smartphone-update

Het controleren van de firmware lijkt in eerste instantie niet iets wat je werkelijk moet weten. Toch moet je rekening houden met het feit dat bepaalde applicaties gebruik maken van componenten binnen het besturingssysteem die bijvoorbeeld op een verouderde versie niet aanwezig zijn. Hierdoor kan het dus zijn dat bepaalde applicaties niet of niet goed zullen werken op de smartphone. Het controleren van de firmware kan dus erg belangrijk zijn voordat je iets nieuws download.

Firmware versie van een Android toestel controleren

androidIndien je een Android smartphone hebt kun je heel makkelijk de firmware achterhalen via het menu. Je gaat hiervoor naar Instellingen en scrollt dan helemaal naar beneden. Hier zie je “Over de telefoon” staan of “Informatie over de telefoon”. Als je hier op tikt zul je bij het onderdeel firmware de softwareversie zien waar jouw smartphone nu op werkt. Het wordt ook vaak genoeg aangeduid als Android-versie. In dit menu kun je ook direct nagaan of er een update beschikbaar is voor jouw toestel. Als er een nieuwe update voor je klaar staat kan je hier ook de update opstarten.

Hoe controleer ik de firmware versie van mijn iPhone?

iosBij Apple is het ook erg eenvoudig om via het menu de firmware-versie te achterhalen van jouw iPhone. Hiervoor moet je naar Instellingen gaan en klik hierna op Algemeen. Scroll dan even door en tik onderaan op Info. Alle informatie over het toestel verschijnt dan op het beeldscherm en ook welke versie je hebt van het besturingssysteem. Overigens kan je de iPhone ook makkelijk koppelen met iTunes via de computer en bij het startscherm zal dan ook de firmware-versie worden getoond.

Welke firmware heeft mijn Windows Phone?

windows-10Bij toestellen met Windows Phone kun je ook op een simpele wijze via het menu de firmware achterhalen. Je klikt eerst op Instellingen en tik hierna op Info en hierna nog eens op Meer informatie. De software van Windows Phone is opgesplitst in een tweetal zaken. Zo wordt de software genoemd, bijvoorbeeld Windows Phone 8.1 Update. Een regel lager zie je besturingssysteem staan en hier kun jij precies zien welke versie jij hebt van Windows Phone. Deze regel noemen ze bij Microsoft dan ook het buildnummer.

Wanneer kan ik mijn smartphone updaten?

Het is belangrijk om de smartphone zo up-to-date mogelijk te houden. In de nieuwste versies van een besturingssysteem zullen belangrijke zaken worden opgelost. In veel gevallen wordt dan ook een veiligheidslek gedicht, maar worden ook fouten in de software middels een update opgelost. Naast deze belangrijke zaken biedt een softwareupdate ook vaak nieuwe zaken en verbeterde prestaties. Niet elke update is misschien even belangrijk, maar het advies blijft wel om de smartphone zo snel mogelijk te updaten wanneer er ook iets beschikbaar is.

De noodzaak van een update is misschien wel helder, maar om de update ook werkelijk uit te kunnen voeren moet je ook enkele zaken eerst goed regelen. Zo is het belangrijk dat je eerst een back-up maakt van het toestel. Deze complete back-up kun je dan weer terugzetten als de update niet goed is verlopen. Bij een softwareupdate raden wij ook aan om een volledig opgeladen smartphone te hebben of hang desnoods de smartphone voor de zekerheid aan de lader tijdens dit proces. Zo zal het toestel niet zomaar uitvallen tijdens de installatie van de nieuwe software. Ook moet je eerst controleren of er voldoende ruimte beschikbaar is op de smartphone om de update ├╝berhaupt te kunnen downloaden. Wij adviseren daarnaast om de update enkel binnen het bereik van een WiFi-netwerk te doen. Op deze manier wordt het niet alleen snel gedownload, maar scheelt het ook jouw databundel. Een update kan makkelijk enkele honderden MB’s groot zijn en dat is natuurlijk zonde om dit via de databundel te doen.