Wat is 4G+

Wat is 4G+

De Nederlandse 4G netwerken behoren tot de beste netwerken in de wereld. Ons relatief kleine land en de heftige concurrentie maakte, dat de providers flink investeerde in de 4G netwerken. Het gevolg is een zeer hoge dekkingsgraad en natuurlijk ook hoge datasnelheid. De hoge 4G netwerk snelheid is onder andere het gevolg van combineren van verschillende netwerkfrequentie banden. Het combineren van die frequentiebanden gaat middels een speciale techniek die men carrier aggregatie noemt. Dankzij carrier aggregatie bereik je 4G+. 4G+ is hetzelfde als LTE Advanced en dit is de verzamel naam voor een netwerk waarbij verschillende 4G bandbreedtes worden gebundeld om zo meer capaciteit en snelheid te leveren. Wil je ook van die verhoogde capaciteit genieten? Dan is een smartphone nodig die carrier aggregatie (CA) ondersteund.

De betekenis van 4G+

4G+ wordt soms ook 4.5G genoemd en beide begrippen zijn in principe een marketingterm voor het Long Term Evolution ( LTE ) Advanced Netwerk. LTE is de naam voor 4G en LTE Advanced is de naam voor de techniek die het mogelijk maakt om meerdere 4G frequenties te gebruiken voor één verbinding; 4G+. Op die manier kan een provider met verschillende 4G frequenties meer capaciteit creëren. De provider kan bijvoorbeeld 20 MHz bandbreedte gebruiken van de 800 MHz band en die combineren met 10 MHz ruimte op de 1800 MHz band om zo 30 MHz capaciteit te verkrijgen voor één verbinding. Deze techniek wordt carrier aggregatie genoemd. Carrier aggregatie is dus de techniek, die het mogelijk maakt om een 4G+ netwerk te verkrijgen.

Hoe werkt 4G+ precies?

Hoe 4G+ exact werkt gaat natuurlijk te ver om uit te leggen, al nemen je graag mee in de basis van 4G+. De techniek is tot stand gekomen nadat providers de snelle 4G netwerken hebben ontwikkeld. Daarmee haal je al hoge snelheden tot 150 Mbps. Een hoge snelheid die tot stand komt door blokken bandbreedte op één frequentieband te gebruiken. In Nederland zijn er vooral twee frequenties die voor 4G gebruikt worden, de 800 MHz frequentie en 1800 MHz frequentie. Langzaam is daar de 2600 MHz frequentie bij gekomen en T-Mobile gebruikt ook de 900 MHz frequentie. De 4G techniek maakt gebruik van 1 band en daarin is maximaal 4x 5GHz beschikbaar. Een blok van 5 GHz levert 37,5 Mbps aan snelheid en maximaal is er dus 150 Mbps aan snelheid te behalen in 1 frequentieband. Gaande weg kwam men er achter, dat je de frequenties kan combineren. De nieuwe techniek, genaamd carrier aggregatie, moet vervolgens wel door de provider worden geïntegreerd in het volledige 4G netwerk.

arrier aggregatie 4G Plus LTE Advanced

Carrier aggregatie maakt 4G+ mogelijk. De techniek laat een provider twee of meer verschillende frequenties combineren. Op die manier kan de provider bijvoorbeeld vier 5 GHz blokken uit de 1800 MHz frequentie combineren met twee 5 GHz blokken uit de800 MHz frequentie. De maximale snelheid is nu ineens 6 x 37,5 Mbps = 225 Mbps.

Is 4G+ sneller?

Ja, zoals je in het bovenstaande kunt lezen, is de maximale snelheid met 4G+ hoger dan de maximale snelheid bij 4G. Omdat 4G+ gebruik maakt van 2 of meer frequenties is de techniek in theorie altijd sneller. Merk je het snelheidsverschil op jouw smartphone? Nee, het verschil tussen de 4G snelheid en 4G+ snelheid is niet direct merkbaar. Het Nederlandse 4G netwerk is uitstekend geschikt voor internetten en streamen van audio of video. Daarnaast zal je als gebruiker vrijwel nooit de maximale snelheid halen. Dat is namelijk de maximale snelheid en de capaciteit moet je delen met alle andere mensen die gebruik maken van het netwerk. Waarin het 4G+ wel een streepje voor heeft ten opzichte van het 4G netwerk is stabiliteit en capaciteit. Dankzij het combineren van de netwerkbanden is het netwerk stabieler. Dat merk je vooral in drukke centra en bij drukke evenementen.

Welke frequenties gebruiken providers voor 4G+

4G+ is niet bij iedere provider hetzelfde. De ene provider heeft bijvoorbeeld de beschikking over twee frequenties terwijl andere providers meer frequenties hebben. Daarin bestaat een behoorlijk verschil en dat verschil wordt pas echt merkbaar als je een smartphone koopt, die niet alle frequenties ondersteunt van jouw provider. Sommige smartphones uit China ondersteunen namelijk niet alle frequentie banden. Er zit ook een flink verschil in de netwerktechniek die de verschillende providers gebruiken.

