Wat is het verschil tussen LCD en AMOLED?

Wat is het verschil tussen LCD en AMOLED?

Het belangrijkste verschil tussen LCD en AMOLED ligt in de techniek achter de beeldscherm types. Beide beeldschermen worden in smartphones gebruikt en hebben zo hun voor en nadelen. Hier vind je alles over deze twee populaire smartphone beeldscherm types.

Een belangrijk onderdeel in de smartphone is natuurlijk het beeldscherm. De smartphone touch scherm heeft een behoorlijke ontwikkeling door gemaakt en tegenwoordig zijn smartphones vooral voorzien van LCD beeldschermen en AMOLED beeldschermen. De letters LCD staan voor Liquid Crystal Display en de letters AMOLED staan voor Active Matrix Organic Light Emitting Diode. Het zijn verschillende beeldschermtechnieken en hebben ieder hun voor en nadelen. Binnen de LCD en AMOLED schermen zijn er ook verschillende types op de markt. Waar moet je op letten en wat het verschil is tussen LCD en AMOLED? Op deze pagina leggen we de begrippen LCD en AMOLED uit. Wat gebeurt er in de AMOLED markt en welk beeldscherm type is het beste voor jou.

LCD beeldschermen

LCD beeldschermen worden gemaakt via een chemisch proces en ze werken op basis van Liquid Crystals, vloeibare kristallen. Zet je een LCD beeldscherm aan, dan worden alle pixels achter het scherm tegelijkertijd verlicht. Binnen de smartphone markt zijn er twee belangrijke LCD types. In een smartphone kun je een TFT LCD scherm aantreffen of een IPS LCD beeldscherm. Het TFT LCD beeldscherm kwam voort uit de eerste LCD beeldschermen. De schermen leveren een hogere beeldkwaliteit. De IPS LCD beeldschermen gebruiken weer minder energie bij een goede kwaliteit. Kijkend naar huidige standaarden, dan zien we dat smartphones van hogere kwaliteit worden voorzien van een IPS LCD beeldscherm ondanks. IPS schermen bieden meestal een goede kijkhoek en zijn zuiniger. De productiekosten liggen wel weer hoger, dan de kosten voor TFT beeldschermen.

Binnen de LCD beeldschermen is er nog een type beeldscherm, namelijk Super LCD. Je vindt dit type bijvoorbeeld terug in de HTC U Ultra. Deze beeldschermen zijn iets aangepast in vergelijking tot normale LCD schermen. Er is minder ruimte tussen het buitenste glas en schermelement met elektronica hierachter. De techniek heeft een effect waardoor het lijkt alsof je dichter bij het beeldscherm bent. De schermen zijn energiezuiniger dan andere LCD panelen en in direct zonlicht beter zichtbaar.

AMOLED beeldscherm

De Active Matrix Organic Light Emitting Diode beeldschermen werken op basis van Organic Light Emitting Diode techniek. Deze techniek werkt op een andere manier dan LCD beeldschermen. Binnen de panelen vind je miljoenen organic light emitting diodes. Dit zijn minuscule kleine onderdelen die afzonderlijk van elkaar oplichten wanneer er stroom doorheen gaat. De diodes zijn op basis van kleur gerangschikt, rode, groene en blauwe diodes die samen een volledig kleurengamma produceren. Het organische materiaal maakt het mogelijk, dat iedere pixel individueel licht geeft. Hoe krijgen de individuele pixels vervolgens stroom? Daarvoor zijn twee manieren. Stroom wordt geleverd door een actieve bedradingsmatrix. Een Actieve Matrix heeft een condensator- en flinterdun transistornetwerk waarmee het elke pixel op de juiste spanning kan aansturen onafhankelijk van elkaar. Deze aandrijfmatrix maakt deel uit van het paneel dat zich boven op het dragermateriaal bevindt, meestal glas of plastic.

LCD versus AMOLEDNaast AMOLED zien we tegenwoordig ook regelmatig P OLED beeldschermen voor smartphones. Een goed voorbeeld hiervan is de LG V30 met een groot 6 inch P OLED beeldscherm met een resolutie van 2.880 x 1.440 pixels met hoge pixeldichtheid. De letter ‘P’ in P OLED staat voor plastic. Hier zit dan ook precies op een lastig punt in dit verhaal. Want Samsung maakt AMOLED en Super AMOLED panelen terwijl LG P OLED panelen voor smartphones maakt.

 

De AMOLED panelen van Samsung zijn niet per definitie van glas en kunnen ook van plastic zijn. In essentie zijn beide technieken vergelijkbaar en P OLED en AMOLED zijn voor een deel marketing termen. Uiteraard is er een verschil in fabricage en onderliggende technologie, maar die is voor het blote oog niet waarneembaar.

Verschil tussen LCD en AMOLED

voorbeeld Blacklight bleedingKijkend naar de verschillen tussen AMOLED en LCD zien we al snel, dat AMOLED beeldscherm technologie superieur is ten opzichte van LCD. De techniek heeft een flink aantal voordelen ten opzichte van het concurrerende LCD. Het grootste voordeel ligt in het feit, dat bij AMOLED de lichtemitters volledig kunnen worden uitgeschakeld. Dat heeft een veel diepere zwart kleur tot gevolg en daardoor heb je met deze technologie een veel beter contrastverhouding. De technologie zorgt er ook voor dat er geen blacklight bleeding optreed. Blacklight bleeding is het effect dat bij LCD beeldschermen optreedt, als je alleen een zwart beeld toont. Het effect is hiernaast zichtbaar op een TV beeld, de gevolgen zijn natuurlijk kleiner bij een smartphone beeldscherm. Aangezien de pixels altijd verlicht worden, zie je aan de randen dat het zwart niet meer zo zwart is.

