smartphone-traceren

Vrijwel alle smartphones zijn tegenwoordig direct verbonden met internet. Daardoor kan een smartphone ook een doelwit worden voor personen die er kwaad mee willen. Toch is niet alleen mobiele internet een probleem en kunnen ook andere zaken je privacy onbewust schenden. Hoewel steeds meer fabrikanten zich bewust zijn van dit feit en maatregelen treffen om de privacy zo hoog mogelijk te houden, zijn er toch een aantal zaken waar je zelf op kunt letten.

Software-matig je smartphone traceren

Steeds vaker wordt er software gedownload uit bijvoorbeeld de App Store of Google Play. Een spelletje kan leuk zijn om de tijd te doden, maar stiekem kan er ook malware achter deze app zitten. Het gevolg is dan dat je makkelijk te traceren bent of personen hebben plotseling toegang tot je smartphone. Wees daarom bewust wat je download en installeer enkel die apps waarvan je weet dat het wel goed zit. Bij enig twijfel kun je beter even afwachten op de recensies van andere gebruikers.

Locatie voorzieningen aan of uitzetten?

Steeds meer apps willen graag weten waar je bent om op deze manier optimaal gebruik te kunnen maken van de dienst. Denk hierbij aan Facebook of Foursquare. Hiervoor kan de applicatie gebruik maken van de mobiele verbinding en zo een globale schatting doen, maar veelal wordt de GPS geactiveerd. Het is niet alleen de accu die hieronder lijdt, maar ook gooi je letterlijk alle deuren open en kan iedereen je volgen. Gebruik daarom deze GPS alleen wanneer je bijvoorbeeld je smartphone gebruikt om te navigeren en beperk ook het gebruik van deze GPS.

Afsluiten van je apps

Een ander belangrijk punt is het afsluiten van een app. Veelal wordt er direct op de Home-knop gedrukt. In feite is dit enkel een snel commando om even naar het menu terug te keren, maar hiermee sluit je niets af. De verbinding met een applicatie blijft dan open staan en terwijl je, voor jouw gevoel, offline bent zullen anderen zien dat je nog steeds online bent. Sluit daarom apps goed af om te voorkomen dat je onbedoeld toch in de gaten gehouden kan worden.

Data versleutelen

Een goede manier om data veilig op de telefoon te zetten is het versleutelen van data. Binnen steeds meer smartphones wordt deze mogelijkheid aangeboden. Bij het instellen van deze data kan het de eerste maal een tijdrovende klus zijn voor de smartphone, maar hierna ben je wel zeker van het feit dat niemand iets met de data kan wanneer ze het willen downloaden. Middels een speciale pincode kun jij enkel deze data ontgrendelen en inzien. Het regelmatig maken van back-ups blijft natuurlijk altijd verstandig, maar middels deze versleuteling weet je vrijwel zeker dat ook niemand anders jouw persoonlijke zaken kan inzien.