Wat is een MVNO?

Wat is een MVNO?

Een MVNO is een Mobile Virtual Network Operator, oftewel een bedrijf dat geen eigen netwerk heeft en tegen vergoeding dat van een ander gebruikt.MVNO’s worden doorgaans ook wel virtuele providers genoemd. Dit zijn simpel gezegd telecombedrijven die niet over een eigen communicatienetwerk van zendmasten en antennes of bijbehorende licenties en vergunningen beschikken.

In plaats daarvan maken ze gebruik van het netwerk van een ander, maar verkopen telefonieproducten onder eigen naam. Hiervoor betalen ze een onkostenvergoeding aan de partij wiens netwerk ze gebruik maken.

De eerste MVNO’s

Nederland telt sinds 2015 vier grote telecombedrijven die hun over hun eigen netwerk beschikken: KPN, T-Mobile, Vodafone en Tele2. Allemaal hebben ze, verspreidt over heel Nederland, zendmasten en antennes staan. Zo kan iemand uit Limburg zonder problemen bellen, sms’en of whatsappen met een vriend of collega die bijvoorbeeld in de Randstad of Groningen woont.

De eerste MVNO’s ontstonden in de tijd dat de telecommarkt behoorlijk verzadigd was. Het aantal abonnees en de bijbehorende inkomsten uit bel- en sms-diensten namen af. Diverse marktpartijen zochten andere manieren om hun brood te verdienen. Deze noodzaak leidde tot nauwere samenwerking: de eerste MVNO’s waren een feit.

Nederland telt tientallen verschillende MVNO’s. Sommigen kennen we allemaal: denk onder meer aan BEN, Simyo, Youfone, Budget Mobiel, hollandsnieuwe en Simpel. Anderen zijn daarentegen een stuk kleiner en minder bekend, veelal omdat ze zich op een specifieke doelgroep richten. Enkele voorbeelden hiervan zijn *Bliep, CargoFone, Combird, Eenvoud Telecom, Lebara en Lycamobile.

De meeste MVNO’s weten zich goed staande te houden in de concurrentie. Dat het niet altijd goed gaat bewees OpenMobile. Het telecombedrijf opende in mei 2015 zijn deuren, maar een jaar later sprak de rechtbank van Almere faillissement uit. OpenMobile probeerde zich te onderscheiden door geen individuele abonnementen te verkopen, maar gezinsabonnementen. Nederlandse huishoudens konden gezamenlijk onbeperkt bellen en sms’en en deelden één databundel. En dat alles voor een vast bedrag per maand. In het eerste jaar leed de virtuele provider een verlies van bijna een kwart miljoen euro. In het eerste kwartaal ging het opnieuw mis en moest het bedrijf een verlies van bijna 40.000 euro in de boeken noteren.

Wat is een MVNE?

MVNO’s beschikken dus niet over een eigen netwerk. Een landelijk dekkend netwerk opzetten en onderhoudend gaat gepaard met enorme hoge kosten. Daarom maken ze dus gebruik van de communicatiemiddelen van KPN, T-Mobile, Vodafone en Tele2. Deze providers worden in de branche ook wel MVNE’s genoemd: ‘Mobile Virtual Network Enablers’, partijen die hun mobiele netwerk en diensten beschikbaar stellen aan MVNO’s.

Netwerken

Welke virtuele providers maken gebruik van welk netwerk? Omdat het aantal MVNO’s in ons land een flinke omvang kent, sommen wij hieronder alleen de bekendste namen op.

Deze partijen maken gebruik van het netwerk van KPN:

  • Simyo
  • Youfone
  • Budget Mobiel

Bij T-Mobile zijn dat:

  • BEN
  • Simpel

En bij Vodafone:

  • hollandsnieuwe
  • Ziggo
Vond je deze pagina nuttig?
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste aanbieding
Apple telefoons
Samsung telefoons
Huawei telefoons
Sony telefoons
LG telefoons
Honor telefoons
Motorola telefoons
Nokia telefoons