Hoe verwijder ik de internet geschiedenis en cache op mijn iPhone?

De Apple iPhones staan bekend vanwege de snelheid en gebruikersgemak. Maar zelfs deze snelle vlaggenschepen worden soms wat langzamer. Je zal ook merken dat langzaam de hoeveelheid vrije geheugen terugloopt. Dat is echt niet alleen omdat je je smartphone vol zet met foto’s en downloads. Je iPhone slaat namelijk ook allerlei tijdelijke bestanden op en onthoudt de internet geschiedenis ook wel cache genoemd.

Hier lees je hoe je de internet geschiedenis en cache van je iPhone leegt en welke apps je hiervoor kunt downloaden.

Wat is Cache?

Cache is een verzamelnaam voor de ruimte waar allerlei bestanden en informatie wordt verzameld door apps zoals bijvoorbeeld Safari. De applicaties verzamelen al die data zodat jij sneller gebruik van de app kan maken. Het beste voorbeeld hiervan zijn Safari en Chrome. Voor ieder bezoek die jij aan een internet pagina brengt, downloaden deze browsers eerst alle informatie van die pagina. Afhankelijk van je internet verbinding gaat dit super snel tot traag. Omdat je natuurlijk snel wilt internetten helpt Safari je door die bestanden te bewaren. Zo springt de internet pagina bij het volgende bezoek veel sneller tot leven omdat er nog bestanden zijn opgeslagen in de cache. Het nadeel hiervan is dat ook wachtwoorden en overbodige pagina’s natuurlijk worden opgeslagen. Uiteindelijk loopt de internet geschiedenis behoorlijk vol en dat beperkt ook de hoeveelheid opslaggeheugen. Naast cache en internet geschiedenis slaat je smartphone nog veel meer op.

Er zijn verschillende gegevens die worden verzameld door je iPhone: Cache (webpagina onderdelen om sneller te laden), browser geschiedenis, cookies, formulier data (dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat je niet steeds opnieuw je postcode in hoeft te vullen), locatie toegang (waar je bent aan de hand van GPS) en natuurlijk de wachtwoorden. Wanneer je een iPhone schoon wilt maken en ongewenste bestanden wilt verwijderen dan kun je eenvoudig de cache en internet geschiedenis verwijderen. Op deze manier krijg je niet alleen meer opslagruimte op je iPhone, maar wordt de telefoon ook sneller.

iPhone iOS geschiedenis, cache en cookies wissen

Er zijn verschillende manieren om ruimte te maken en cache van apps te verwijderen. Een belangrijke en veel gebruikte app is natuurlijk Safari. Je kunt eenvoudig ruimte maken door deze app te schonen.

• Open Instellingen
  • Kies voor Safari
  • Klik op Wis geschiedenis en websitedata.

Je kunt in dit menu ook selecteren dat je cookies niet wilt accepteren. Wanneer je deze functie instelt zal je wel merken dat verschillende website niet goed functioneren vanwege het gebrek aan cookies.

App gegevens wissen iOS

iPhone 7 opslag verwijderen AppIn tegenstelling tot bij Android kun je bij iOS niet de tijdelijke bestanden van apps verwijderen. Een slimme methode om dat alsnog te doen is ze volledige verwijderen en opnieuw installeren via de App Store.

• Ga naar Instellingen
  • Kies Algemeen
  • iPhone-opslag

Rangschik de apps op hoeveelheid opslagruimte en kijk welke app te veel ruimte inneemt. Apps die meer dan 500 MB innemen zijn de moeite waard om eens opnieuw te installeren. Die nieuwe installatie zal zonder alle gegevens en documenten zijn.

iPhone werkgeheugen vrij maken door opnieuw opstarten

Veel mensen laten hun iPhone continu aanstaan. In de nacht ligt de iPhone in de oplader en overdag gaat het toestel mee. Tussendoor zet je de smartphone niet of nauwelijks uit. Zelfs met het optimaal afgestemde iOS besturingssysteem loopt je werkgeheugen hierdoor soms wat vol. Je merkt dan dat Apps minder snel opstarten en dat je soms wat langer moet wachten. In die gevallen is even opnieuw opstarten een wondermiddel.

iPhone uitzetten Telefoonabonnement.nlIn het dagelijks leven zal iOS je geheugen zeer effectief beheren en hoef je niets te doen. Waarmee je de iPhone wel kunt helpen is om het toestel af en toe even te herstarten. Hierdoor wordt het werkgeheugen opgeruimd en krijgen belangrijke apps weer meer ruimte.

De iPhone opnieuw opstarten doe je zo
Je kunt de iPhone uitschakelen door de knop aan de rechter zijkant (sluimerknop) of bovenkant ingedrukt te houden tot een schuifknop verschijnt. Schuif die naar ‘iPhone uitschakelen’. Wacht tot het toestel is uitgeschakeld en houdt dezelfde knop ingedrukt totdat je het Apple logo ziet. Nu is je werkgeheugen weer geleegd en kun je de iPhone weer op volle snelheid gebruiken.

Je kunt je iPhone ook uitzetten vanuit het instellingen menu. Kies daar voor Algemeen en selecteer Zet Uit.

Apps waarmee je cache en geschiedenis van de iPhone verwijdert

Er zijn verschillende applicaties beschikbaar waarmee je razend snel overbodige bestanden kan verwijderen. De apps werken zowel op je Mac als op de iPhone. We noemen er hier twee al zijn er natuurlijk veel meer.

Een schoonmaakt app is voor iOS een snelle en effectieve manier om meer ruimte te maken op je iPhone. Ze zijn vaak gratis maar wil je meer opties dan kost een dergelijke app al snel zo’n 20 euro. Een van de bekende schoonmaak apps is CCleaner. Je kunt deze app gratis downloaden via de Apple Store. Een andere app waarmee je eenvoudig ruimte vrij maakt op je iPhone is AVG Cleaner. Deze app vindt in een handomdraai de cache en tijdelijke bestanden die je niet meer nodig hebt en verwijdert ze.