Ik heb een telefoonabonnement en mijn telefoon is gestolen / beschadigd. Wat nu?

Ik heb een telefoonabonnement en mijn telefoon is gestolen / beschadigd. Wat nu?

De redactie van Telefoonabonnement.nl ontvangt dagelijks vele vragen en verzoeken van onze bezoekers en probeert daar zo goed mogelijk antwoord op te geven. Als een vraag meerdere keren terug komt, schrijven we daar een artikel over. Dit doen we zodat we de betreffende vraag voor iedere gebruiker van onze website op een eenvoudige manier kunnen toelichten. De feedback van onze gebruikers wordt dus erg op prijs gesteld bij het beantwoorden van deze vragen.

Wat gebeurt er met mijn gestolen telefoon die ik met een abonnement heb gekocht?

smartphone-gestolenOf je nu een telefoon los koopt, met een prepaidkaart of in combinatie met een abonnement, voor alle drie de varianten geldt precies hetzelfde. Namelijk dat je zuinig moet zijn op je telefoon, want als hij gestolen wordt ben je hem kwijt en moet je een nieuwe kopen. In de meeste gevallen komt het helaas hierop neer. Eigenlijk moet je het toestel en een abonnement als twee aparte onderdelen zien. Je betaalt een bedrag per maand voor je abonnement. Hiervoor krijg je een simkaart. Daarnaast ontvang je telefoon die je in termijnen afbetaalt. Je betaalt namelijk gedurende 12 of 24 maanden (afhankelijk van de looptijd van je abonnement) een bedrag per maand voor je toestel. Dit bedrag wordt bovenop je maandelijkse abonnementskosten geteld en vormt samen je maandlast. Vanaf dag één ben je echter wel eigenaar van je toestel en in het bezit hiervan, terwijl je de maandelijkse termijnen nog aan het afbetalen bent. Mocht er tussentijds iets gebeuren met je telefoon gaat de afhandeling hiervan op dezelfde manier als bij een los toestel of zelfs wanneer je jas bijvoorbeeld gestolen wordt als je even niet oplet. Je kunt dan het beste aangifte doen bij de politie en hopen dat de persoon die je jas of telefoon op dat moment heeft gestolen zo snel mogelijk wordt opgepakt.

Kan ik mijn telefoon niet verzekeren?

Een oplossing om te voorkomen dat je een nieuwe telefoon moet kopen wanneer hij wordt gestolen, is door hem te verzekeren. Dit kan bij iedere telefoonwinkel. Een verzekering kost meestal tussen de € 5,- en € 15,- per maand. De kosten hiervan hangen af van de prijs van je toestel en van wat je precies wilt verzekeren. Diefstal wordt vaak uitgesloten en kan je dus alleen verzekeren door er meer voor te betalen. Als je een bedrag van € 15,- per maand moet betalen om je telefoon te verzekeren, raden wij dit af. De kans dat je toestel gestolen wordt is niet groot als je er goed op let en om nou € 360,- extra te betalen over je looptijd (bij een abonnement van 24 maanden) vinden wij te veel geld. Daarnaast is het zo dat je in veel gevallen al verzekerd bent zonder dat je dat wist. Mocht er bijvoorbeeld worden ingebroken in je woning waarbij je telefoon wordt gestolen, ben je vaak al volledig of gedeeltelijk verzekerd via je inboedelverzekering.

Tip: Als je telefoon thuis wordt gestolen kan je in veel gevallen bij je inboedelverzekering terecht.

En hoe zit het dan precies met de schade van mijn telefoon? Wordt dat wel vergoed?

Bij schade geldt hetzelfde. Je doet er goed aan om je telefoon altijd te voorzien van een goed beschermend hoesje en een screenprotector. Dit is een doorzichtig laagje dat je op je scherm plakt om te voorkomen dat er krassen op je beeldscherm komen. Een hoesje beschermt je telefoon als je hem per ongeluk laat vallen. Mocht het onverhoopt toch een keer gebeuren dat je je telefoon zonder bescherming op de grond laat vallen, dan valt dit vaak niet onder de garantie. De garantie van een telefoon geldt voornamelijk voor software problemen. Ook kan je gebruik maken van de garantie als je telefoon plotseling niet meer aan gaat terwijl er niets mee is gebeurd. Als een telefoon per ongeluk uit je handen valt terwijl je thuis bent wordt dit vaak (deels of volledig) gedekt door de inboedelverzekering. Je zult dan vaak een foto moeten maken van de schade van het toestel en de bon van de reparateur opsturen. De verzekeringsagent bepaalt dan wat er wel/niet wordt vergoed.

Vond je deze pagina nuttig?
René Dekker
Over de auteur: René Dekker

Mede-oprichter van Telefoonabonnement.nl. Al 10 jaar telecomspecialist. Verantwoordelijk voor de content en redactie. Passie voor online. Diehard Apple-fan. Houdt van gadgets, en zijn katten. Favoriete papa van Joris en Ruben.

Neem gerust contact op:      rene@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste aanbieding
Apple telefoons
Samsung telefoons
Huawei telefoons
Sony telefoons
LG telefoons
Honor telefoons
Motorola telefoons
Nokia telefoons