Wat is een CPU?

Wat is een CPU?

CPU is de chip in je smartphone die alle belangrijke processen aanstuurt: van het laden van webpagina’s tot het installeren van applicaties, van het opstarten van de camera tot het opslaan van foto’s en video’s. In essentie is de CPU één van de belangrijkste componenten van een mobiele telefoon.

Wat is een chipset of SoC?

Een CPU wordt vaak ook wel de processor, chipset of System-On-A-Chip of SoC genoemd. Chipset? SoC? Hoezo dan? Het is toch slechts één chip die alles aanstuurt? De processor van een smartphone werkt op een andere manier dan je misschien gewend bent van een computer of laptop. Een PC heeft meer dan genoeg ruimte om voor alle belangrijke taken losse hardwarecomponenten te plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan het geheugen, de grafische kaart, netwerkkaart, ventilatoren voor de koeling, en ga zo maar door.

Een smartphone is een stuk kleiner, fabrikanten worden dus gedwongen om efficiënter met de beschikbare ruimte om te gaan. Zo vind je bijvoorbeeld geen ventilatoren onder de behuizing: de warmte wordt via de behuizing uitgestoten. Ook is de processor veelal ondergeklokt. Dat betekent simpel gezegd dat hij niet op volle kracht zijn werk kan doen. Zou hij dat wel kunnen, dan produceert hij mogelijk te veel warmte. Hierdoor kan je toestel beschadigd raken en dat willen fabrikanten uiteraard voorkomen.

Een andere manier om de schaarse hoeveelheid ruimte te beperken is door de processor met verschillende componenten te combineren. Denk onder meer aan het aansturen van de camera, WiFi, 4G-connectiviteit, afspelen van multimediale bestanden, de grafische processor (GPU), GPS en NFC. De CPU is dus slechts één onderdeel van een SoC of chipset.

Wat doet een CPU?

Het enige dat een CPU of processor doet, is vier belangrijke fasen voortdurend herhalen, voor iedere bewerking of opdracht opnieuw. Zijn deze uitgevoerd, dan begint de hele cyclus weer van voor af aan. Het gaat om de volgende vier fasen:

  1. Ophaalfase: hier worden instructies ontvangen van applicaties, programma’s of andere componenten. Deze zijn opgeslagen in de broncode van de apps of het geheugen van het apparaat.
  2. Decodeerfase: instructies worden in kleine stukjes gehakt met de zogeheten Assembly Language en met een compiler vertaald naar binaire code (nullen en enen).
  3. Uitvoerfase: de zojuist geïnterpreteerde instructies uitvoeren, zoals het opstarten van applicaties of verplaatsen van data.
  4. Opslagfase: de uitgevoerde instructies worden opgeslagen in het registergeheugen, of kortweg register. De input, tussenresultaten en het eindresultaat moeten tijdelijk kunnen worden opgeslagen voordat de processor de volgende instructie kan beginnen. Als dat is gebeurd, begint het hele proces weer van voor af aan bij stap 1.

Smartphone met goede processorsSnelheid van een CPU

De snelheid van een CPU of processor wordt veelal aangeduid met de kloksnelheid. Dit getal geeft aan hoeveel bewerkingen een processor kan per seconde kan uitvoeren. In de beginperiode werd dit uitgedrukt in hertz, tegenwoordig zijn CPU’s zo krachtig dat de snelheid in gigahertz (GHz) wordt uitgedrukt. 2GHz betekent dat een processor twee miljard bewerkingen per seconde kan verwerken. Iedere bewerking neemt dus slechts één nanoseconde in beslag.

Ook het aantal kernen of cores waaruit een processor bestaat is een indicatie van de snelheid. Meestal wordt gezegd dat naarmate een CPU meer kernen heeft, deze sneller is. Dit klopt slechts ten dele. Meerdere kernen betekent dat taken eenvoudiger verdeeld kunnen worden. Als er slechts één kern beschikbaar is en deze meerdere taken tegelijkertijd moet uitvoeren, worden de taken in de wachtrij geplaatst. Ook hier geldt echter dat je naar de kloksnelheid van de afzonderlijke cores moet kijken. Bovendien moet de taakverdeling goed afgestemd zijn. In praktijk is het dus mogelijk dat een dual-core processor sneller en krachtiger is dan een quad-core processor.

Tot slot bepaald het cachegeheugen de snelheid van een CPU. In de cache wordt tijdelijk informatie opgeslagen zodat deze op een later tijdstip opnieuw geraadpleegd kan worden. Hoe groter het cachegeheugen, des te meer tijdelijke informatie opgeslagen kan worden.

Snelste CPU’s van het moment

Nieuwsgierig wat de snelste CPU’s van dit moment zijn? Lees dan het achtergrondartikel ‘Alles over de processor van je smartphone’. Daarin beschrijven we tevens wat het verschil is tussen een CPU en GPU. Tevens geven we enkele tips om je smartphone weer wat sneller te maken.

Vond je deze pagina nuttig?
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste aanbieding
Apple telefoons
Samsung telefoons
Huawei telefoons
Sony telefoons
LG telefoons
Honor telefoons
Motorola telefoons
Nokia telefoons