Alles over prepaid

Alles over prepaid

Bij een prepaid abonnement betaalt de afnemer vooraf. De prepaid gebruiker koopt een simkaart met bepaald tegoed en activeert deze. Er wordt alleen voor het daadwerkelijke gebruik betaald: er zijn geen abonnementskosten, geen installatiekosten en geen administratiekosten.

Om prepaid te kunnen bellen, is een simlockvrije telefoon benodigd. Wie zuinig is geweest op een telefoon die eerder bij een abonnement is verkregen, kan deze simlockvrij laten maken.

Steeds meer mensen kiezen voor prepaid bellen omdat ze de volledige controle hebben over de kosten of omdat ze weinig bellen. Anderen vinden de scheiding tussen werk en privé handig. De groepen ‘ouderen’ en ‘kinderen’ zijn goed vertegenwoordigd op deze markt. Ouderen gebruiken vaak prepaid omdat ze weinig bellen, kinderen maken gebruik van prepaid omdat hun ouders de kosten dan vooraf weten.

Het kan goedkoper zijn een los toestel met prepaid kaart aan te schaffen dan een telefoon abonnement met toestel af te nemen. Hoe prepaid precies werkt, leggen we uit op deze pagina.

Ouders staan bij de aanschaf van een mobiele telefoon voor een keuze: een abonnement of een prepaidkaart?

Een prepaidkaart heeft als voordeel dat er geen onverwachte kosten zijn. Zodra het beltegoed op is, zijn bel-, sms- en internetfuncties uitgeschakeld. Daarvan is het nadeel dat de kinderen dan ook in geval van nood alleen 112 kan bellen. Zodra het tegoed op is moet er opgewaardeerd worden. Daarnaast zijn de tarieven voor bellen, sms’en en internet vaak hoger dan bij een mobiel abonnement of sim only.

Bij een mobiel abonnement zijn het aantal belminuten, sms’jes en MB’s van tevoren afgesproken. Alle gegevens van het abonnement staan op één sim-kaart. Het voordeel is dat de kinderen altijd bereikbaar zijn. Het nadeel is dat er buiten de bundel gebeld kan worden, waardoor de telefoonrekening onverwachts hoger uit kan vallen.

Leeftijd
Vaak kiezen ouders voor een prepaidkaart omdat abonnees van mobiele aanbieders tenminste achttien jaar moeten zijn. Anders is het niet mogelijk een abonnement af te sluiten. Kinderen mogen wel gebruikmaken van een abonnement dat op naam van de ouders staat. De ouders zijn dan wettelijk verantwoordelijk. Zij moeten dan ook bijbetalen als er buiten de belbundel wordt gebeld.

Voorlichting
Veel kinderen kunnen uren bellen zonder bij de tijd stil te staan. Datzelfde geldt voor het bekijken van filmpjes op YouTube en het beluisteren van muziek op Spotify en Soundcloud. Daardoor kunnen de telefoonkosten voor internetten buiten de bundel oplopen. Daarom is het belangrijk uit te leggen hoe de kinderen zo min mogelijk data kunnen verbruiken.

Leg uit dat het kind minder lang kan internetten als hij of zij veel filmpjes bekijkt of veel muziek luistert via het internet. Spreek af dat internet alleen mag worden gebruikt voor Twitter, Facebook en WhatsApp. Daarbij is het zaak geen filmpjes via deze diensten te openen. Vergelijk tegenover jonge kinderen de databundel met een spaarpot: het bekijken van filmpjes en beluisteren van muziek op internet kost meer muntjes dan schrijven op sociale media. Het online spelen van spelletjes kost ook veel dataverkeer.

Prepaid vergelijken met deze tips

Een prepaid kaart kan erg voordelig zijn als de afnemer weet waar hij of zij op moet letten. In Nederland is het letten op de prijs de eerste natuur. Toch is dat niet altijd de juiste manier om tot het voordeligste abonnement te komen. Zo zijn ook de voorwaarden belangrijk. En hoe zit het met de beschikbaarheid van bijvoorbeeld 4G? Welke aanbieding past bij het persoonlijke verbruik?

Over de tarieven voor prepaid

Bij het vergelijken van prepaid aanbiedingen letten veel consumenten op de prijs. Er zijn een paar handvatten om daarbij tot een eerlijke vergelijking te komen. Bij het vergelijken op tarieven kunnen gebruikers op de volgende zaken letten:

 • Wat zijn de tarieven per minuut en per SMS?
 • Wordt er per seconde of per minuut afgerekend?
 • Rekent de provider een starttarief?
 • Hoe wordt het verbruik van internet afgerekend?