In Nederland gebruiken Vodafone en KPN de 1800 MHz, 800 MHz en 2600 MHz frequenties voor 4G en 4G+. T-Mobile heeft de 900 MHz, 1800 MHz en 2600 MHz frequentie terwijl Tele2 het met de 800 MHz en 2600 MHz frequentie. Voor 4G+ heb je bereik van twee frequenties nodig die jouw provider gebruikt. Het betekent dit er op sommige plekken in Nederland wel 4G dekking is, maar soms geen 4G+ mogelijk is. In buitengebieden is er vaak wel dekking van de lage bandbreedtes maar niet door de hoge. Het beste 4G+ bereik heb je dan ook in de steden en randstad.

Welke smartphone ondersteunt 4G+

Dat Nederlandse providers 4G+ aanbieden is natuurlijk prachtig. Als gebruiker heb je echter niets aan die techniek als je een smartphone bezit, die de 4G+ techniek niet ondersteund. Daarnaast bieden bepaalde providers alleen ondersteuning voor geselecteerde/populaire merken. Dat is het gevolg van specifieke software die nodig is op de smartphone en vanuit de provider niet voor elk merk beschikbaar is. Informeer daarom altijd bij jouw eigen provider of de provider de toekomstige smartphone volledig ondersteunt. Bij merken zoals Huawei, Samsung en Apple heb je hiermee weinig problemen, al zullen de budget telefoons veel minder ondersteuning bieden.

Hoe kun je zien of een smartphone carrier aggregatie ondersteunt? Dan staat er 2CA, 3CA of meer bij de connectiviteit beschrijving van het apparaat. Daarnaast zijn er verschillende LTE Categorieën.

LTE Categorie Max. download Max. upload Carrier aggregatie (CA)
LTE Cat. 3 tot 102 Mbps tot 51 Mpbs N.v.t.
LTE Cat. 6 tot 300 Mbps tot 51 Mbps 2CA / 2 frequenties
LTE Cat. 9 tot 452 Mbps tot 51 Mbps 3CA / 3 frequenties
LTE Cat. 12 tot 603 Mbps tot 102 Mbps 4CA / 4 frequenties

Hier vind je een overzicht van smartphones die 4G+ ondersteunen. Zoals je in het bovenstaande overzicht ziet, zijn telefoons vanaf LTE Cat 6 al in staat om de hoge snelheden aan te kunnen. Hogere snelheden die bijvoorbeeld T-Mobile biedt vereisen een hogere LTE Categorie. Mits de telefoon ook de juiste frequenties ondersteunt en de provider de juiste software beschikbaar heeft voor het smartphone merk.

Waarom 4G+ en niet direct 5G?

Waarom investeren providers in 4G+ terwijl iedereen het over 5G heeft? De reden dat providers toch 4G+ ontwikkelen is, omdat de techniek achter 5G volop in ontwikkeling is. Daarnaast heersen er behoorlijk wat onduidelijkheden over de nieuwste generatie netwerken, 5G. Onder andere welke frequenties de overheid ter beschikking zal stellen voor 5G. Een ander facet hierin is de frequentie licenties zelf. De overheid stelt namelijk frequenties ter beschikking en die worden geveild. De provider biedt voor bandbreedte op die frequentie en krijgt vervolgens van de overheid een licentie om dat deel te gebruiken. Maar, de frequentie licentie is slechts een beperkte tijd geldig. Het is daarna onzeker of de provider diezelfde netwerk nog kan kopen, terwijl de ontwikkeling van het netwerk wel moet worden afgestemd op de frequentie.

Je snapt dat een provider dan ook niet heel happig is om flinke investeringen te doen, als belangrijke aspecten zoals de beschikbare frequentie niet volledig zeker is. In 2019 volgt de eerste frequentie veiling en daarna wordt duidelijk welke brandbreedte een provider heeft. De overheid zelf verwacht zelfs, dat providers nog dat jaar hun nieuwe netwerken in orde hebben en dat Nederland in 2020 een landelijk dekkend 5G netwerk zou kunnen hebben.

Hoe snel is 5G ten opzichte van 4G+?

Het 4G+ netwerk kan in potentie een snelheid bereiken van 603 Mbps. Om die snelheid te bereiken moeten er vier frequenties worden gecombineerd. In theorie zijn er natuurlijk hogere snelheden mogelijke bij nog meer frequenties. Momenteel zijn er al smartphones deze techniek ondersteunen ( zes carrier aggregatie, 6CA ), waarbij zes frequenties worden gecombineerd. In Nederland zijn 4 netwerk frequenties beschikbaar voor 4G.

Het toekomstige 5G netwerk is een netwerk dat op een totaal andere manier gebruik maakt van de frequentiebanden. Het is een nieuwe techniek waarbij ongelofelijke snelheden gehaald kunnen worden. Samsung heeft bij 5G snelheidstesten al snelheden gehaald tot 7,5 Gbps (circa 7500 Mbps). De volgende generatie netwerken is dus veel sneller dan de huidige 4G+ techniek.

Vond je deze pagina nuttig?
Jasper van Wezel
Over de auteur: Jasper van Wezel

Tech Blogger uit het Brabantse Milheeze. Met een achtergrond in economie en psychologie, maar schrijft tegenwoordig met veel passie over alles dat smartphone gerelateerd is. Expert op het gebied van in Azië uitgebrachte smartphones. Vertaalt technische droge informatie naar klantvriendelijke en leesbare nieuwsitems. Ook gek op roeien, en vader in spé.

Neem gerust contact op:      jasper@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste aanbieding
Apple telefoons
Samsung telefoons
Huawei telefoons
Sony telefoons
LG telefoons
Honor telefoons
Motorola telefoons
Nokia telefoons