Wat is gezichtsherkenning?

Wat is gezichtsherkenning?

Gezichtsherkenning is een techniek waarbij een gezicht wordt herkent op basis van biometrische gegevens. Bij ontgrendeling via gezichtsherkenning wordt de eigenaar in staat gesteld om een apparaat te ontgrendelen op basis gezichtsidentificatie. Er zijn binnen de smartphone wereld verschillende methodes waarop het gezicht wordt gebruikt om een telefoon te ontgrendelen. Van die methodes is Face ID van Apple het bekendste. Wat is gezichtsherkenning, wat kun je met gezichtsherkenning en welke andere smartphone ontgrendelmethodes zijn er? Hier vind je alle informatie over deze identificatiemethode en de voor en nadelen van gezichtsherkenning.

Wat is gezichtsherkenning?

3D Gezichtsherkenning smartphoneGezichtsherkenning is een technologie waarmee een gezicht wordt geregistreerd op basis van enkele punten en vervolgens wordt de informatie gebruikt om gezichten te herkennen, identificatie. In smartphones is de techniek een nieuwe biometrische ontgrendelingsmethode. Eigenschappen van iemands gezicht worden geregistreerd door bijvoorbeeld een 3D camera en vastgelegd. Aan de hand van die eigenschappen kan naderhand worden bepaald, of de persoon die een smartphone wil ontgrendelen voldoet aan de gezichtseigenschappen die zijn opgeslagen.

Biometrische ontgrendelingsmethode

Wat is biometrisch? Biometrie betekent registreren van unieke gegevens van levende wezens. Het is een verzamelnaam voor technieken die gebruikt worden om de eigenschappen van levende wezens vast te stellen. Het begrip staat tegenwoordig voor beveiligingsmethodes waarop geïdentificeerd kan worden op basis van lichaamskenmerken die uniek zijn. Kenmerken zoals het oog, vingerafdruk of gezicht.

Face ID, 3D gezichtsherkenning

Een van de nieuwste methodes om een smartphone te ontgrendelen zonder wachtwoord is Face ID. Een betrouwbaar systeem dat een 3D model maakt van het gezicht. Dankzij de nieuwste gezichtsherkenning van Apple kun je de luxe telefoons zonder wachtwoord of vingerafdrukscanner razend snel ontgrendelen. Sinds de lancering van de iPhone X spreekt de hele smartphone wereld over deze nieuwe feature, Face ID. Gek genoeg konden Android eigenaren al jaren hun smartphone ontgrendelen met hun gezicht. De nieuwe methode van Apple is echter veel geavanceerder in vergelijking tot de bestaande 2D methode van Android.

Hoe werkt 3D gezichtsherkenning van Face ID?
3D gezichtsherkenning Apple Face IDDe 3D gezichtsherkenning van Apple werkt op basis van een aantal sensoren. Face ID is een zeer nauwkeurige manier van gezichtsherkenning. Apple noemt de camera waarmee een 3D beeld gemaakt wordt TrueDepth camera. Het is een 3D gezichtsherkenning en maakt gebruik van acht onderdelen; Infrarood camera, Infrarood belichter, Nabijheidssensor, Omgevingslichtsensor, Speaker, Microfoon, 7 megapixel camera en Rasterprojector.

Er wordt een scan gemaakt van je gezicht via de rasterprojector en de andere sensoren worden gebruikt om diepte van het gezicht te herkennen. Het systeem registreert ruim 30.000 punten van het gezicht. Op basis van het gescande gezicht kun je de premium smartphone vervolgens ontgrendelen. Daarvoor is het niet nodig om recht voor de sensoren te zitten, want de sensoren beschikken over een ruime kijkhoek.

Huawei Face ID 3D gezichtsherkenning

Een andere fabrikant die beschikt over een 3D gezichtsherkenningssysteem is Huawei. De Chinese fabrikant heeft de nieuwe techniek eind november 2017 getoond. Het merk claimt zelfs een nauwkeuriger systeem te hebben dan Apple. Huawei Face ID scant het gezicht op 300.000 punten in 10 seconden. De 3D lichtsensor maakt zo een profiel van een gezicht. Hierna kan de smartphone binnen 0,4 seconden ontgrendeld worden.

 

 

Welke smartphone ontgrendel methodes zijn er?

Een telefoon heeft informatie die je niet wilt delen met anderen. Daarom hebben GSM’s en smartphones al jaren een inlogcode. Pas bij de smartphone is er de mogelijkheid om een patroon in te voeren op het touch screen. Daar stopte de ontwikkeling voor smartphone beveiliging niet. Er zijn in 2017 verschillende methodes om een smartphone te ontgrendelen. Ontgrendelen via een code, patroon, klop code, stem, vingerafdrukscanner en isisscanner. De laatste drie zijn ook biometrische methodes.