Iedere provider heeft daarvoor zijn eigen voorwaarden. Vaak staat hiervoor op de website van de provider een kopje met ‘algemene voorwaarden’. Deze voorwaarden kunnen het verschil maken in de vergelijking.

Is 4G beschikbaar?

Tegenwoordig maken steeds meer Nederlanders gebruik van 4G. Logisch, want het is veel sneller dan 3G. Op 3G kunnen theoretische downloadsnelheden behaald worden van 6 Mbps. Bij 4G is dit 50 Mbps. Met 4G+ kunnen zelfs snelheden tot 225 Mbps behaald worden.

De meeste consumenten gebruiken 4G bij hun mobiele abonnement. Toch bieden steeds meer providers 4G ook voor afnemers van prepaid aan. Het snelle internet op prepaid heeft een groot voordeel tegenover een mobiel abonnement: de gebruiker weet precies zijn of haar verbruik. Daarnaast moeten afnemers van een mobiel abonnement vaak wachten tot een volgende maand om de 4G-bundel weer te kunnen activeren. Bij prepaid hoeft dat niet. Als de bundel op is, kan men direct weer nieuw tegoed aanschaffen en gebruiken.

Internationaal

Wie zich vaak in het buitenland begeeft, zal waarschijnlijk ook de kosten voor internationaal bellen, sms’en en internetten vergelijken. Daarbij zijn twee soorten kosten op te merken: bellen en sms’en naar het buitenland en verbruik in het buitenland. Bij de tweede soort kosten spreken we van zogenaamde ‘roamingkosten’.

Over roamingkosten is goed te weten dat de Europese Unie deze in juni 2017 geheel afschaft. Verbruik in het buitenland kost dan net zoveel als verbruik in Nederland. Tot die tijd mogen mobiele aanbieders een toeslag vragen.

De simkaart bij een prepaid

Van plan een prepaid kaart aan te schaffen? Kijk dan eerst goed welk type simkaart in de telefoon past. Er zijn grofweg vier veel gebruikte types simkaarten: de gewone simkaart (groot), mini-sim (klein), micro-sim (kleiner) en nano-sim (kleinst). De nieuwste smartphones maken meestal gebruik van nano-sim. Bij sommige providers is het mogelijk een 3-in-een-kaart te krijgen. De gebruiker ervan kan dan zelf het kaartje doordrukken tot de gewenste grootte.

Of de simkaart kosten met zich meebrengt, verschilt per provider. Het is gebruikelijk dat de provider een klein bedrag vraagt voor de aanschaf van een prepaid kaart. Bijkomend voordeel is dan wel dat de gebruiker vaak al wat beltegoed ontvangt. Daarmee is de prepaidkaart onder de streep gratis. Providers als Lebara en Lycamobile staan er om bekend regelmatig helemaal gratis simkaarten aan te bieden

Kan ik online opwaarderen?

Ook handig om te weten: kan er online opgewaardeerd worden? Bij sommige providers is het alleen mogelijk een kaart in de winkel te kopen of een bankrekeningnummer te koppelen. Gelukkig bieden steeds meer mobiele aanbieders de dienst om online te kunnen opwaarderen. Betalen kan dan bijvoorbeeld via iDEAL.

Prepaid voor op vakantie

Gebruik van de mobiele telefoon op vakantie kan erg kostbaar zijn. Veel reizigers zetten hun mobiel daarom in vliegmodus als ze op vakantie gaan. Het nadeel daarvan is dat ze niet bereikbaar zijn. Een ander nadeel: het reizen is een stuk minder leuk zonder internet. Wi-Fi is vaak traag en een routeplanner is altijd handig om te kunnen gebruiken. Prepaid biedt de perfecte uitkomst. Wij leggen uit hoe er flink bespaard kan worden op mobiele kosten op vakantie.

Hoge tarieven/rekening

Wie dataroaming aanzet, ziet de kosten snel oplopen. Of dat nu via een mobiel abonnement is, of op een prepaid kaart. Het gaat erom dat het mobiele toestel verbinding maakt met een buitenlands netwerk. Het netwerk moet ‘geleend’ worden, en daar worden hoge kosten voor in rekening gebracht.

Voor gebruik van de mobiele telefoon in het buitenland gelden overal andere tarieven. Het verschilt zelfs per mobiele aanbieder. Prepaid gebruikers lopen niet zo veel risico: het grootste risico dat zij lopen is dat het beltegoed snel op is. Vooral gebruikers met een mobiel abonnement lopen gevaar. Hun kosten kunnen in hoog tempo oplopen.

