Wat is GLONASS?

Wat is GLONASS?

GLONASS staat voor ‘Globalnaya Navigatsionnaya Sputnikovaya Sistema’, of in het Engels ‘Global Navigation Satellite System’. GLONASS is het Russische equivalent van het Amerikaanse GPS-systeem. Het is het tweede wereldwijde navigatiesysteem dat in gebruik werd genomen.

Ontstaan en werking GLONASS

De ontwikkeling van GLONASS begon in 1976, enkele jaren nadat de Amerikanen de eerste stappen hadden gezet met hun Global Positioning System (GPS). De Koude Oorlog is immers in volle gang en de USSR (benaming van Rusland tot aan 1991) kan in de wapenwedloop niet achterblijven op hun gezworen vijand. Het werkt op precies dezelfde manier als GPS: een groot aantal satellieten cirkelen  in een baan rondom de aarde waarbij ze een signaal uitzenden die hun positie doorgeeft. Ontvangers op aarde kunnen aan de hand van deze radiogolven hun exacte locatie bepalen.

De eerste satellieten werden eind 1982 gelanceerd. Dat ging in een hoog tempo door tot halverwege de jaren ’90: toen werd het project op een laag pitje gezet. Vlak na de eeuwwisseling, als Vladimir Poetin in het zadel zit, wordt GLONASS nieuw leven ingeblazen. In 2010 bestrijkt het systeem heel het territorium van Rusland. Een jaar later omvat GLONASS wereldwijde dekking. Al met al telt GLONASS 27 satellieten die op een hoogte van 19.100 kilometer boven de aarde circuleren. De omloopsnelheid –de tijd dat een satelliet nodig heeft om één baan rondom de aarde te maken– bedraagt 11 uur en 15 minuten.

Eind 2004 lanceert Rusland de tweede generatie satellieten: GLONASS-M. Deze hebben een levensduur van zeven jaar. In 2011 weten de Russen de levensduur nog verder te verbeteren, evenals de accuratesse van de plaatsbepaling. Deze satellieten staan bekend onder de noemer GLONASS-K1. Tussen 2018 en 2024 maken deze plaats voor GLONASS-K2, die naast FDMA-signalen ook gebruikmaken van moderne CDMA-signalen. Diens opvolger, GLONASS-KM, staat gepland voor 2025 en later.

GLONASS is na GPS de meestgebruikte plaatsbepaling- en navigatie-instrument in smartphones ter wereld. Door de modernisering sinds het aantreden van Vladimir Poetin is GLONASS een volwaardige concurrent geworden van het Amerikaanse GPS.

Verschillen tussen GLONASS en GPS

Hoewel GLONASS en GPS in principe op dezelfde manier werken en voor dezelfde doeleinden worden ingezet, zijn er desalniettemin onderling een aantal verschillen. Deze hebben we in de onderstaande tabel uiteengezet.

GLONASS GPS
Eigenaar Rusland Verenigde Staten
Codering FDMA CDMA
Satellieten 27 31
Hoogte 19.100 kilometer 20.200 kilometer
Nauwkeurigheid 5 tot 10 meter 3 tot 8 meter
Omloopsnelheid 11 uur 15 minuten 12 uur
Frequentie 1.602 GHz (SP)

1.246 GHz (SP)

1.57542 GHz (L1 signaal)

1.2276 GHz (L2 signaal)

 

Op zoek naar een nieuwe smartphone met GPS?
Vond je deze pagina nuttig?
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste aanbieding
Apple telefoons
Samsung telefoons
Huawei telefoons
Sony telefoons
LG telefoons
Honor telefoons
Motorola telefoons
Nokia telefoons