Wat is de Google Play Store?

Wat is de Google Play Store?

De Google Play Store is de officiële applicatiewinkel van Google. Dit is de plek waar je alle games en andere applicaties voor je Android-smartphone downloadt. Naast apps vind je hier tevens boeken, tijdschriften, films, series en muziek. Je kunt deze duizenden applicaties gratis of tegen betaling downloaden en op je smartphone of tablet installeren.

Van Android Market naar Google Play Store

Het begon allemaal in augustus 2008. Toen lanceerde Google de Android Market, de centrale plek van waaruit gebruikers apps op hun mobiele telefoons konden installeren. De eerste buslading apps in de Android Market was gratis, maar al snel genoeg verschenen er applicaties waarvoor je een klein bedrag op tafel moest leggen voordat je deze kon downloaden. Google en ontwikkelaars verdienen nog altijd de meeste centen met zogeheten in-app aankopen: items die je koopt om verder te komen met een specifiek spel. Enkele voorbeelden van in-app aankopen zijn onder meer nieuwe wapens, uitrusting, karakters en in-game currency.

androidmarket

In maart 2012 onderging de Android Market een naamswijziging: voortaan heette de applicatiewinkel de Google Play Store. De naamsverandering was nodig, omdat de zoekmachinegigant de Android Market, Google Music en Google eBookstore samenvoegde. Van games en series tot boeken en muziek: alles wat met vermaak, ontspanning en entertainment heeft te maken vind je in de Play Store. Deze content is geplaatst in specifieke secties binnen de Play Store, zoals Google Play Games, Google Play Kiosk, Google Play Films en Google Play Muziek.

De Google Play Store is in grote delen van de wereld beschikbaar. In landen als Rusland, China en India, landen waar vrijheid van meningsuiting en censuur nog altijd geen gemeengoed zijn, is dat nog altijd niet het geval. Inwoners van deze landen moeten hun apps buiten de Play Store zien te vinden. Hierdoor zijn zij een makkelijk doelwit van hackers en andere kwaadwillenden.

Aantal apps

Het aantal applicaties was in het begin nog maar schaars. Na één jaar telde de Google Play Store zo’n 16.000 apps. In oktober 2010, twee jaar na de publieke lancering van de Play Store, stond de teller op 100.000. In juli 2013, nog geen drie jaar later, bereikt Google een nieuwe mijlpaal: op dat moment waren er meer dan één miljoen apps beschikbaar in de Play Store. Volgens de laatste telling zitten we inmiddels ruim boven de twee miljoen apps.

Betalen in de Google Play Store

Het leeuwendeel van de apps in de Google Play Store is gratis te downloaden. Voor sommige games moet je echter betalen. Dat geldt vanzelfsprekend ook voor digitale boeken, kranten, tijdschriften, films en muziek. Maar hoe doe je dat?

Google biedt verschillende mogelijkheden om te betalen in de Google Play Store. Zo kun je een creditcard aan je Google account koppelen. Ieder keer als je nieuwe content koopt wordt dit bedrag automatisch van je rekening geschreven. Google accepteert creditcards van alle grote maatschappijen, waaronder Visa, MasterCard en American Express.

Maar wat als je geen creditcard hebt? In dat geval kun je een PayPal account aan je verbinden. Of je maakt een Google Wallet rekening aan, de online betaaldienst van Google. Grote verschil met PayPal is dat je vooraf eerst voldoende saldo op je rekening moet hebben staan om een product te kunnen kopen.

Google Play Store Gift Cards

Tevens is het mogelijk om Google Play cadeaubonnen en promotiecodes te kopen. Sinds oktober 2015 kan dat ook in Nederland. Je hebt hierbij de keuze uit drie bedragen: 15 euro, 25 euro of 50 euro. Via de Google Play Store kun je je tegoed opwaarderen met de codes op de achterkant van deze bonnen. Je kunt er ook een cadeau geven aan een vriend of vriendin.

Tot slot is het mogelijk om via je provider een app of andere content te kopen in de Google Play Store. Het verschuldigde bedrag vind je aan het eind van het maand terug op de factuur. Dit kan onder meer als je bij KPN, T-Mobile of Vodafone een abonnement hebt afgesloten.

Binnen Google Play zijn er talloze gratis applicaties te vinden, maar er zijn ook applicaties waar je voor moet betalen. Het wordt erg duidelijk vermeld en hier is dan ook geen discussie over mogelijk. De betaling kan op verschillende wijzen plaatsvinden, maar Google heeft inmiddels ook met de grote providers in Nederland contracten afgesloten waarbij de aankoop binnen deze Google Play direct op de factuur van de provider terecht komt. Je betaald dus dan niet direct voor de applicatie, maar wordt de applicatie door de provider gefactureerd aan het einde van de maand. Zo is het erg eenvoudig om een applicatie te kopen en is dus een creditcard (zoals dit in het begin wel het geval was) niet vereist. Iedereen kan dus heel makkelijk een mooie applicatie downloaden binnen Google Play.

Android apps vinden en downloaden

De zoekfunctie binnen Google Play steekt slim in elkaar. Eigenlijk mogen wij dit wel verwachten van een bedrijf waarbij de zoekmachine nog steeds het grote verdienmodel is. Met slechts enkele kernwoorden kun je makkelijk een applicatie vinden die precies past binnen jouw wensen en is de download dan ook snel gestart. Het installeren van applicaties gaat automatisch en hiervoor hoef je dus ook geen aparte handeling te verrichten. Hiermee is dus enkel het vinden van een applicatie misschien het lastige stuk, maar ook dit is weer een stuk eenvoudiger gemaakt. Zo kun je binnen Google Play heel makkelijk bladeren in verschillende secties, zoals Zakelijk, Financieel, Betaald, Gratis en Games. Het is slechts een greep uit de verschillende categorieën waarin applicaties vallen. Daarnaast is er ook een toplijst samengesteld door Google. Het is de lijst met de meest gedownloade applicaties, maar er is ook een lijst beschikbaar met de best beoordeelde applicaties. Je kunt dus makkelijk de applicatie of game vinden waar iedereen over spreekt! Zo loop je zeker nooit achter!

Vond je deze pagina nuttig?
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste aanbieding
Apple telefoons
Samsung telefoons
Huawei telefoons
Sony telefoons
LG telefoons
Honor telefoons
Motorola telefoons
Nokia telefoons