumenten merken de hogere snelheid vooral bij het doen van zware bewerkingen. Denk daarbij aan het downloaden van grote bestanden. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat een hogere snelheid gevolgen heeft voor de databundel.

De snelheid van verplaatsen

We gebruiken onze telefoon veel onderweg. De snelheid waarmee de gebruiker zich verplaatst is van invloed op de snelheid van de verbinding. In Nederland rijden we momenteel tot 160 kilometer per uur op de snelste binnenlandse spoorlijn. 5G is voorbereid op hoge snelheden. Een gebruiker die zich met 500 kilometer per uur verplaatst, zou nog een perfect bereikt en een perfecte snelheid moeten kunnen behalen.

Het gevolg voor je databundel

Toen 4G werd uitgerold, steeg het dataverbruik in Nederland explosief. We gebruikten maar liefst 112 miljard MB in totaal. Daarvan werd de helft geconsumeerd via 4G. Uit onderzoek blijkt dat er een relatie is tussen een hogere snelheid en een hoger verbruik.

Dat zit zo: doordat gebruikers minder lang hoeven te wachten, kunnen ze meer dingen na elkaar doen. Bovendien worden ze minder bewust van hoe groot een bestand eigenlijk is. Als een bestand lang laadt, weet je dat het waarschijnlijk om een groot bestand gaat. Nu een bestand razendsnel laadt, denk je dat het waarschijnlijk om een klein bestand gaat.

Bij 5G zal die bewustwording nog kleiner worden. De verwachting is dan ook dat het gebruik nog verder zal stijgen. Niet alleen het totale gebruik zal omhoog schieten, maar ook het individuele gebruik. Wat dat betekent voor de databundels, is een grote vraag. De trend van dit moment is al dat steeds meer providers onbeperkte bundels aanbieden. Onbeperkt is daarbij niet helemaal onbeperkt: in de algemene voorwaarden is vaak een limiet te vinden. Is deze limiet eenmaal bereikt, dan moeten er weer nieuwe gigabytes aangevraagd worden.

Snellere invoer

Telecomaanbieders verwachten dat 5G in 2020 beschikbaar komt voor consumenten. Daarbij is door KPN, T-Mobile en Vodafone afgesproken dat zij beloven de nieuwe techniek sneller in te voeren als dat mogelijk is. Daarvoor verlangen zij wel dat aanbieders als WhatsApp en Skype aan dezelfde regels voldoen als providers. Volgens de providers bieden WhatsApp en Skype met hun chat- en belfuncties dezelfde functies als providers met bellen en sms’en.

Vond je deze pagina nuttig?
René Dekker
Over de auteur: René Dekker

Mede-oprichter van Telefoonabonnement.nl. Al 10 jaar telecomspecialist. Verantwoordelijk voor de content en redactie. Passie voor online. Diehard Apple-fan. Houdt van gadgets, en zijn katten. Favoriete papa van Joris en Ruben.

Neem gerust contact op:      rene@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste aanbieding
Apple telefoons
Samsung telefoons
Huawei telefoons
Sony telefoons
LG telefoons
Honor telefoons
Motorola telefoons
Nokia telefoons