Wat is pixeldichtheid?

Wat is pixeldichtheid?

Pixeldichtheid is een eenheid die aangeeft hoe scherp het display van een smartphone of ander schermdragend apparaat is. De pixeldichtheid wordt weergegeven met de waarde ppi, wat staat voor pixels per inch en meet het exacte aantal pixels per inch van je scherm. Hoe hoger de PPI, des te scherper is je beeld.

Pixels, resolutie en pixeldichtheid

Smartphones, tablets, monitoren, wearables, televisies: al deze apparaten werken met een scherm. Deze hebben allemaal een aantal beeldpunten of pixels in de lengte en breedte. Dit kunnen we wellicht het beste uitleggen met ministeck. Als je maar dicht genoeg bij het scherm zit, zie je dat het beeld is opgebouwd uit een groot aantal losse pixels. Deze individuele beeldpunten hebben ieder hun eigen kleur. Dit zijn de losse ministeckblokjes. Als je deze verzameling aan pixels of blokken van een afstandje bekijkt, zie je het totaalplaatje, bijvoorbeeld een foto of video. Bij ministeck werkt dat op dezelfde manier.

Het aantal pixels dat op een scherm past noemen we ook wel de schermresolutie, of kortweg resolutie. Zo lees je bijvoorbeeld in de brochure van een provider of andere aanbieder dat een Android-smartphone een Full HD- of Quad HD-resolutie heeft. In het eerste geval telt het beeldscherm 1080 bij 1920 pixels. Bij Quad HD of QHD is dat 1440 bij 2560 pixels.

Fabrikanten en consumenten zijn vaak maar al te trots als ze kunnen zeggen dat hun telefoon een Full HD-resolutie heeft. Maar eigenlijk zegt deze maat op zichzelf helemaal niet zo veel. Full HD klinkt fantastisch scherp, maar in praktijk kan dat soms heel anders uitpakken. Iedereen zal begrijpen dat 1080 bij 1920 pixels op een kleiner beeldscherm een scherper beeld geeft dan op een groter scherm.

De scherpte of kwaliteit van een display noemen we ook wel de pixeldichtheid. Het geeft aan hoeveel beeldpunten of pixels een scherm op een oppervlak van één inch bij één inch heeft, oftewel 2,54 centimeter bij 2,54 centimeter. Pixeldichtheid wordt dan ook niet voor niets uitgedrukt in de eenheid ppi: dit staat namelijk voor ‘pixels per inch’. Hoe hoger dit getal, des te scherper het beeld is.

Pixeldichtheid

Pixeldichtheid berekenen

De meeste smartphonemakers vermelden bij de specificaties of ergens in de handleiding wat de pixeldichtheid van een vlaggenschip is. Maar wat als dat niet het geval is? Of wat als je deze maatstaf simpelweg nergens kunt vinden? Geen nood: met een eenvoudige rekensom kun je zelf de pixeldichtheid berekenen van je mobiele telefoon. Dan heb je alleen de resolutie en de beelddiagonaal nodig. De formule luidt als volgt:

√ (pixelbreedte² + pixellengte²)
—————————————–
Beelddiagonaal

Laten we de iPhone 7 Plus van Apple als voorbeeld nemen. Deze smartphone heeft een resolutie van 1080 bij 1920 pixels (Full HD) en een beelddiagonaal van 5.5 inch. De pixeldichtheid van dit vlaggenschip bedraagt:

√ (1080² + 1920²)
——————————————- ≈ 401 ppi
5.5

Bereik

Over het algemeen geldt: hoe hoger de pixeldichtheid, des te scherper het beeld is. Maar er is een grens. Het menselijk oog kan namelijk maar een beperkt aantal pixels waarnemen. Als je een mobiele telefoon op een afstand van 25 tot 30 centimeter van je ogen houdt, kun je maximaal 300 pixels per inch waarnemen. Bij alledaags gebruik zet een hogere schermresolutie dus geen zoden aan de dijk.

Er is één uitzondering op deze regel: virtual reality. In dat geval is het beter voor de VR-ervaring als je smartphonescherm een hogere schermresolutie heeft. Quad HD-displays hebben dan duidelijk een streepje voor op Full HD-schermen. Zoals we net al zagen heeft een smartphone met FHD-resolutie en beelddiagonaal van 5.5 inch een pixeldichtheid van 401 ppi. Als hetzelfde toestel een QHD-resolutie zou hebben gehad, komt de pixeldichtheid volgens de bovenstaande formule uit op 534 ppi. Aangezien een smartphone bij VR letterlijk op je neus rust, is een hogere pixeldichtheid zeer welkom.

 

Op zoek naar een nieuwe iPhone?
Vond je deze pagina nuttig?
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste aanbieding
Apple telefoons
Samsung telefoons
Huawei telefoons
Sony telefoons
LG telefoons
Honor telefoons
Motorola telefoons
Nokia telefoons