Feature phones zijn een speciaal type mobiele telefoons zonder de slimme functionaliteiten van een smartphone, maar vaak wel voorzien van een mediaspeler, een radio en in sommige gevallen ook een camera. Zo is het wel mogelijk om te telefoneren en sms-berichten te versturen, maar worden applicaties als Whatsapp of bijvoorbeeld Skype niet ondersteund op deze feature phones. Tegenwoordig is het in veel gevallen mogelijk om op een feature phone gebruik te maken van internet, door de 3G-verbinding die veel toestellen kunnen opzetten. Handig als je snel het laatste nieuws, het weer of bijvoorbeeld de treintijden wilt kunnen checken. Het grootste voordeel aan de feature phones is de lage prijs, die je voor deze toestellen betaalt. Voor een paar tientjes heb je een degelijke telefoon van een betrouwbaar merk als Samsung of Nokia, die het mogelijk maakt om met anderen te communiceren, maar niet voorzien is van de nieuwste apps en functionaliteiten van een smartphone.

Historie feature phones

featurephoneDe feature phones van tegenwoordig kwamen al rond het jaar 2000 op de markt voor telecom, destijds als de meest populaire toestellen. Immers, voorheen was het nooit mogelijk geweest om foto’s te maken met een mobiele telefoon, was een MP3-speler een losstaand apparaat en was ook een radio op een telefoon ondenkbaar. Met de komst van de smartphones een paar jaar later, in veel gevallen voorzien van mobiel internet en de mogelijkheid tot het downloaden van apps, werden de feature phones enigszins naar de achtergrond geschoven. Ook tegenwoordig is er een duidelijk verschil zichtbaar tussen de ‘high-end’ smartphones en ‘low-end’ feature phones. Toch zijn de oorspronkelijke kenmerken en functionaliteiten van de feature phones ook in de smartphones terug te zien. Zo hebben hedendaagse smartphones nog altijd een radio aan boord, is ook de camera bij veel smartphones aanwezig en blijft het mogelijk om filmpjes en muziek af te spelen via de mobiele telefoon.

In eerste instantie werden feature phones geproduceerd als communicatiemiddel, met slechts een aantal extra functionaliteiten. Grote bedrijven als Nokia en Motorola produceerden feature phones die steeds iets mooier werden, omdat mensen voornamelijk voor een feature phone kozen op basis van het uiterlijk en het merk. Pas met de komst van Apple en de uitspraak van Steve Jobs in 2007 (“the phone was not just a communication tool but a way of life”), nam de populariteit van de toestellen af en kwamen juist de smartphones met iOS of Android op in de markt voor mobiele telefonie. Feature phones waren niet instaat om tegen deze toestellen te concurreren, omdat ze enkel gemaakt waren als een communicatiemiddel en niet meer dan de basisfunctionaliteiten van een smartphone bevatten.

Verschillen tussen feature phones en smartphones

Het is lastig om feature phones met smartphones te vergelijken, omdat het twee losstaande categorieën zijn. Doordat de techniek zich hedendaags steeds sneller ontwikkeld, kunnen we een smartphone van zo’n tien jaar terug zien als een moderne variant feature phone. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de camera die tegenwoordig bij veel feature phones aan boord zit, evenals een persoonlijke agenda en de mogelijkheid om verbinding te maken met een Wi-Fi netwerk. Deze functionaliteiten waren voorheen voor veel mensen reden om te kiezen voor een smartphone in plaats van een feature phone.

Pas in 2009 ontstond er een groot verschil tussen de feature phones en smartphones, doordat smartphones applicaties, ofwel API’s, gingen ondersteunen en dit op een feature phone niet mogelijk werd. Zo was het voor derden mogelijk om programma’s te schrijven voor de smartphones van merken als Samsung, Apple of bijvoorbeeld Nokia. Daar waar gebruikers van feature phones enkel gebruik kunnen maken van de programma’s van de telecommerken zelf. Voor een gebruiker werd het vanaf 2009 dus noodzakelijk om te kiezen tussen een degelijk, simpel toestel met de basisfunctionaliteiten die je bij een mobiele telefoon verwacht en een uitgebreide smartphone waarop vrijwel alles mogelijk werd door de jaren heen.

