Mijn smartphone is vastgelopen. Hoe kan ik hem rebooten/resetten/opstarten?

Een vastgelopen smartphone kun je op verschillende manieren rebooten. Het is natuurlijk erg vervelend als je smartphone vastloopt. Zeker als je net met iets belangrijks bezig was. Het vastlopen van je smartphone kan meerdere oorzaken hebben. Zo kan je bijvoorbeeld schadelijke software op het toestel hebben staan. De kans hierop is wel erg klein aangezien fabrikanten ook actief de apps controleren voordat deze als download beschikbaar wordt gesteld, dus maak je niet gelijk heel veel zorgen. Een andere, en vaak meer logische, reden kan zijn dat het toestel overvol is of dat er teveel apps tegelijkertijd werken. Hierdoor wordt je smartphone onnodig overbelast in zijn processen waardoor een vastloper in de software vaak het gevolg is. Sluit dus een applicatie ook goed af wanneer je hier klaar mee bent. Dit maakt je smartphone ook sneller!

Vastgelopen smartphone opnieuw opstarten

Een vastgelopen smartphone rebooten betekent dat je de telefoon opnieuw opstart. Om het toestel weer snel werkend te krijgen is het verwijderen van de batterij de meest simpele oplossing. Tenminste, als je smartphone een mogelijkheid heeft om de accu te verwijderen. Steeds meer smartphones hebben namelijk een accu die je niet kunt verwijderen. Let op, want alle werkende apps zullen afsluiten en bij het opstarten wordt er een frisse nieuwe start gemaakt. Veel mensen gebruiken dan ook deze methode om snel weer bereikbaar te zijn. Heeft de telefoon geen verwijderbare accu? Ook dan kun je het toestel eenvoudig opnieuw opstarten. Houd in dat geval de Power-knop langdurig vast en uiteindelijk zal het toestel afsluiten. Wat even voordat je de telefoon weer aanzet. Nadat je het toestel aanzet kun je weer volledig aan de slag. Alle apps zijn afgesloten en je maakt weer een frisse start.

Reset forceren als het opnieuw opstarten niet lukt

Er zijn situaties bekend waarbij een smartphone werkelijk nergens meer op reageert. In dat geval moet je het herstarten gaan forceren. In het geval van een Apple moet je de Power-knop en de Home-knop tegelijkertijd enkele seconden vasthouden. Het toestel zal dan geforceerd opnieuw opgestart worden. Als je over een Android smartphone beschikt is deze geforceerde procedure wat lastiger. Op veel Android smartphones kun je dit doen Power-knop en de Volume omhoog knop tegelijkertijd in te drukken. In sommige gevallen werkt dit niet en kun je de procedure eens doorlopen door de Volume omlaag knop in combinatie met de Power-knop te proberen.

Onnodige applicaties

Als je de smartphone eenmaal hebt opgestart is het verstandig om te kijken welke apps je helemaal niet meer gebruikt en kunt weggooien. Dit scheelt niet alleen ruimte, maar het maakt ook de kans kleiner dat de smartphone nog eens vastloopt. Controleer regelmatig of je niet onnodig veel applicaties op de achtergrond hebt werken. Vaak eisen deze processen veel van de processor en accu, terwijl dit niet nodig is. Je kunt dit eenvoudig doen door op de recent knop te drukken. Vaak is dat de knop met vierkant symbool of bij Samsung twee balkjes boven elkaar.