Volgens de officiƫle definitie is een gyroscoop een rotatiesymmetrische massa die om zijn as draait. simpel gezegd: een gyroscoop is een tol. Apparaten met dit meetinstrument registreren wanneer een smartphone om zijn as draait of kantelt. Vliegtuigen en schepen maken al jaren gebruik van een gyroscoop, tegenwoordig vinden we ze ook in mobiele telefoons, wearables en VR-brillen.Benieuwd welk abonnement het beste bij je past?

Bekijk keuzehulp
Apple was de allereerste smartphonefabrikant die een gyroscoop inbouwde in zijn smartphones. Dat was in de iPhone 4 in 2010. Daarmee was het Amerikaanse bedrijf een trendsetter: concurrenten volgden snel het voorbeeld van Apple. Maar wat heb je er eigenlijk aan?

Wat doet een gyroscoop?

Met een gyroscoop wordt bepaald in welke stand een smartphone zich bevindt: recht, schuin, liggend, staand. Door het instrument met de accelerometer of bewegingssensor te koppelen, wordt er naast richting ook bewegingssnelheid gemeten. Door hem tot slot met het digitale kompas te combineren, wordt het mogelijk om beweging langs 6 assen te meten en registreren.

De bekendste toepassing waarbij de gyroscoop wordt gebruikt is gamen. Door dit component worden bewegingen nog beter gemeten, wat de game-ervaring ten goede komt. First-Person Shooters (FPS), maar ook racespellen zijn nog leuker om te spelen doordat de beheersing van het personage of het voertuig significant verbetert.

Ook kun je de gyroscoop voor hele concrete en alledaagse doeleinden gebruiken. Als je bijvoorbeeld een waterpas-app installeert op je telefoon, weet je honderd procent zeker dat je een schilderij recht aan de muur hangt. Tevens kun je er hoeken mee opmeten van voorwerpen in je omgeving.

In de onderstaande video legt Steve Jobs, oud-CEO van Apple, uit waarom de introductie van een gyroscoop zo revolutionair was toentertijd.

Op zoek naar een nieuwe iPhone?