Alles over smartphones

Alles over smartphones

Tegenwoordig kan vrijwel niemand meer zonder zijn of haar smartphone. Sinds de komst van besturingssystemen zoals iOS, Android en Windows Phone is het meer een algemeen goed geworden en heeft iedereen een smartphone. Elke smartphone is kenmerkend door het besturingssysteem en zijn touchscreen. Inmiddels zijn er honderden smartphones op de markt en is het begrijpelijk dat je door de bomen soms het bos niet meer ziet.

Geschiedenis van de smartphone

gs88De geschiedenis van de smartphone gaat verder dan de meeste zullen denken. In 1992 kwam bijvoorbeeld Ericsson al met een model op de markt, de GS 88. Dit toestel wordt door velen gezien als de eerste smartphone. Ericsson noemde het apparaat de Smart Phone en sindsdien is de naam blijven hangen. De eerste echte smartphone kwam uit een totaal andere hoek. Die kwam namelijk van IBM vandaan. Het was de IBM Simon Personal Communicator en deze telefoon beschikte over alle mogelijkheden van nu. Het apparaat heeft de mogelijkheden om een agenda bij te houden, e-mails te versturen en te ontvangen, rekenmachine en ga zo nog maar even door. Het waren destijds revolutionaire ontwikkelingen, maar heden deze dagen zijn het standaard functies.

Het bleef echter lang stil op de markt totdat Nokia in 1996 met de 9000 Communicator op de markt kwam. Vooralsnog bleven het bij simpele functies. De vroege smartphones waren vooral erg logge apparaten. In 2000 gebruikte Ericsson wederom de term smartphone bij hun nieuwste model, de R380. De echte doorbraak kwam echter vanuit Apple. In 2007 introduceerde deze fabrikant hun eerste smartphone met een revolutionair ontwerp. Een touchscreen wat prima met de handen te bedienen was en de stylus of toetsenbord werd overbodig. Hierna ging het erg snel, want in 2008 kwamen ook de eerste smartphones op de markt met Android en andere besturingssystemen.

De opkomst van de smartphone

iphone-3gIn eerste instantie hadden fabrikanten met deze slimme telefoons vooral ingezet op de zakelijke markt. De eerste modellen, zoals de Nokia 9000 Communicator en de Ericsson R380, leken het vooral op de zakelijke markt goed te doen. De zakelijke markt was dus goed voor de eerste commerciële successen van een smartphone. Apple was echter van mening dat ook de consument behoefte had aan de slimmere telefoon. De Amerikaanse fabrikant meende dat consumenten meer zelf in de hand wilden hebben.

De komst van de iPhone was inderdaad een doorbraak en consumenten omarmde massaal de iPhone. Het onderscheidt tussen consument en zakelijk was plotseling verdwenen. Dit kwam mede door het feit dat naast zakenlieden ook de consument graag functies zoals e-mail en agenda graag bij de hand wil hebben. De opkomst van betaalbaar mobiel internet heeft natuurlijk een grote rol gespeeld bij het succes van de smartphone. Zonder mobiel internet, of in ieder geval betaalbaar, waren wij tot op de dag van vandaag wellicht nog niet zo ver. Dan was de dekkingsgraad van smartphones een stuk lager geweest.

Kenmerken van een smartphone

Smartphones kenmerken zich door het gebruik van een besturingssysteem wat jou in staat stelt om eigen apps te installeren en de telefoon helemaal naar eigen wens in te richten. Alle smartphones zijn tegenwoordig voorzien van een touchscreen en daarmee is het, toen kenmerkende, toetsenbord verdwenen. Enkele fabrikanten, waaronder BlackBerry, blijft nog wel dergelijke smartphones maken en lijkt hier ook enig succes in te hebben. De BlackBerry telefoons combineren een touchscreen met qwerty toetsenbord.

Met smartphones is steeds meer mogelijk en lijkt de connectie met de buitenwereld een stuk dunner te zijn geworden. Kijk maar eens naar social media. Even snel een foto maken en op Facebook plaatsen. Het gaat tegenwoordig zo eenvoudig dat wij misschien niet eens meer beseffen hoe lang het heeft geduurd om het zover te laten komen. Ook de hardware binnen de smartphone ondergaat steeds grotere verbeteringen. De smartphone lijkt een goede vervanger te worden van een laptop of tablet met specificaties die ook weer terug te vinden zijn in een computer of laptop. Echter dan wel op broekzak formaat! De prijzen zakken ook steeds verder en inmiddels zijn er ook tientallen smartphones te koop voor nog geen honderd euro en hiermee wordt het ook betaalbaar om een dergelijke smartphone aan te schaffen.

Vond je deze pagina nuttig?
René Dekker
Over de auteur: René Dekker

Mede-oprichter van Telefoonabonnement.nl. Al 10 jaar telecomspecialist. Verantwoordelijk voor de content en redactie. Passie voor online. Diehard Apple-fan. Houdt van gadgets, en zijn katten. Favoriete papa van Joris en Ruben.

Neem gerust contact op:      rene@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste aanbieding
Apple telefoons
Samsung telefoons
Huawei telefoons
Sony telefoons
LG telefoons
Honor telefoons
Motorola telefoons
Nokia telefoons