Telefoon kopen met abonnement of sim only?

Wanneer kies je voor een telefoon met abonnement of sim only? Veel mensen kiezen bijna automatisch voor een nieuwe smartphone bij het verlengen van hun abonnement. Aan de andere kant zijn er genoeg mensen die hun oude telefoon langer gebruiken. Zij kiezen vaak voor sim only. Weer andere mensen zoeken een goed passend sim only abonnement bij een voordelig los toestel. Wanneer kies je voor een abonnement of voor sim only? De keuze tussen een sim only abonnement of een telefoon abonnement hangt van verschillende aspecten af. Waar moet je aan denken en wat is de beste keuze voor jouw situatie? Dat hangt van verschillende aspecten af. Lees hier alles over een telefoon met abonnement of sim only.

Er zijn verschillende factoren die bepalen of een abonnement of sim only abonnement het beste bij jou passen. Sinds 2016 vallen de telefoonabonnementen onder de Wet financieel toezicht. De ‘gratis’ telefoon is niet meer van toepassing en je kunt bij de aankoop van een telefoon via abonnement een BKR registratie krijgen. De scheidingslijn tussen telefoonabonnement en sim only is hierdoor iets kleiner geworden. Hier kun je meer lezen over wegvallen van het gratis toestel/BKR.

Welk mobiel abonnement past bij mij?

Wanneer je voor de keuze staat om een nieuw abonnement af te sluiten, dan is het slim om eens goed te bedenken wat je precies wilt. Heb je namelijk nog een goede smartphone? Dan kun je veel geld besparen door een sim only abonnement af te sluiten. Vertrouw je jouw smartphone niet of wil je gewoon een nieuwe? In dat geval past een telefoonabonnement vaak beter. Al kun je ook een sim only abonnement afsluiten in combinatie met een goedkoop toestel. Zo zie je maar dat beide abonnementsvormen zo hun voor- en nadelen hebben. Welke vorm past het beste? Nadat je hebt bepaald hoeveel MB je nodig hebt, wil je natuurlijk kijken of je een beter een sim only of telefoonabonnement kunt afsluiten.

In onderstaand overzicht zijn de best passende abonnementsvormen aangeven per situatie:

• Nog geen telefoon? => telefoon abonnement
  • In bezit van prima smartphone? => sim only
  • Wil je een goedkope smartphone? => sim only
  • Dure smartphone? => telefoon abonnement
  • Optimale provider keuze? => sim only
  • Een laag maandelijks bedrag? => sim only
  • Optimale vrijheid in looptijd? => sim only
  • Niet direct geld beschikbaar? => telefoon abonnement

Voordelen en nadelen sim only

Sluit je een sim only abonnement af, dan kies je alleen voor de bundel met een bepaalde belminuten, smsjes en data en je betaalt daar alleen voor. Je koopt daarnaast een losse smartphone of hebt er al een. Deze abonnementsvorm is dus vooral bedoelt voor mensen met een eigen telefoon. Er is namelijk een goed werkende smartphone nodig waarmee je gebruik kunt maken van je abonnement. Het voordeel is natuurlijk dat er maandelijks geen geld wordt betaald voor een nieuwe telefoon. De maandprijs van een sim only abonnement is ook lager dan een telefoonabonnement. Mocht je willen kiezen voor sim only, dan is het aanbod van providers groter dan bij telefoonabonnementen. Er zijn namelijk een paar aantrekkelijke budget aanbieders die helemaal geen telefoon abonnement hebben. Een ander voordeel van het sim only contract is de contractduur. Je kunt het abonnement namelijk afsluiten voor één maand, één jaar of twee jaar. Een maandelijks opzegbaar contract is natuurlijk iets duurder dan een contract voor twee jaar. Het maandcontract is daarentegen super handig als je nog niet precies je verbruikt weet. Zo kun je enkele maanden je verbruik testen om dan een goedkoper sim only abonnement af te sluiten voor langere tijd.

LET OP: als je kiest voor twee jaar dan kun je niet altijd tussentijds verlengen als je onverhoopt toch een nieuwe smartphone nodig hebt.

Nadelen sim only

Uiteraard kleven er verschillende nadelen aan een sim only abonnement. Mocht je telefoon bijvoorbeeld uitvallen, dan kun je niet bij iedere provider direct verlengen met een telefoonabonnement. Een ander nadeel is dat sim only providers soms niet de optimale 4G snelheid bieden. Mocht je toch een duurdere telefoon nodig hebben, dan is het soms zelfs goedkoper om een telefoonabonnement af te sluiten dan sim only met nieuwe telefoon. Wil je een abonnement afsluiten bij Tele2? Dan heb je een smartphone nodig die 4G ondersteunt. In alle andere gevallen kun je bij Tele2 geen sim only abonnement afsluiten zonder nieuw toestel te moeten kopen.

Voordelen en nadelen telefoonabonnement

Wil je graag een duurdere smartphone of is je oude traag of kapot? Dan biedt een telefoon abonnement natuurlijk een uitkomst. Samen met het abonnement voor telefonie sluit je een abonnement af voor de telefoon naar keuze. Je betaalt dit toestel in 12 of 24 gelijke delen af en hebt daardoor keuze uit veel meer smartphones. Tegenwoordig kun je er ook voor kiezen de telefoon in één keer te betalen. Voor veel mensen is gespreid betalen van een telefoon prettiger en in veel gevallen is dat goedkoper dan sim only met los toestel. Dat kan omdat de provider de smartphones vaak in grote getallen inkoopt en daarom is de basis prijs net iets lager dan de losprijs bij een winkel. Een voor de hand liggend voordeel is natuurlijk ook dat niet iedereen zomaar even 200 tot 1.000 euro over heeft. Dan is 10 tot 60 euro per maand veel overzichtelijker en beter behapbaar.

Nadelen telefoon abonnement

Nadelen van een telefoonabonnement zijn er natuurlijk ook. Je hebt minder goed door hoeveel een telefoon kost omdat de betaling in termijnen loopt. Uiteraard kost geld lenen geld. Want je koopt de telefoon in principe op afbetaling. Daardoor kun je bij een telefoon vanaf 250 euro te maken krijgen met het Bureau Krediet Registratie. Zij registreren namelijk leningen boven de 250 euro. Het nadeel daarvan is dat je bij het aangaan van een nieuwe lening minder kan lenen door de bestaande lening. Dat heeft bijna nooit gevolgen, totdat je een huis wilt kopen of bijvoorbeeld een auto. Het kan dan ook best vervelend zijn als je over een jaar een huis wilt kopen.

De keuze tussen sim only en telefoonabonnement is volledig afhankelijk van jouw specifieke situatie. Zelfs als je geld genoeg hebt om een telefoon los te kopen, kan een telefoonabonnement aantrekkelijker zijn. Aan de andere kant kan een sim only abonnement in combinatie met een goedkope deal misschien wel goedkoper zijn. Bespaar geld door abonnementen te vergelijken in combinatie met de telefoon van jouw keuze.