Alles over feature phones

Alles over feature phones

Wat zijn feature phones eigenlijk? Feature phones zijn een speciaal type mobiele telefoons zonder de slimme functionaliteit van een smartphone. Het zijn eigenlijk de basis telefoons zonder poespas. Wel krijg je vaak een mediaspeler, een radio en in sommige gevallen zelfs een camera. Zo is het wel mogelijk om te telefoneren en sms-berichten te versturen. Pas op, want applicaties als Whatsapp of bijvoorbeeld Skype worden niet ondersteund op feature phones. Tegenwoordig is het in veel gevallen mogelijk om op een feature phone gebruik te maken van internet, door de 3G-verbinding die veel toestellen kunnen opzetten. Handig als je snel het laatste nieuws, het weer of bijvoorbeeld de treintijden wilt kunnen checken. Het grootste voordeel aan de feature phones is de lage prijs die je voor deze toestellen betaalt. Voor een paar tientjes heb je een degelijke telefoon van een betrouwbaar merk als Samsung of Nokia in handen. De feature phone of GSM maakt het mogelijk om te communiceren met anderen. Verwacht echter niet de voorzieningen van een smartphone zoals apps en uitgebreide e-mail functionaliteit.

Historie feature phones

featurephoneDe feature phones van tegenwoordig kwamen al rond het jaar 2000 op de telecom markt. Destijds waren het meestal populaire toestellen. Immers, voorheen was het nooit mogelijk geweest om foto’s te maken met een mobiele telefoon. Een MP3-speler was daarvoor een losstaand apparaat en ook een radio op een telefoon was ondenkbaar. Met de komst van de smartphones een paar jaar later werden de feature phones enigszins naar de achtergrond geschoven. Smartphone zijn namelijk veel rijker uitgerust en bieden toegang tot mobiel internet en de mogelijkheid tot het downloaden van apps. Ook tegenwoordig is er een duidelijk verschil zichtbaar tussen de ‘high-end’ smartphones en ‘low-end’ feature phones. Toch zijn de oorspronkelijke kenmerken en functionaliteit van de feature phones ook in de smartphones terug te zien. Zo hebben hedendaagse smartphones regelmatig een radio aan boord, is ook de camera bij veel smartphones aanwezig en blijft het mogelijk om filmpjes en muziek af te spelen via de mobiele telefoon.

In eerste instantie werden feature phones geproduceerd als communicatiemiddel, met slechts een aantal extra functionaliteiten. Grote bedrijven als Nokia en Motorola produceerden feature phones die steeds iets mooier werden. De fabrikanten merkte natuurlijk dat mensen voornamelijk voor een feature phone kozen op basis van het uiterlijk en het merk. Pas met de komst van Apple en de uitspraak van Steve Jobs in 2007 (“the phone was not just a communication tool but a way of life”), nam de populariteit van de toestellen af. Vanaf dat moment kwamen juist de smartphones met iOS of Android op in de markt voor mobiele telefonie. Feature phones waren niet instaat om tegen deze toestellen te concurreren. De toestellen zijn namelijk enkel gemaakt als een communicatiemiddel en bieden niet meer dan de basisfunctionaliteiten van een smartphone.

Verschillen tussen feature phones en smartphones

Het is lastig om feature phones met smartphones te vergelijken, omdat het twee losstaande categorieën zijn. Doordat de techniek zich hedendaags steeds sneller ontwikkeld, kunnen we een smartphone van zo’n tien jaar terug zien als een moderne variant feature phone. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de camera die tegenwoordig bij veel feature phones aan boord zit, evenals een persoonlijke agenda en de mogelijkheid om verbinding te maken met een Wi-Fi netwerk. Deze functionaliteiten waren voorheen voor veel mensen reden om te kiezen voor een smartphone in plaats van een feature phone.

Pas in 2009 ontstond er een groot verschil tussen de feature phones en smartphones. Vanaf dat moment ondersteunen smartphones namelijk applicaties, ofwel API’s. Smartphones vanaf die datum ondersteunen apps die een feature phone niet meer kon ondersteunen. Vanaf die tijd was het namelijk voor derden mogelijk om programma’s te schrijven voor de smartphones. Merken als Samsung, Apple of bijvoorbeeld Nokia maakte daar dankbaar gebruik van. Gebruikers van feature phones kunnen enkel gebruik maken van de programma’s van de telecommerken zelf. Voor een gebruiker werd het vanaf 2009 dus noodzakelijk om te kiezen tussen een degelijk, simpel toestel met de basisfunctionaliteiten of echt een alle functionaliteit van een smartphone. Je snapt dat veel mensen meer functionaliteit kiezen en de feature phone werd minder vaak gekozen boven de smartphone. Terwijl de smartphone in functionaliteit jaarlijks beter wordt, blijft de feature phone ook veelal hetzelfde.