Aan het grootste nadeel van OLED wordt door fabrikanten aan gewerkt. De levensduur van een OLED display is namelijk iets minder lang aangezien pixels los van elkaar kapot kunnen gaan. De LCD schermen maken op hun buurt gebruik van backlight en dat heeft dit probleem niet. Al jaren strijden deze beeldscherm types voor een plekje in jouw mobiele telefoon en het lijkt alsof AMOLED de strijd aan het winnen is. Vanaf 2016 merken we namelijk, dat de premium vlaggenschepen steevast zijn uitgerust met een AMOLED beeldscherm en in 2017 is zelfs het grote Apple om.

Voordelen AMOLED beeldscherm

  • Natuurlijke zwartwaarden
  • Rijke kleuren & hoger contrast
  • Energiezuiniger, pixels lichten individueel op
  • Always On beeldscherm mogelijk dankzij individuele pixels
  • Slanker & lichter
  • Meer ontwerp mogelijkheden aangezien schermen flexibel zijn
  • Reactie tijd sneller
  • Geen sprake van backlight bleeding

Voordelen LCD beeldscherm

  • Voordeliger
  • In potentie een langere levensduur

TFT versus AMOLED

AMOLED heeft dus duidelijk meer te bieden dan LCD. De schermen leveren doorgaans mooiere kleuren en zwartwaarden op. In de huidige situatie zijn de beeldschermen nog altijd flink duurder dan bijvoorbeeld LCD panelen. Dat verschil zal in de nabije toekomst verkleinen. Want de productie van smartphone OLED panelen neemt alsmaar toe, waardoor ook de kostprijs van de display’s omlaag gaat.

Samsung domineert AMOLED smartphone markt

De meeste AMOLED panelen worden gemaakt in Zuid Korea. Het Zuid Koreaanse Samsung is de absolute marktleider van smartphone OLED panelen. Een andere grote partij is landgenoot LG. LG is marktleider in de TV OLED panelen. Nadat in 2015 en 2016 de vraag naar de OLED technologie exponentieel is gestegen, zien we andere partijen de markt betreden. Een consortium van Chinese smartphone fabrikanten, BOE, ontwikkelt ook OLED panelen. In 2017 heeft Samsung circa 95% van de gehele OLED markt in handen. Op die manier verdient Samsung zelfs geld bij de verkoop van iedere Apple iPhone X.

Waarom domineert Samsung de OLED markt

Canon Tokki OLED productielijnDe voornaamste reden waarom Samsung de OLED markt domineert, is de productiefaciliteit. Samsung heeft de machines die nodig zijn voor de fabricage van smartphone OLED panelen ontwikkeld in samenwerking met CANON. De CANON Tokki apparaten zijn niet alleen duur, ze zijn slechts beperkt leverbaar. Per jaar worden er slechts een aantal gemaakt en Samsung heeft daarvan de meeste al besteld. LG en het Chinese BOE zijn natuurlijk in de run voor de CANON Tokki productie lijnen. Aan de andere kant ontwikkelen beide fabrikanten ook zelf nieuwe productie systemen.

Nu Apple de AMOLED smartphonemarkt heeft betreden in 2017 met de lancering van de Apple iPhone X zien we een flinke verschuiving. Enerzijds heerst er door de mega order van Apple een tekort op de AMOLED markt, anderzijds betekent het, dat er flink word geïnvesteerd in nieuwe productie capaciteit. Naast de investeringen van Samsung en LG zelf zien we dat zowel Apple als Google flink hebben geïnvesteerd in de OLED productie capaciteit van LG. Chinese smartphone fabrikanten als Huawei en Oppo hebben op hun beurt geïnvesteerd in de productie capaciteit van BOE. Vanaf 2019 zal er een behoorlijke productiecapaciteit extra zijn. Indirect betekenen deze investeringen, dat de prijs van de OLED panelen in de toekomst gaan dalen. Waardoor het voordeel van AMOLED ten opzichte van LCD nog groter wordt.

LCD versus AMOLED Conclusie

In het verhaal van LCD versus AMOLED is er één heldere conclusie. Want als je wilt kiezen voor het mooiste beeldscherm is er één ding duidelijk: stap over naar AMOLED. Aangezien zelfs de nummer twee smartphone maker Apple in 2017 is over gestapt op de AMOLED technologie, lijkt de strijd tussen LCD en AMOLED gestreden. Die overstap van Apple heeft een geweldige stijging in afzetmarkt tot gevolg. Daarop zijn fabrikanten flink gaan investeren in productiecapaciteit. Als gevolg daarvan dalen de productiekosten in de komende jaren. LCD zal het moeilijker krijgen en smartphone fabrikanten die LCD blijven gebruiken, zullen het lastiger krijgen.

AMOLED smartphone beeldschermen hebben een kleurrijke toekomst.

Vond je deze pagina nuttig?
Jasper van Wezel
Over de auteur: Jasper van Wezel

Tech Blogger uit het Brabantse Milheeze. Met een achtergrond in economie en psychologie, maar schrijft tegenwoordig met veel passie over alles dat smartphone gerelateerd is. Expert op het gebied van in Azië uitgebrachte smartphones. Vertaalt technische droge informatie naar klantvriendelijke en leesbare nieuwsitems. Ook gek op roeien, en vader in spé.

Neem gerust contact op:      jasper@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste aanbieding
Apple telefoons
Samsung telefoons
Huawei telefoons
Sony telefoons
LG telefoons
Honor telefoons
Motorola telefoons
Nokia telefoons