Hoe installeer ik WhatsApp op mijn smartphone?

Hoe installeer ik WhatsApp op mijn smartphone?

WhatsApp is de populairste berichtenservice van dit moment en wordt door vrijwel iedereen gebruikt. En dat is niet voor niets. Het is een gratis dienst die het mogelijk maakt om zonder kosten via je internet verbinding berichten te kunnen sturen naar je vrienden/familie. WhatsApp is populair onder zowel jongeren, als ouderen die graag in contact blijven met hun kinderen en kleinkinderen. Een groot voordeel van WhatsApp is ook nog eens dat het erg gebruiksvriendelijk is en door iedereen eenvoudig aan te leren is. Ben je nieuw met WhatsApp? Dan leggen wij je in dit artikel graag uit hoe het precies werkt en hoe je het kunt installeren.

Whatsapp downloaden via de Google Playstore

Zoals ik hierboven al aangaf is WhatsApp een gratis applicatie. Je kunt het dan ook kosteloos downloaden via de Google Playstore. Je zit nergens aan vast en er komen ook geen kosten achteraf. WhatsApp downloaden doe je als volgt:

 1.  Vanuit je opstartscherm tik je op “Google Play Store”
 2. Bovenin vindt je een zoekbalk. Hierin typ je “WhatsApp”.
 3. Nu verschijnt WhatsApp Messenger in beeld.
 4. Selecteer WhatsApp Messenger en tik op “Installeren”.
 5. Nu krijg je een lijst met algemene voorwaarden. Lees deze goed door en kies daarna voor “Accepteer de voorwaarden”.
 6. De applicatie wordt nu gedownload. Kies daarna op “Open”. De applicatie wordt nu voor het eerst opgestart. Hieronder leggen we je de vervolgstappen verder uit.

WhatsApp voor de eerste keer instellen

WhatsApp is nu gedownload en staat op je mobiele telefoon. En nu gaan we hem instellen:

  1. Nadat je op het icoontje van WhatsApp op je telefoon hebt getikt, verschijnt er een openingsscherm. Als je de voorwaarden nog even wilt doornemen kan je deze hier raadplegen.
  2. Omdat WhatsApp gekoppeld is aan je simkaart, en dus je telefoonnummer, moet je je dit nummer even opgeven om hem te verifiëren. Typ je telefoonnummer in en tik op het pijltje naar rechts.
  3. Je opgegeven telefoonnummer staat nu in beeld. Als deze correct is klik je op “OK”.
  4. In de volgende stap controleert WhatsApp dit telefoonnummer. Je ontvangt nu een sms-bericht met daarin een code die je door moet geven te bevestigen dat je sms bericht is aangekomen en je telefoonnummer dus klopt.
  5. Er volgt nu een scherm waarin je je accountgegevens kunt invullen. Als je op de blauwe lijn tikt kan je je naam en andere gewenste informatie intypen.
  6. Je ziet een grijs plaatje met daarin een dummy poppetje. Door hierop te klikken kan je je eigen profiel foto selecteren.
  7. Als je alle gegevens hebt aangevuld klik je op OK, daarna Volgende en daarna op Doorgaan.
  8. WhatsApp is nu volledig geïnstalleerd en klaar om te gebruiken.

Voor het eerste aan de slag met WhatsApp

En hoe nu verder? Whatsapp kent vele mogelijkheden die je het beste leert door gewoon te proberen. De basis van WhatsApp leggen wij je graag uit.

Berichten versturen

 • Tik rechtsboven op het icoontje met een gesprekswolkje. (Naast het vergrootglas).
 • Doordat Whatsapp gekoppeld is aan je telefoonnummer vindt hij automatisch alle telefoonnummers die zijn opgeslagen op je simkaart van contactpersonen met WhatsApp.
 • Kies uit deze lijst de contactpersoon waar je graag een bericht naar wilt sturen.
 • Vervolgens opent er een chatscherm en kan je beginnen met je bericht te typen.
 • Als je klaar bent met typen, klik je op het pijltje om te versturen.
 • Gefeliciteerd! Je hebt zojuist je eerste WhatsApp bericht verstuurd.

Foto’s versturen

 • Vanuit datzelfde chatscherm klik je nu op het icoontje in de vorm van een paperclip. (Bovenin naast het telefoontje).
 • Nu verschijnt er een lijstje met mogelijkheden waar je uit kunt kiezen.
 • Als je een afbeelding uit je telefoon wilt versturen klik je op “Galerij”.
 • Vervolgens kies je de gewenste map en zoek je de juiste foto op.
 • Als je de foto hebt gevonden tik je op “Verzenden”. Je foto wordt nu verzonden.