Prijsverschil Feature phone smartphone kleiner

Tot slot is ook het prijsverschil tussen de feature phones en smartphones door de afgelopen jaren heen verandert. Waar het verschil in het begin ontzettend groot was, is het de afgelopen jaren steeds dichterbij elkaar komen te liggen. Het verschil tussen een feature phone en de iPhone van Apple is vanzelfsprekend alsnog enorm. Echter, de komst van merken als Huawei en het aanbieden van verouderde smartphones door Samsung verkleint het verschil. Het verschil tussen de betere feature phone en een wat oudere smartphone is nog maar  enkele tientjes. Op basis van het prijsverschil hoef je dus geen keuze meer te maken. Het zal voornamelijk draaien om je persoonlijke voorkeuren in de functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid van de toestellen.

Los of met abonnement kopen?

Waar het bij een smartphone gebruikelijk is om een toestel te kopen in combinatie met een (sim-only) abonnement voor het gebruik van mobiel internet, worden feature phones enkel los aangeboden. Het is vanzelfsprekend mogelijk om alsnog te kiezen voor een sim-only abonnement, bijvoorbeeld om voordelig te kunnen bellen en sms’en. Wanneer je van plan bent om ook op je feature phone gebruik te maken van mobiel internet, is het zelfs aan te raden om te kiezen voor een sim-only abonnement naast het losse toestel. Mobiel internet via een prepaid simkaart is momenteel namelijk nog erg duur in Nederland.

Voor wie niet de behoefte heeft aan alle mogelijkheden die een smartphone te bieden heeft tegenwoordig, zou een featurephone een goed alternatief zijn. Deze telefoons draaien niet op een besturingssysteem als Android of iOS en hebben daardoor een stuk minder mogelijkheden dan de smartphones waarop apps gedownload kunnen worden. Hoe bepaal je welke featurephone de beste koop is? Door onderstaande punten tegen elkaar af te wegen, kom je tot een beste koop featurephone die perfect aansluit bij je persoonlijke voorkeuren. Immers, de beste koop verschilt per gebruiker!

Beste koop feature phones

Het voordeel aan featurephones is het beperkte aantal functionaliteiten, wat de markt voor featurephones overzichtelijk houdt en het maken van de keuze van de beste koop makkelijker zou moeten maken. Vaak hebben featurephones mogelijkheden als een mediaspeler, een agenda, een mp3-speler en een radio. In sommige gevallen beschikt het apparaat ook over een camera en internetbrowser. Applicaties als Whatsapp, Facebook Messenger of spelletjes zijn niet te installeren op featurephones. De enige communicatie middelen van de GSM zijn dus sms-berichten of bellen.

Allereerst is het belangrijk om vooraf te bedenken welke functionaliteiten je denkt te gaan gebruiken na de aanschaf van de featurephone. Is de mogelijkheid tot het maken van foto’s een belangrijke functionaliteit, wil je enkel muziek kunnen luisteren via een radio of bijvoorbeeld ook met een ingebouwde mp3-speler, enzovoorts? Op basis van je wensen hierin, valt een groot deel van de featurephones af om de beste koop featurephone te worden.

Beste specificaties

De kwaliteit van bijvoorbeeld de camera van een featurephone verschilt sterk per toestel, evenals bijvoorbeeld de geluidskwaliteit. Het is echter zonde om veel te betalen voor een goede camera in een featurephone, zonder hier geregeld gebruik van te maken. Voor wie de camera van een featurephone niet voldoende is, zou een smartphone wellicht een betere optie zijn.

Bedenk daarnaast ook, dat een internetbrowser handig is, maar ook veel kan kosten wanneer je gebruik maakt van een prepaid simkaart. In combinatie met bijvoorbeeld een sim-only abonnement, zou je wel kunnen besluiten een featurephone met browser te nemen.

Uiterlijk feature phones

Tot slot kan ook het uiterlijk van de featurephone bepalend zijn voor je keuze van de beste koop featurephone. De ene featurephone heeft bijvoorbeeld een klassiekere uitstraling met een kleiner scherm, dan een iets modernere featurephone, die al meer neigt naar een smartphone.

Door bovenstaande punten zorgvuldig tegen elkaar af te wegen, zal je een featurephone vinden die zo goed mogelijk aansluit bij je persoonlijke voorkeuren en daarmee de beste koop featurephone is.

Vond je deze pagina nuttig?
René Dekker
Over de auteur: René Dekker

Mede-oprichter van Telefoonabonnement.nl. Al 10 jaar telecomspecialist. Verantwoordelijk voor de content en redactie. Passie voor online. Diehard Apple-fan. Houdt van gadgets, en zijn katten. Favoriete papa van Joris en Ruben.

Neem gerust contact op:      rene@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste aanbieding
Apple telefoons
Samsung telefoons
Huawei telefoons
Sony telefoons
LG telefoons
Honor telefoons
Motorola telefoons
Nokia telefoons