Tot slot is ook het prijsverschil tussen de feature phones en smartphones door de afgelopen jaren heen verandert. Waar het verschil in het begin ontzettend groot was, is het de afgelopen jaren steeds dichterbij elkaar komen te liggen. Het verschil tussen een feature phone en de iPhone van Apple is vanzelfsprekend alsnog enorm, maar met de komst van merken als Huawei en het aanbieden van verouderde smartphones door Samsung, scheelt het nu slechts enkele tientjes tussen de betere feature phone en een wat oudere smartphone. Op basis van het prijsverschil hoef je dus geen keuze meer te maken, het zal voornamelijk draaien om je persoonlijke voorkeuren in de functionaliteiten en gebruiksvriendelijkheid van de toestellen.

Los of met abonnement kopen?

Waar het bij een smartphone gebruikelijk is om een toestel te kopen in combinatie met een (sim-only) abonnement voor het gebruik van mobiel internet, worden feature phones enkel los aangeboden. Het is vanzelfsprekend mogelijk om alsnog te kiezen voor een sim-only abonnement, bijvoorbeeld om voordelig te kunnen bellen en sms’en. Wanneer je van plan bent om ook op je feature phone gebruik te maken van mobiel internet, is het zelfs aan te raden om te kiezen voor een sim-only abonnement naast het losse toestel. Mobiel internet via een prepaid simkaart is momenteel namelijk nog erg duur in Nederland.

Voor wie niet de behoefte heeft aan alle mogelijkheden die een smartphone te bieden heeft tegenwoordig, zou een featurephone een goed alternatief zijn. Deze telefoons draaien niet op een besturingssysteem als Android, Symbian of iOS en hebben daardoor een stuk minder mogelijkheden dan de smartphones waarop apps gedownload kunnen worden. Hoe bepaal je welke featurephone de beste koop is? Door onderstaande punten tegen elkaar af te wegen, kom je tot een beste koop featurephone die perfect aansluit bij je persoonlijke voorkeuren. Immers, de beste koop verschilt per gebruiker!

Beste koop feature phones

Het voordeel aan featurephones is het beperkte aantal functionaliteiten, wat de markt voor featurephones overzichtelijk houdt en het maken van de keuze van de beste koop makkelijker zou moeten maken. Vaak hebben featurephones mogelijkheden als een mediaspeler, een agenda, een mp3-speler, een radio en in sommige gevallen ook een camera en internetbrowser. Applicaties als Whatsapp, Facebook Messenger of spelletjes zijn niet te installeren op featurephones, waardoor je enkel kunt communiceren met een sms-bericht of telefoontje.

Allereerst is het belangrijk om vooraf te bedenken welke functionaliteiten je denkt te gaan gebruiken na de aanschaf van de featurephone. Is de mogelijkheid tot het maken van foto’s een belangrijke functionaliteit, wil je enkel muziek kunnen luisteren via een radio of bijvoorbeeld ook met een ingebouwde mp3-speler, enzovoorts? Op basis van je wensen hierin, valt een groot deel van de featurephones af om de beste koop featurephone te worden.

Beste specificaties

De kwaliteit van bijvoorbeeld de camera van een featurephone verschilt sterk per toestel, evenals bijvoorbeeld de geluidskwaliteit. Het is echter zonde om veel te betalen voor een goede camera in een featurephone, zonder hier geregeld gebruik van te maken. Voor wie de camera van een featurephone niet voldoende is, zou een smartphone wellicht een betere optie zijn.

Bedenk daarnaast ook, dat een internetbrowser handig is, maar ook veel kan kosten wanneer je gebruik maakt van een prepaid simkaart. In combinatie met bijvoorbeeld een sim-only abonnement, zou je wel kunnen besluiten een featurephone met browser te nemen.

Uiterlijk feature phones

Tot slot kan ook het uiterlijk van de featurephone bepalend zijn voor je keuze van de beste koop featurephone. De ene featurephone heeft bijvoorbeeld een klassiekere uitstraling met een kleiner scherm, dan een iets modernere featurephone, die al meer neigt naar een smartphone.

Door bovenstaande punten zorgvuldig tegen elkaar af te wegen, zal je een featurephone vinden die zo goed mogelijk aansluit bij je persoonlijke voorkeuren en daarmee de beste koop featurephone is.

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones