Wat is een EAN-code?

Wat is een EAN-code?

EAN is een afkorting die staat voor European Article Number of Europees Artikelnummer. Een EAN-code is een streepjescode die wereldwijd wordt gebruikt om artikelen te identificeren, de voorraden te beheren en prijzen te laten zien als je bij de kassa bent. In Nederland beginnen EAN-codes altijd met de cijfers 88 of 87.

EAN

Een EAN-code kun je het beste zien als een nummer waarmee producten geïdentificeerd worden. Ieder product heeft zijn eigen, unieke EAN-code. Deze bestaat uit een streepjescode en een cijferreeks van 13 cijfers. Een scanner herkent de streepjescode en geeft aan het voorraadsysteem door dat iemand een specifiek product koopt. Het systeem houdt dus precies hoeveel exemplaren van een product worden verkocht. Dat kan een smartphone zijn, maar ook bijvoorbeeld een komkommer of kledingstuk. Tevens bevat de streepjescode informatie over de prijs van een artikel. Als je dus bij de kassa staat in de supermarkt of provider, weet je precies wat je verschuldigd bent.

Een EAN-code bestaat uit vier elementen: een landcode, een bedrijfsspecifieke code of aansluitnummer, productcode en controlegetal. De landcode en het aansluitnummer tezamen wordt ook wel bedrijfsnummer genoemd. Het controlegetal is een hulpcijfer dat pas komt als één van de streepjes in de streepjescode is beschadigd of weggevallen.

Uitgifte EAN-codes

Er is maar één organisatie die internationale EAN-codes mag uitgeven: dat is GS1. GS1 staat  voor General Specifications 1. Deze instantie geeft nieuwe codes aan fabrikanten die met nieuwe producten op de markt brengen. Als Samsung dus een nieuw vlaggenschip wil lanceren, moet het een EAN-code aanvragen bij GS1. Iedere keer als deze specifieke code wordt gescand, weet de Zuid-Koreaanse smartphonemaker precies hoeveel exemplaren ervan verkocht zijn.

De bovenstaande EAN-codes worden ook wel geregistreerde codes genoemd. Daarnaast hebben we nog een tweede groep EAN-nummers: niet-geregistreerde codes. Deze laatste categorie wordt voornamelijk door webwinkels gebruikt. Dergelijke codes worden niet door GS1 uitgegeven, maar kun je bij verschillende marktpartijen afnemen.

Waar worden EAN-codes voor gebruikt?

We noemden net al een aantal concrete toepassingen voor EAN-nummers: identificatiemiddel, voorraadbeheer en het weergeven en berekenen van verkoopprijzen aan de kassa. Als we het over smartphones hebben worden EAN-codes nog om een andere reden gebruikt: promotionele doeleinden.

Zo houdt Samsung geregeld acties waarbij je een gratis product of geld teruggestort krijgt als je in een bepaalde periode een specifieke smartphone koopt, zoals de Samsung Galaxy S7 of Samsung Galaxy S7 Edge. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je je aankoop via de website van de fabrikant registreren. Naast een kopie van de aankoopbon vraagt Samsung onder meer om een foto van de EAN-code en het IMEI-nummer. Dit omdat de actie veelal geldt voor specifieke modellen die enkel bij de deelnemende partijen te koop zijn.

Waar vind ik mijn EAN-nummer?

Het EAN-nummer vind je op de zijkant van de verpakking van het product. Deze herken je zoals gezegd aan zijn streepjescode met daaronder een 13-cijferige getallenreeks.

 

Op zoek naar een nieuwe Android-smartphone?
Vond je deze pagina nuttig?
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste aanbieding
Apple telefoons
Samsung telefoons
Huawei telefoons
Sony telefoons
LG telefoons
Honor telefoons
Motorola telefoons
Nokia telefoons