Het is een terugkerend fenomeen; een nieuwe smartphone komt uit, en de oude telefoon verdwijnt in een la, of wordt verkocht op een tweedehandssite. De gegevens op de smartphone moeten gewist worden, want de oorspronkelijke eigenaar wil niet dat de nieuwe eigenaar toegang heeft tot zijn of haar gegevens. Hoe zorgt de smartphonegebruiker ervoor dat alle gegevens daadwerkelijk gewist zijn?

Stap 1: Eerst back-uppen

Een back-up maken telt als de eerste stap. Veel mensen vergeten deze stap, waar ze laten spijt van krijgen. Een smartphone is tegenwoordig net een dagboek. We maken foto’s, sturen en ontvangen berichtjes en slaan contactgegevens op. Dat zijn vertrouwelijke gegevens, die anderen niet in handen mogen krijgen.

Daarom is het belangrijk een back-up te maken. Via iOS gaat dit als volgt:

• Ga naar instellingen;
  • Ga naar iCloud;
  • Vink aan waarvan een back-up gemaakt moet worden;
  • Ga naar Reservekopie;
  • Vink ‘iCloud-reservekopie aan;
  • Maak een reservekopie.

De back-up komt nu terecht in iCloud. Dat is de kortste weg om een back-up te maken. Op een nieuwe iPhone valt de back-up nu relatief eenvoudig weer op te halen. Bij installatie wordt er al gevraagd of er een back-up teruggezet moet worden.

Op Android-toestellen werkt het maken van een back-up als volgt:

• Ga naar instellingen;
  • Ga naar Back-up maken en resetten;
  • Tik op Back-up maken van mijn gegevens of instellingen;
  • Tik op Privacy;
  • Tap op Back-up mijn gegevens.

Android slaat nu alle gegevens op in het Google-account waarmee de smartphone is geïnstalleerd.

Via Windows Phone maakt de gebruiker als volgt een back-up:

• Ga naar toepassingen;
  • Ga naar Instellingen;
  • Ga naar Back-up;
  • Tik op Applijst & Instellingen;
  • Zet de schakelaar om naar ‘ingeschakeld’.

De back-up komt nu terecht op Microsofts opslagdienst OneDrive.

Stap 2: De simkaart verwijderen

Nu de gebruiker beschikt over een reservekopie, kan men de simkaart verwijderen. De nieuwe gebruiker heeft er immers niets aan. Daarnaast bestaat er een reële kans dat er nog gegevens van contactpersonen op de kaart staan.

Dat geldt ook voor de SD-kaart. Ook deze mag eerst uit de telefoon. Bij een iPhone kan dat niet; een iPhone heeft ingebouwd geheugen.

Stap 3: Het interne geheugen wissen

Nu de sim- en SD-kaart verwijderd zijn, is het tijd om de opgeslagen gegevens van het geheugen te wissen. Het is belangrijk de achterblijvende gegevens eerst te versleutelen. Het is een extra beveiliging van de gegevens. Mocht niet álle data verwijderd worden, dan kan een nieuw eigenaar toch niets met de data doet.

Versleutelen gaat als volgt via Android: ga naar instellingen en kies voor ‘Beveiliging’. Tik op ‘Telefoon versleutelen’ en ga terug naar de instellingen. Klik vervolgens op ‘Accounts’ en ga naar ‘Back-up maken en terugzetten’. Vink daarna ‘Back-up mijn gegevens’ aan. Klik daarna op Standaardgegevens herstellen.

Via iOS werkt het verwijderen van het interne geheugen als volgt: ga naar na instellingen en tik op ‘Algemeen’. Scroll naar beneden en tap op ‘Stel opnieuw in’. Nu verschijnt een keuzemenu. Kies voor ‘Wis alle inhoud en instellingen.’ De iPhone zal vragen of de gegevens echt verwijderd moeten worden. Accepteer de waarschuwing en start daarna de iPhone opnieuw op. Vergeet niet ‘Zoek mijn iPhone’ uit te zetten.

Alle apps verwijderen

Staan er nog apps op de smartphone, dan kan de gebruiker deze verwijderen. Via iOS houdt de iPhone-gebruiker een icoontje vast, en drukt vervolgens op het kruisje. Android-gebruikers kunnen apps verwijderen door naar de instellingen te gaan en vervolgens de apps te selecteren die verwijderd moeten worden. De standaard Android-apps zijn niet te verwijderen.

Niet álles is weg
Is nu echt alles weg? Niet per se. Sommige mensen kunnen van alles terugvinden, zelfs als alle stappen om gegevens te verwijderen doorlopen zijn. Wie echt wil dat de gegevens niet terug te vinden zijn, zal het geheugen moeten vernietigen.