Hoe kan ik alle gegevens wissen van mijn smartphone?

Je kunt op verschillende manieren het interne geheugen van je smartphone wissen. Voordat je de bestanden gaat wissen zorg ervoor dat je een back-up maakt. Volg de onderstaande stappen voor het wissen van je gegevens. Gegevens verwijderen is natuurlijk een terugkerend fenomeen. Je koopt een nieuwe smartphone en vervolgens verdwijnt de oude telefoon ergens in een la of wordt verkocht op een tweedehandssite. In beide gevallen wil je graag de gegevens wissen van je smartphone. Via de onderstaande stappen kun je alle gegevens daadwerkelijk wissen van je smartphone?

Stap 1: Eerst back-uppen

Voordat je alle gegevens van je smartphone verwijdert kun je een back-up maken om alle gegevens te behouden. Veel mensen vergeten deze stap en daar kun je nog wel eens spijt van krijgen. Want je smartphone is tegenwoordig net een dagboek en oude berichten en Whatsapp gesprekken zijn na verwijderen niet meer terug te krijgen. Voor je het weet ben je ook foto’s of contactgegevens kwijt. Daarom is het belangrijk een back-up te maken.

Via iOS gaat dit als volgt:

• Ga naar instellingen;
  • Ga naar iCloud;
  • Vink aan waarvan een back-up gemaakt moet worden;
  • Ga naar Reservekopie;
  • Vink ‘iCloud-reservekopie aan;
  • Maak een reservekopie.

De back-up komt nu terecht in iCloud. Dat is de kortste weg om een back-up te maken. Op een nieuwe iPhone valt de back-up nu relatief eenvoudig weer op te halen. Bij installatie wordt er al gevraagd of er een back-up teruggezet moet worden.

Op Android-toestellen werkt het maken van een back-up als volgt:

• Ga naar instellingen;
  • Ga naar Back-up maken en resetten;
  • Tik op Back-up maken van mijn gegevens of instellingen;
  • Tik op Privacy;
  • Tap op Back-up mijn gegevens.

Android slaat nu alle gegevens op in het Google-account waarmee de smartphone is geïnstalleerd.

Via Windows Phone maakt de gebruiker als volgt een back-up:

• Ga naar toepassingen;
  • Selecteer naar Instellingen;
  • Ga naar Back-up;
  • Tik op Applijst & Instellingen;
  • Zet de schakelaar om naar ‘ingeschakeld’.

De back-up komt nu terecht op Microsofts opslagdienst OneDrive.

Stap 2: De simkaart verwijderen

Nu je een reservekopie hebt gemaakt van al je bestanden, contacten en gesprekken, kan men de simkaart verwijderen. In sommige gevallen heb je deze simkaart nodig voor je nieuwe smartphone. Sluit je een mobiel abonnement af bij een nieuwe provider, dan kun je de simkaart weggooien. De eventuele microSD-kaart kun je ook verwijderen. Je hoeft deze natuurlijk niet te legen, want de kaart kun je vaak in je nieuwe smartphone plaatsen. Koop je echter een iPhone, dan kun je de microSD kaart niet gebruiken. Zet voor het verwijderen van de microSD kaart alle bestanden op je computer zodat je een reserve kopie hebt van alle bestanden.

Stap 3: Het interne geheugen wissen

Nu de sim- en SD-kaart verwijderd zijn, is het tijd om de opgeslagen gegevens van het geheugen te wissen. Het is belangrijk de achterblijvende gegevens eerst te versleutelen. Het is een extra beveiliging van de gegevens. Mocht niet álle data verwijderd worden, dan kan een nieuw eigenaar toch niets met de data doet.

Versleutelen gaat als volgt via Android: ga naar instellingen en kies voor ‘Beveiliging’. Tik op ‘Telefoon versleutelen’ en ga terug naar de instellingen. Klik vervolgens op ‘Accounts’ en ga naar ‘Back-up maken en terugzetten’. Vink daarna ‘Back-up mijn gegevens’ aan. Klik daarna op Standaardgegevens herstellen.

Via iOS werkt het verwijderen van het interne geheugen als volgt: ga naar na instellingen en tik op ‘Algemeen’. Scroll naar beneden en tap op ‘Stel opnieuw in’. Nu verschijnt een keuzemenu. Kies voor ‘Wis alle inhoud en instellingen.’ De iPhone zal vragen of de gegevens echt verwijderd moeten worden. Accepteer de waarschuwing en start daarna de iPhone opnieuw op. Vergeet niet ‘Zoek mijn iPhone’ uit te zetten.

Alle apps verwijderen

Staan er nog apps op de smartphone, dan kan de gebruiker deze verwijderen. Via iOS houdt de iPhone-gebruiker een icoontje vast, en drukt vervolgens op het kruisje. Android-gebruikers kunnen apps verwijderen door naar de instellingen te gaan en vervolgens de apps te selecteren die verwijderd moeten worden. De standaard Android-apps zijn niet te verwijderen.

Niet álles is weg
Is nu echt alles weg? Niet per se. Sommige mensen kunnen van alles terugvinden, zelfs als alle stappen om gegevens te verwijderen doorlopen zijn. Wie echt wil dat de gegevens niet terug te vinden zijn, zal het geheugen moeten vernietigen.