Last van ongewenste telefoontjes? Bekende nummers zijn te blokkeren via standaardfuncties in iOS (iPhone) en in Android. Op die manier slaat de telefoon het inkomende gesprek van het geblokkeerde nummer meteen af. Telefoonbonnement.nl legt uit hoe je dit instelt.

Android: Een bekend telefoonnummer toevoegen aan de contactenlijst
Wie een telefoonnummer wil blokkeren, moet eerst bekijken of het om een privé-nummer gaat of om een normaal telefoonnummer. Een onbekend nummer verschijnt vaak als ‘Anoniem’. Deze valt niet te blokkeren via de standaardfuncties in iOS en Android.

Is het een zichtbaar telefoonnummer? Dan is het mogelijk dit nummer op te slaan in de contactgegevens. Dit kan door op het telefoontje in beeld te drukken, en vervolgens het klokje boven in beeld aan te raken. Druk op het rode pijltje. Raak het telefoonnummer aan, en kies voor ‘Toevoegen aan contacten’.

Android: Contact blokkeren
Telefoonnummer toegevoegd aan de contactenlijst? Tap op het telefoontje onderin beeld en tik op het mens-icoontje rechtsboven. Kies het contact. Tik vervolgens op de lange streep met korte streepjes eronder op de telefoon. De gebruiker krijgt nu extra optie ste zien, waaronder ‘Binnenkomende oproepen…’ Zet daar een vinkje. Alle binnenkomende oproepen van dit contact worden nu doorverwezen naar de voicemail.

Android: Mr. Number
Voor Android is de applicatie ‘Mr Number’ beschikbaar. Daarmee kunnen Android-gebruikers bekende en onbekende telefoonnummers blokkeren. Installeer de app vanuit de Google Play Store, open de applicatie en ga naar ‘Recent’. Zoek het telefoonnummer op en tik op de puntjes achter het telefoonnummer. Er verschijnt een keuzemenu. Tik op ‘Block Number’ en dit telefoonnummer kan de gebruiker niet meer bellen.

De applicatie biedt ook de mogelijk standaard alle anonieme nummers te weren. Dat kan niet altijd handig zijn; familieleden, overheidsinstanties en de huisarts met een geheim telefoonnummer kunnen de gebruiker dan niet meer bellen. De applicatie zal het gesprek meteen afwijzen.

iOS: Een bekend telefoonnummer toevoegen aan de contactenlijst
Een telefoonnummer opslaan in iOS vereist relatief weinig handelingen. De gebruiker tikt op ‘Telefoon’, kiest voor ‘Recent’ en tikt op de ‘i’ bij het telefoonnummer. Tap op ‘Maak nieuw contact’ en geef het telefoonnummer een herkenbare naam. Nu staat het telefoonnummer in de contactenlijst. Vanuit daar kunnen we het telefoonnummer blokkeren.

iOS: Contact blokkeren
Nu het telefoonnummer in de contactenlijst staat, kunnen we alle oproepen van dit contact blokkeren. Ga naar ‘Telefoon’, tik op ‘Contacten’ en zoek de contactpersoon op. Tik op de naam van deze contactpersoon. Helemaal onderaan staat nu de optie ‘Blokkeer deze beller’. De iPhone zal om een bevestiging vragen. Tik op ‘Blokkeer contact’, en deze contactpersoon kan geen contact meer opnemen.

Een brief naar de aanbieder
Wie dagelijks inkomende gesprekken van onbekende telefoonnummers krijgt, kan een brief sturen naar de aanbieder van het mobiele abonnement. Geef aan lastig te worden gevallen door een anonieme beller en dat onderzoek naar deze beller noodzakelijk is. Vermeld in de brief duidelijk de tijdstippen en de data van de telefoongesprekken. Schrijf in de brief ook over de eigen gegevens en het eigen telefoonnummer. De aanbieder van het mobiele abonnement kan dan een onderzoek starten en het onbekende nummer blokkeren.