Hoe kan ik WhatsApp gaan gebruiken?

Inmiddels is de berichtendienst WhatsApp niet meer weg te denken en heeft vrijwel iedereen deze applicatie op zijn smartphone staan. Het maakt het mogelijk om gratis onderling berichten te sturen. Het is dan ook niet vreemd dat het aantal verstuurde SMS berichten de afgelopen jaren enorm is teruggelopen en dat er steeds meer data wordt verbruikt. In tegenstelling tot SMS werkt WhatsApp enkel via een dataverbinding. Zonder een dataverbinding kun je dus ook geen berichten sturen met WhatsApp. Deze dataverbinding kan via WiFi lopen, maar uiteraard ook via de databundel die bij jouw abonnement is toegevoegd. Je kunt dan ook overal en altijd berichten sturen.

Om WhatsApp te kunnen gebruiken moet je eerst de applicatie downloaden. Inmiddels is deze applicatie beschikbaar voor elk besturingssysteem en kan dus makkelijk onder deze naam gevonden worden in de Google Play Store of de Apple Store. Het downloaden van WhatsApp is gratis en het is dan ook in enkele minuten geïnstalleerd en zelfs geactiveerd. Op basis van de contacten in jouw smartphone zal WhatsApp gebruikers zoeken die ook deze dienst gebruiken. Een bericht versturen naar iemand is dan ook zo gedaan en de werking en sortering van berichten werkt exact hetzelfde zoals je dit gewend bent bij SMS. Er zit absoluut geen kosten vast aan het gebruik van deze berichtendienst en dat maakt het juist zo interessant. Het is daarom ook niet vreemd dat WhatsApp inmiddels immens populair is.

Wat biedt WhatsApp extra?

In tegenstelling tot het standaard SMS biedt WhatsApp vele extra’s. Zo is het vele malen makkelijker om smilies te versturen die ook iedereen kan zien. Aangezien WhatsApp dermate laagdrempelig is en door iedereen makkelijk te gebruiken is kan er ook heel makkelijk een audiofragment naar elkaar verstuurd worden door simpel een knop ingedrukt te houden. Ook bestanden en media kunnen heel makkelijk met elkaar gedeeld worden en je kunt haast zeggen dat WhatsApp een social media platform is geworden. Toch staat het in contact staan met elkaar door middel van berichten hier nog steeds centraal en zal ook altijd centraal blijven. Toch zal WhatsApp steeds meer een belangrijkere rol gaan spelen bij social media, en dan met name Facebook. Dit laatste bedrijf is ook de eigenaar van WhatsApp en heeft inmiddels ook aangekondigd dat WhatsApp een onderdeel gaat worden van het delen van berichten. Ook is er recentelijk een belfunctie toegevoegd aan WhatsApp, zodat er makkelijk onderling gratis gebeld kan worden. Hiermee is WhatsApp niet enkel een berichtendienst meer, maar ook een beldienst. Doordat er gebeld wordt via data kunnen mensen onderling gratis met elkaar bellen. Houdt er echter wel rekening mee dat dit enorm aan de databundel kan vreten en het is dus ook raadzaam om enkel via WiFi te bellen. Het is dus een complete applicatie, wat ook nog eens gratis beschikbaar is zonder reclame!

Heeft WhatsApp alleen maar voordelen?

Zoals je misschien begrijpt kleven er dus enkel maar voordelen aan WhatsApp en kan het ook nog eens allemaal gratis worden gedownload en gebruikt worden. Het gebruik van WhatsApp zelf is net alsof je een SMS verstuurd, echter met veel meer mogelijkheden. Ook heeft WhatsApp sinds kort een webapplicatie beschikbaar zodat je gewoon berichten naar iemand kunt sturen vanaf je computer. De dienst is inmiddels dermate uitgebreid dat andere berichtendiensten de snelheid van ontwikkeling niet meer kunnen bijbenen en dus achterblijven. WhatsApp zal dus altijd centraal blijven bij veel mensen en mede dankzij de gratis beschikbaarheid en de eenvoud van installeren en gebruiken.

Vond je deze pagina nuttig?
René Dekker
Over de auteur: René Dekker

Mede-oprichter van Telefoonabonnement.nl. Al 10 jaar telecomspecialist. Verantwoordelijk voor de content en redactie. Passie voor online. Diehard Apple-fan. Houdt van gadgets, en zijn katten. Favoriete papa van Joris en Ruben.

Neem gerust contact op:      rene@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste aanbieding
Apple telefoons
Samsung telefoons
Huawei telefoons
Sony telefoons
LG telefoons
Honor telefoons
Motorola telefoons
Nokia telefoons