Alles over iOS

Alles over iOS

Het besturingssysteem iOS is een eigen platform van Apple. Het besturingssysteem is alleen terug te vinden op de producten van Apple zoals hun iPhone en iPad. Desondanks is het wel één van de populairste en meest gebruiksvriendelijke besturingssystemen van dit moment. Het besturingssysteem wordt geroemd om zijn eenvoud, intuïtieve besturing en snelheid waarmee het werkt. Volgens Apple ligt daar dan ook precies hun kracht. 

Versies van iOS

iosDe eerste echte versie van iOS werd uitgebracht halverwege 2009. In dat jaar werd het besturingssysteem van Apple nog geen iOS maar voluit iPhone OS 3 genoemd. Precies een jaar later introduceerde Apple iOS, versienummer 4. Deze versie werd tegelijkertijd geïntroduceerd met de iPhone 3GS. iOS 4 versie heeft het langer volgehouden dan zijn voorganger, want pas anderhalf jaar later kwam iOS 5 op de markt. Het betrof echter een update en zowel de iPhone 3GS als de inmiddels uitgebrachte iPhone 4 kregen deze nieuwe update. Na iOS 5 bleef het lang stil rondom het besturingssysteem totdat begin 2014 Apple iOS 6 werd aangekondigd, samen met de iPhone 5. Ook deze nieuwe versie van iOS kwam beschikbaar als update voor de iPhone 3GS en de iPhone 4. Halverwege 2014 introduceerde Apple opnieuw een grote update en werden de iPhone 5S en iPhone 5C uitgebracht, samen met iOS 7. Na iOS 7 volgde iOS 8 met de iPhone 6 en iPhone 6 Plus, vervolgens iOS 9 en inmiddels zijn we aanbeland bij de iPhone 8, iPhone 8 Plus en iPhone X met iOS 11.

Het schema hieronder laat de verdeling van iOS versies zien:

Besturingssysteem:Uitgebracht op:Geschikt voor de volgende iPhones:
iPhone OS317 juni 2009iPhone 2G, iPhone 3G, iPhone 3GS
iOS 421 juni 2010iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4
iOS 512 oktober 2011iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S
iOS 619 september 2012iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S
iPhone 5
iOS 718 september 2013iPhone 4, iPhone 4S, iPhone 5
iPhone 5S, iPhone 5C
iOS 817 september 2014iPhone 4S, iPhone 5, iPhone 5S
iPhone 6, iPhone 6 Plus
iOS 925 augustus 2015iPhone 4S, iPhone 5, iPhone 5S
iPhone 5C, iPhone 6, iPhone 6 Plus
iPhone SE, iPhone 6S, iPhone 6S Plus
iOS 1023 september 2016iPhone 5, iPhone 5S, iPhone 5C
iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone SE
iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone 7
iPhone 7 Plus
iOS 1119 september 2017iPhone 5S, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone SE
iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone 7
iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus & iPhone X
iOS 1217 september 2018iPhone 5S, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone SE
iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone 7
iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus & iPhone X,
iPhone XS, iPhone XS Max & iPhone XR

Interface van iOS

ios-10-interfaceHet besturingssysteem iOS werkt specifiek op smartphones en tablets van Apple. Hierdoor kan alles aangestuurd worden door middel van het touchscreen. Met een simpele veeg over het scherm kan er makkelijk gebladerd worden door de telefoon of tablet en kun je zo heel snel de applicaties terugvinden. Met een simpele druk op de Home-knop ga je direct terug naar het beginscherm binnen het besturingssysteem. De eenvoud van het design en de opzet is de succesfactor geweest van de iPhone en de iPad. Ook de talloze applicaties die beschikbaar zijn voor dit besturingssysteem leveren daarbij een erg belangrijke bijdrage. Aangezien Apple zelf de ontwikkeling doet van zowel de software als de hardware zullen beide elementen altijd perfect op elkaar afgestemd zijn. Een hapering op een iPhone of iPad zal dan ook bijna nooit voorkomen.

App Store

appstoreVoor wie graag extra applicaties op zijn Apple iPhone of Apple iPad wenst kan terecht in de App Store. Dit is de digitale winkel van Apple, waar alle applicaties, films en muziek ondergebracht zijn. Terwijl voor films en muziek standaard een klein bedrag betaald moet worden, kan dit bij de applicaties enorm verschillen. Er zijn talloos veel applicaties gratis verkrijgbaar. Denk hierbij aan applicaties voor bijvoorbeeld social media, bankieren of een simpel spelletje. Alle applicaties worden door Apple zelf handmatig gecontroleerd om zo te voorkomen dat een iPhone of iPad besmet raakt met een virus of compleet crasht. Wie dus een applicatie download in de App Store winkel, weet ook zeker dat de applicatie goed zal werken op zijn smartphone.

iCloud

Een belangrijke toevoeging binnen het besturingssysteem iOS is iCloud. Met iCloud kan je eenvoudig documenten, foto’s of video’s opslaan en back-uppen. Deze bestanden zijn later dan weer makkelijk bereikbaar op de computer, smartphone, tablet of op een ander device. Hierdoor beschik je altijd over de laatste documenten, waar je ook bent! Ook wordt de iCloud vaak gebruikt om een complete backup te maken van een iPhone of iPad. Hierdoor zijn jouw aangekochte applicaties of je favoriete foto’s nooit verloren!

Vond je deze pagina nuttig?
René Dekker
Over de auteur: René Dekker

Mede-oprichter van Telefoonabonnement.nl. Al 10 jaar telecomspecialist. Verantwoordelijk voor de content en redactie. Passie voor online. Diehard Apple-fan. Houdt van gadgets, en zijn katten. Favoriete papa van Joris en Ruben.

Neem gerust contact op:      rene@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste aanbieding
Apple telefoons
Samsung telefoons
Huawei telefoons
Sony telefoons
LG telefoons
Honor telefoons
Motorola telefoons
Nokia telefoons