Afschaffing roamingkosten

De laatste tijd is in het nieuws dat de Europese Unie deze kosten wil afschaffen. Helaas is dat nog niet zover. Per juni 2017 worden de kosten afgeschaft. Tot die tijd mogen providers een toeslag vragen voor het gebruik van een mobiele telefoon in het buitenland. Het blijft daarmee duur om met de eigen provider in het buitenland te bellen, sms’en of internetten. Vooral internet is een grote boosdoener. Een voorbeeld: voor het streamen van tien liedjes op Spotify betaalt men 8 euro.

Zodra de roamingkosten zijn afgeschaft, betaalt iedere gebruiker hetzelfde voor gebruik van internet binnen de Europese Unie als in zijn of haar thuisland. Tot die tijd is het raadzaam op zoek te gaan naar een goedkopere oplossing.

Goedkoopste oplossing: prepaid in vakantieland kopen

De goedkoopste oplossing is het kopen van een prepaid kaart in het land waar men op vakantie is. Een lokale simkaart verbindt immers met de lokale netwerken, waardoor er geen sprake is van roaming. Doordat er geen sprake is van roaming, worden er ook geen extra kosten in rekening gebracht.

Een lokale simkaart kan vaak online aangeschaft worden, maar het goedkoopste kan een prepaid gekocht worden in het land zelf. Vaak kan dit bijvoorbeeld op de luchthaven, in een supermarkt of in gespecialiseerde telecomwinkels. Vraag naar een ‘tourist simcard’ of een ‘prepaid card’. De afnemer krijgt de keuze uit verschillende kaarten met verschillende bundels. Er kan zelf opgewaardeerd worden. Is de vakantie voorbij? Dan verloopt de simkaart vanzelf. Daar hoeft de gebruiker niets voor te doen.

Hoeveel MB’s, sms’jes en belminuten heb ik nodig?

Hoeveel MB dataverkeer, sms’jes en belminuten benodigd zijn, hangt af van het aantal personen dat gebruik maakt van de simkaart, de duur van de vakantie en het gebruik in het algemeen. Een paar datafeitjes:

 • Streamen van audio kost ongeveer een MB per minuut;
 • Een website bekijken kost zo’n 1 MB;
 • Videobellen kost ongeveer 3 MB per minuut;

De ANWB deed eens een proef; de organisatie gaf 25 families twee gigabyte data voor drie weken vakantie. Dat bleek nooit genoeg. Daarom is het goed een groot abonnement te kiezen.

Wat kost het en wat kan ik ermee?

Wat een simkaart in het buitenland kost, hangt af van de aanbieder ervan en de valuta van het vakantieland. Over het algemeen kan er een simkaart aangeschaft worden vanaf 30 euro. Onderzoek van tevoren eerst welke aanbieder een goed bereik heeft en of de provider 3G of 4G aanbiedt. Zie het als voorbereiding op de vakantie.

Ook goed om te weten: staat de provider ‘tethering’ toe? Tethering houdt in: het delen van de simkaart. Een smartphone kan dan veranderd worden in een router, zodat ook laptops en tablets kunnen worden verbonden met het internet.

Het eenvoudigste is om de simkaart te gebruiken op de telefoon, net als in Nederland. Daarvoor is het wel benodigd dat het toestel simlock vrij is. Nadeel is dat de gebruiker niet meer beschikbaar is op het eigen telefoonnummer. Wie nog een extra telefoon heeft liggen, doet er goed aan deze mee te nemen voor de extra simkaart.

Een portable hotspot meenemen

Als het alleen om het gebruik van internet gaat, is het handig om een portable hotspot mee te nemen. Deze worden voor ongeveer 50 euro verkocht bij elektronicazaken en webshops. Soms is het ook mogelijk deze voor een bepaalde periode te huren.

Een portable hotspot is zo groot als een creditcard. De gebruiker stopt daar zijn of haar vakantiesimkaart in en het apparaatje straalt dan internet uit. Het bereik is ongeveer 15 meter, wat precies genoeg is om een laptop, een paar telefoons en de tablet van internet te voorzien. Het is te vergelijken met het modem van thuis. Over het algemeen gaan zulke apparaatjes ongeveer zes uur mee. Hoe sterk het signaal precies is, hangt af van de gekozen provider.

Wanneer een wereldsimkaart?

Wie van plan is door verschillende landen te reizen, kan het best een wereldsimkaart nemen. Daarvoor wordt een vast bedrag gevraagd. De gebruiker kan vervolgens in ieder land het aantal gigabyte opwaarderen.

Prepaid internet

Alle providers zijn verschillend. Ze onderscheiden zich van elkaar in prijs, kwaliteit en service. De één biedt kleine internetbundels, de ander juist grote. Sommige providers ronden af per MB, anderen doen dit per KB. Daardoor is het vergelijken van prepaid aanbieders niet altijd even makkelijk. Waar kunnen zoekenden zich het best op richten tijdens het vergelijken van het internet bij prepaid?

