De vraag hoeveel belminuten je nodig hebt, is lastig te beantwoorden. We weten namelijk niet hoe vaak je naar je telefoon grijpt om te bellen en met wie en hoelang je dan gemiddeld aan de telefoon zit. We kunnen je wel een aantal tips geven waarmee je voor jezelf deze vraag zo goed mogelijk kan beantwoorden.

Het eerste inzicht in belminuten

Vrijwel iedereen heeft tegenwoordig een mobiele telefoon. Jong en oud! Dat kan een mobiele telefoon zijn met een abonnement of bijvoorbeeld een beltegoedkaart. Bij een abonnement krijg je maandelijks een factuur waarbij het inzichtelijk wordt gemaakt wat je per maand aan belminuten krijgt en hebt verbruikt. Bij prepaid weet je ongeveer wat je per maand aan beltegoed verbruikt. Enkel bij prepaid moet je op basis van het verbruikte beltegoed even terugrekenen hoeveel minuten je dus werkelijk kunt verbellen voor dat bedrag. Bij een abonnement weet je van te voren hoeveel belminuten je hebt. Ook kan je eenvoudig achterhalen hoeveel minuten je nog over hebt en hoeveel je hebt verbruikt. Dat kan door in te loggen op de website van de provider of door de provider app op je telefoon te installeren. Door de facturen en je verbruik van de afgelopen 6 maanden goed te bestuderen zal je zien hoeveel minuten je gemiddeld per maand verbruikt. Ons advies is om een abonnement af te sluiten met net wat meer belminuten dan dat je gemiddeld het afgelopen half jaar hebt gebeld. Zo weet je zeker dat je altijd goed zit.

Tip: als je het afgelopen half jaar gemiddeld zo’n 250 minuten per maand hebt gebeld, adviseren wij een belbundel van 300 minuten te kiezen. Daarmee voorkom je onnodige kosten buiten je bundel als je een maand meer verbruikt dan gemiddeld.

Traditionele beller, gemiddelde beller of hardcore beller

Om de keuze van het aantal belminuten voor je nog eenvoudiger te maken hebben we een viertal groepen mensen uitgelicht. In onderstaande tabel staat aangegeven hoeveel belminuten wij adviseren per categorie.

Soort bellerAantal belminutenAantal smsberichten
Alleen bereikbaar-beller5050
Traditionele beller100/150100
Gemiddelde beller200/300200
Hardcore beller500 - onbeperktOnbeperkt

Globaal advies over belminuten

Hoeveel minuten je nodig hebt, hangt af van de persoon die je bent. Ben jij bijvoorbeeld een beller die lange gesprekken voert of ben jij juist iemand die kort van stof is. Wil je een mobiele telefoon om bereikbaar te zijn of wil jij een mobiele telefoon ter vervanging van de vaste lijn thuis? In het laatste geval kun je op basis van factuurgegevens van jouw vaste lijn al een erg mooi inzicht krijgen in de belminuten die jij maandelijks verbruikt. Dit kan je dan vrijwel ook meteen overnemen als het aantal belminuten wat jij nodig hebt voor een mobiel abonnement. Wanneer je een mobiele telefoon wenst aan te schaffen om bereikbaar te kunnen zijn zul je doorgaans ook weinig bellen. Een belbundel met 50 – 100 minuten is dan ruim voldoende.

Wat als ik een onregelmatige beller ben?

Het kan voorkomen dat je de ene maand meer belt dan de andere maand. Bij een abonnement lopen de kosten door en worden de belminuten gewoon bijgeschreven. In sommige gevallen betaal je dan dus maandelijks bij voor de extra gemaakte kosten. Wanneer je nog belminuten over hebt zal de provider deze belminuten meenemen naar de volgende maand. Je hebt dan de volgende maand meer belminuten tot je beschikking. Let wel op dat in de meeste gevallen de belminuten maximaal drie maanden houdbaar zijn. Hierna zullen de oudste belminuten vervallen. Dit kan dan ook per provider verschillen en je doet er dan ook goed aan om hiervoor even de voorwaarden goed door te lezen.

Handige tip: WiFi!

Vrijwel alle smartphones zijn tegenwoordig uitgerust met WiFi en veel mensen beschikken ook over WiFi thuis. Met de komst van applicaties zoals Skype en Facebook Messenger is het mogelijk om ook via internet te bellen met mensen waarbij jij de smartphone gebruikt om te kunnen bellen. Hiermee bespaar je enorm op de belminuten, aangezien op dat moment alles via internet verloopt. Zodra jij veel belt is het ons advies om dan ook zo vaak mogelijk via deze applicaties thuis te bellen. Het kan je een aanzienlijke besparing opleveren in de belkosten!

Nieuw abonnement met voldoende belminuten?
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones