Wat betekent 18:9 aspect ratio?

Wat betekent 18:9 aspect ratio?

In de smartphone branche wordt sinds 2017 veelvuldig melding gemaakt van een nieuwe aspect ratio 18:9 of groter. Wat betekent aspect ratio eigenlijk? Waarom is de nieuwe beeldschermverhouding van 18:9 beter dan de ‘oude’ verhouding van 16:9? Hoe bereken je de aspect ratio en hoe verhoudt aspect ratio zich met het aantal pixels?

Aspect ratio betekent hetzelfde als beeldschermverhouding en daarmee wordt de verhouding tussen de breedte van een beeldscherm versus de hoogte van dit scherm weergegeven. De verhouding van het beeldscherm is vooral van belang bij een televisie maar natuurlijk ook bij een smartphone. De traditionele aspect ratio van smartphones is 16:9 en die is te herleiden vanuit de TV branche. Sinds de breedbeeld televisie zijn veel beeldscherm voorzien van een 16:9 beeldschermverhouding. Sinds 2017 werd er echter een nieuw formaat geïntroduceerd binnen de smartphone branche, namelijk 18:9 of 2:1. Hierdoor zijn veel smartphones vanaf 2017 iets slanker dan hun voorgangers. Wat is het verschil tussen de twee formaten en hoe zie je met welk formaat je te maken hebt.

Opkomst nieuwe aspect ratio van 18:9

In de jaren voor 2017 werden smartphones bijna altijd uitgerust met een traditioneel 16:9 beeldscherm. Dat resulteerde dus in een HD, Full HD of Quad HD beeldscherm met een resolutie oplopend van 1280 x 720, 1920 x 1080 tot 2560 x 1440 pixels. In 2017 kwam daar verandering in doordat LG als een van de eerste fabrikanten koos voor een ander beeldscherm formaat van 18:9. Het LG G6 vlaggenschip beschikt over een Quad HD+ beeldscherm met een resolutie van 2880 x 1440 pixels. De reden dat LG koos voor de nieuwe beeldschermverhouding ligt in de film industrie. Het 2:1 formaat is namelijk volgens experts in de film industrie het perfecte formaat om films te bekijken. Maar dat is niet de enige reden, want met het groter worden van de beeldschermen zochten fabrikanten naar manieren om het beeldscherm groter te laten worden tegen een kleinere behuizing.

Nadat LG de aanzet gaf lanceerde Samsung al snel een smartphone met een nog grotere aspect ratio, de Samsung Galaxy S8. De Samsung heeft een resolutie van 2960 x 1440 pixels en dat resulteert in een beeldschermverhouding van 18,5:9. Na beide vlaggenschepen verschenen er langzaam maar zeker steeds meer telefoons met een groter aspect ratio. Tegen 2018 zien we zelfs al verschillende budget telefoons met groot 18:9 beeldscherm. Sterker nog er zijn al fabrikanten zoals Huawei met de Huawei P20 Lite die kiezen voor een 19:9 aspect ratio. De Huawei P20 Lite heeft namelijk een 5,84 inch beeldscherm met een resolutie van 2.280 x 1.080 pixels.

Wat zijn de voordelen van een 18:9 beeldschermverhouding

Al jaren stijgt het beeldscherm formaat van een smartphone en een smartphone met een beeldscherm van 5,5 inch is al bijna de standaard. Het nadeel van deze trend is natuurlijk dat een groter beeldscherm ook een grotere telefoonbehuizing met zich meebrengt. Daar maakte Xiaomi en LG korte metten mee met de Xiaomi Mi Mix en de LG G6. LG presenteerde het nieuwe beeldscherm formaat ook in Nederland en de voordelen zijn flink.

Het nieuwe beeldscherm formaat in combinatie met slankere randen rondom het beeldscherm zorgt ervoor dat je smartphone relatief klein blijft. De telefoon is slanker en dankzij slanke randen ook relatief kort. Dit zorgt ervoor dat de telefoon met een groter scherm beter in je hand past. Want als je uitgaat van een smartphone met gelijke lengte van beeldscherm, dan is een toestel met 18:9 aspect ratio 12,5% slanker dan een smartphone met 16:9 aspect ratio. Een ander voordeel van de nieuwe beeldschermverhouding is dat er meer in het beeld zichtbaar is. Je ziet dus veel meer e-mails in je inbox bij een smartphone met 18:9 aspect ratio ten opzichte van dezelfde inbox als je een traditioneel beeldscherm gebruikt.

Vond je deze pagina nuttig?
Jasper van Wezel
Over de auteur: Jasper van Wezel

Tech Blogger uit het Brabantse Milheeze. Met een achtergrond in economie en psychologie, maar schrijft tegenwoordig met veel passie over alles dat smartphone gerelateerd is. Expert op het gebied van in Azië uitgebrachte smartphones. Vertaalt technische droge informatie naar klantvriendelijke en leesbare nieuwsitems. Ook gek op roeien, en vader in spé.

Neem gerust contact op:      jasper@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste aanbieding
Apple telefoons
Samsung telefoons
Huawei telefoons
Sony telefoons
LG telefoons
Honor telefoons
Motorola telefoons
Nokia telefoons