Wat is een microSD-kaart?

Wat is een microSD-kaart?

Een microSD-kaart is een geheugenkaart die je in smartphone of tablet doet om de opslagcapaciteit uit te breiden. Het is de ideale oplossing als je behoefte hebt aan meer geheugen, maar niet bereid bent om (een deel van) de inhoud te verwijderen of een nieuw toestel aan te schaffen.

Er zijn allerlei zaken waar je op moet letten voordat je in het wilde weg een geheugenkaart koopt.

Formaat

Allereerst zijn er geheugenkaarten zijn in allerlei soorten en maten. Zoals de naam al aangeeft is een microSD-kaart een kleinere uitvoering van de SD-kaart. Laat je niet misleiden door het formaat: beide kaarten hebben dezelfde hoeveelheid geheugen. Het is niet zo dat een grotere kaart meer geheugen heeft dan een kleinere kaart. Dat heeft alles te maken met het apparaat waar je de geheugenkaart in wilt plaatsen. Spiegelreflexcamera’s maken gebruik van grotere kaarten. Smartphones, tablets en actioncamera’s bieden daarentegen ruimte voor de compactere microSD-kaart. De overige specificaties zijn identiek.

SD, SDHC en SDXC

Afgezien van formaat kun je microSD-kaarten in drie categorieën indelen: SD, SDHC en SDXC. De SD-kaarten waren de eerste generatie opslagkaarten en hadden een maximale opslagcapaciteit van slechts 2GB. Mettertijd bleek dit te weinig te zijn voor de meeste gebruikers en dus verschenen er geheugenkaarten met grotere opslagcapaciteit. Dan komen we in het domein van SDHC en SDXC.

De laatste twee letters geven aan met wat voor type geheugenkaart we te maken hebben. De letters ‘HC’ in SDHC staan voor High Capacity. Geheugenkaarten met een opslagcapaciteit tot en met 32GB worden tot deze categorie gerekend. Als een beetje extra ruimte voor foto’s en andere (media)bestanden al voldoende voor je is, dan is het zonde van je geld om hier meer aan uit te geven.

Maar er zijn ook opslagkaarten waar je nog meer data op kwijt kunt. Dit zijn de zogeheten SDXC-kaarten. ‘XC’ staat voor Extended Capacity. Alle geheugenkaarten van 64GB geheugen tot 2TB behoren tot deze categorie. Ben je van plan om veel foto’s of video’s te schieten met een hoge resolutie, dan is het verstandiger om voor dit type microSD-kaart te gaan.

Schrijf- en leessnelheid

Een ander aspect van geheugenkaarten om rekening mee te houden, is de snelheid. In het bijzonder de schrijf- en leessnelheid van de kaart. Schrijfsnelheid drukt uit hoe snel een geheugenkaart zijn inhoud kan overzetten naar een ander medium, zoals een computer of laptop. Leessnelheid geeft aan hoe snel data wordt opgeslagen op de geheugenkaart.

De SD Association, de organisatie die in 2000 werd opgericht om de opslag en werking van geheugenkaarten te standaardiseren, heeft momenteel zes soorten snelheden gecategoriseerd (zie afbeelding). Class2, Class4 en Class6 hebben een normale schrijf- en leessnelheid die minimaal 2 megabyte per seconde (MB/s) bedragen en kan oplopen tot wel 24MB/s. Class10 is als high-speed klasse aangemerkt en kan in theorie snelheden variërend van 10MB/s tot 48MB/s bereiken.

Snelheidsklassen microSD-kaarten

De twee snelste varianten zijn UHS-Class1 en UHS-Class3. Hiermee bereik je schrijf- en leessnelheden van ten minste 30MB/s tot mogelijk 120MB/s. De afkorting ‘UHS’ staat niet voor niets voor Ultra High-Speed.

Hoeveel opslagcapaciteit neem ik?

In theorie kan iedere smartphone die SDXC ondersteunt geheugenkaarten tot 2TB lezen. Dit is echter een reclamepraatje in plaats van realiteit: microSD-kaarten met zo veel geheugen bestaan simpelweg niet. Om de verwachtingen van consumenten realistisch te houden, zeggen de meeste fabrikanten dat hun toestel microSD-kaarten tot X-aantal GB geheugen ondersteunen. Welk getal X is, is afhankelijk van het type kaart dat op dat moment het meest wordt verkocht in de winkels. Het is dus mogelijk dat smartphonemakers dit jaar zeggen dat hun toestellen microSD-kaarten tot 128GB ondersteunen, en het jaar erop hetzelfde toestel ineens geheugenkaarten tot 256GB ondersteunt.

Hoe kies ik de juiste microSD-kaart?

Om de juiste geheugenkaart voor je smartphone of tablet te kiezen, moet je voor jezelf een aantal vragen beantwoorden:

  1. Hoeveel geheugen ondersteunt mijn toestel? Dat is afhankelijk van welke categorie microSD-kaart je smartphone ondersteunt: SDHC of SDXC. De eerste groep kan alleen met geheugenkaarten tot 32GB overweg, de ander aanzienlijk meer. Het antwoord op deze vraag vind je meestal in de handleiding, of anders op de website van de fabrikant.
  2. Hoeveel GB extra geheugen heb ik nodig? Dat is afhankelijk van wat je er mee van plan bent. Als je bijvoorbeeld heel veel gaat fotograferen of 4K-video’s opnemen, dan heb je wellicht behoefte aan meer extra opslagruimte. Als je slechts sporadisch naar je mobiele telefoon grijpt om een foto te schieten, dan is 32GB wellicht meer dan genoeg. Ons advies: kies vooral niet te weinig geheugen, want je kunt immers niet nog een keer de opslagcapaciteit uitbreiden.
  3. Met welke schrijf- en leessnelheid neem ik genoegen? Dat is afhankelijk van de kwaliteit van je foto’s, video’s en andere (media)bestanden. Naarmate de kwaliteit –en dus de bestandsgrootte– groter is, des te meer je van een hogere schrijf- en leessnelheid zult genieten. In dat geval kun je het beste voor snelheidsklasse Class10, UHS-Class1 of UHS-Class3 gaan.

 

Op zoek naar een smartphone met veel geheugen?
Vond je deze pagina nuttig?
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste aanbieding
Apple telefoons
Samsung telefoons
Huawei telefoons
Sony telefoons
LG telefoons
Honor telefoons
Motorola telefoons
Nokia telefoons