Steeds vaker zien we smartphones met een vingerafdrukscanner. Het is een biometrische ontgrendel methode op basis van een vingerafdruk. De smartphone gebruiker scant één of meerdere vingertoppen zodat de smartphone weet met welke vingerafdruk het toestel mag worden ontgrendeld. Daarna kan de eigenaar met deze vinger de mobiele telefoon ontgrendelen. Vroeger waren alleen hele dure smartphones uitgerust met deze optie. Tegenwoordig vinden we de vingerafdrukscanner ook terug bij goedkope smartphone. Uiteraard zijn de premium toestellen uitgerust met snellere en meer nauwkeurige vingerafdrukscanners. In 2016 verscheen de eerste smartphone met een irisscanner, de Samsung Galaxy Note 7. De irisscanner is een biometrische ontgrendelmethode. De telefoon scant een ogen van de eigenaar en registreert kenmerken van de iris. Vervolgens kan de eigenaar de smartphone in één natuurlijke beweging voor zijn of haar oog houden en ontgrendelt de telefoon.

Sinds de lancering van de LG V30 heeft LG weer nadruk gelegd op smartphone ontgrendelen met je stem. De feature was al enige tijd bekend voor Android gebruikers onder Trusted voice. De premium smartphone ontgrendelt op basis van stemherkenning. Een andere manier van ontgrendelen die LG gebruikt is Knock Code. Op basis van een klop patroon dat je met je vinger of knokkel ingeeft, kun je vervolgens de smartphone super snel ontgrendelen.

Android ontgrendelen via gezichtsherkenning

Android gebruikers hebben al jaren de optie voor ontgrendelen op basis van gezichtsherkenning. De naam van deze feature verschilt per toestel en is afhankelijk van de fabrikant zelf. Google noemt het ontgrendelen met je gezicht Trusted Face of Face Unlock. Het is een optie die beschikbaar is sinds 2014, vanaf Android 5.0 Lollipop. Wil je Trusted Face activeren? Dan moet je hiervoor naar instellingen van de Android smartphone. Vaak vind je de optie onder ‘Beveiliging’. LET OP: de feature aanzetten is per toestel verschillend en sommige Android smartphones missen de optie zelfs. Daarnaast is deze methode een stuk onveiliger, dan bijvoorbeeld Apple’s FaceID. Want de Android telefoon ziet geen diepte en in sommige gevallen kan de telefoon zelfs ontgrendeld worden met een foto.

Wat zijn de voordelen van 3D gezichtsontgrendeling?

3D gezichtsherkenning heeft een paar grote voordelen ten opzichte van andere biometrische ontgrendelmethodes. De techniek is veel nauwkeuriger dan de oude gezichtsherkenning van Android telefoons. Daarnaast is de techniek nauwkeurig genoeg om bijvoorbeeld betalingen via Apple Pay te accorderen. Een ander groot voordeel ligt in de ontwerp mogelijkheden. Het nauwkeurige Face ID kan namelijk de vingerafdrukscanner vervangen. Daarmee heeft Apple geen last meer van de vingerafdrukscanner in de behuizing of in de home knop. Ontwerpers hebben zo de mogelijkheid om een nog strakker en industriële ontwerp te maken. De 3D camera waarmee de biometrische informatie wordt vastgelegd heeft nog een voordeel. Je kunt namelijk ook andere objecten in 3D opnemen. Het is daarna een kleine stap voor augmented reality, waarbij locaties nauwkeurig worden vastgelegd om daarin een nieuwe werkelijkheid te projecteren/plaatsen.

Steeds meer fabrikanten ontwikkelen nieuwe methodes voor ontgrendeling. De afgelopen jaren zagen we al een geweldige ontwikkeling van de vingerafdrukscanner en dezelfde ontwikkeling zal volgen voor Face ID of 3D gezichtsherkenning.

Vond je deze pagina nuttig?
Jasper van Wezel
Over de auteur: Jasper van Wezel

Tech Blogger uit het Brabantse Milheeze. Met een achtergrond in economie en psychologie, maar schrijft tegenwoordig met veel passie over alles dat smartphone gerelateerd is. Expert op het gebied van in Azië uitgebrachte smartphones. Vertaalt technische droge informatie naar klantvriendelijke en leesbare nieuwsitems. Ook gek op roeien, en vader in spé.

Neem gerust contact op:      jasper@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste aanbieding
Apple telefoons
Samsung telefoons
Huawei telefoons
Sony telefoons
LG telefoons
Honor telefoons
Motorola telefoons
Nokia telefoons