Hoe werkt prepaid internet?

Allereerst is het goed om te weten hoe prepaid internet precies werkt. Er zijn grofweg twee verschillende manieren:

 • Aan de hand van data eenheden;
 • Aan de hand van een internetbundel.

In het eerste geval werkt prepaid net als bij bellen en sms’en: voor iedere KB of een veelvoud ervan wordt een bedrag van het beltegoed afgeschreven. De gebruiker bepaalt dan helemaal zelf of hij of zij het beltegoed vooral wil gebruiken voor bellen en sms’en of voor internetten. Het totale bedrag wordt verminderd met het verbruik.

In het andere geval betaalt de gebruiker een internetbundel met prepaid te goed. Deze bundel moet op de kaart geactiveerd worden. De afnemer waardeert eerst het beltegoed op door een SMS te sturen. De provider verstuurt dan een activatiecode om de internetbundel te activeren. Daarna schrijft de provider direct een bedrag aan beltegoed af. De afnemer kan da voor een bepaalde tijd internetten.

Uitleg snelheden

De snelheid van het internet kan op twee manieren worden gemeten: in ‘kilobits per seconde’ of in ‘Megabits per seconde’. Providers gebruiken deze begrippen door elkaar, wat soms tot verwarring kan leiden bij afnemers. Wij doen een poging om te verhelderen hoe dit nu precies in elkaar zit.

Een kilobit per seconde wordt op drie manieren geannoteerd: als ‘Kbps’, als ‘kbit/s’ en als ‘kb/s’. Nederlandse aanbieders gebruiken vaak ‘Kbps’ om aan te geven hoe snel het internet is.

Daarnaast gebruiken veel providers de eenheid ‘Megabit per seconde’. Dat wordt ook wel eens geschreven als ‘Mbit/s’ of als ‘Mbps’. Een megabit staat gelijk aan 1000 Kbps. Als er dus op een websit ewordt geschreven dat de data snelheid 2 Mbps bedraagt, staat dat gelijk aan 2000 Kbps. Het is goed hier op te letten bij het vergelijken van prepaid aanbiedingen.

Prepaid en 4G

Bij mobiele abonnementen wordt 4G al de standaard, maar bij prepaid providers zijn er slechts een paar aanbieders. Dat komt doordat er nog niet heel veel vraag is naar 4G bij een prepaid abonnement. Toch is het juist interessant voor gebruikers die veel gebruikmaken van mobiel internet.

4G is de opvolger van 3G. De letter ‘G’ staat voor ‘generatie van mobiele telecommunicatiestandaarden’. Dat mag direct vergeten worden: het gaat vooral om de snelheid. Bij een 4G verbinding is de snelheid ongeveer 100 Mbps als de gebruiker zich verplaatst per trein of auto. Wie wandelt of stilstaat, zou in theorie 1.000 Mbps kunnen behalen. Houd er rekening mee dat dit alleen theoretische snelheden zijn. In de praktijk worden zulke snelheden zelden behaald.

In Zuid-Korea is men zelfs bezig met de uitrol van een 5G-netwerk. Dit netwerk moet in 2020 ook in Europa functioneel zijn. Dit netwerk zal honderden keren sneller zijn dan het 4G-netwerk.

Soorten bundels bij prepaid

De soorten bundels zijn zeer verschillend. Er is meestal geen onderscheid tussen dag-, week- en maandbundels. Houd er wel rekening mee dat er bij elke dagbundel een datalimiet geldt. Denk daarbij aan een maximaal gebruik van bijvoorbeeld 200 dataverkeer.

Wie een databundel met 4G kiest, kan het best voor een grote bundel kiezen. Doordat 4G zo snel is zijn gebruikers vaak geneigd meer data te verbruiken. Het beltegoed is dan sneller op.

Dataverbruik

Welk abonnement bij de afnemer past, ligt geheel aan zijn of haar dataverbruik. Sommige gebruikers versturen alleen WhatsApp’jes, anderen willen ook video’s bekijken en muziek streamen op bijvoorbeeld Spotify. Dit is het verbruik van iedere bezigheid op de smartphone:

 • E-mail openen of versturen met alléén tekst: 10 KB;
 • E-mail openen of versturen in HTML: 50 KB;
 • Internetpagina bezoeken: 250 KB;
 • Internetradio beluisteren: 2000 KB per minuut;
 • MP3 downloaden: 4000 KB;
 • Youtube of iets vergelijkbaars: 8000 KB per minuut;
 • WhatsApp’en: 1-2 KB per berichtje;

Prepaid tarieven

Het grootste voordeel van prepaid is dat de gebruiker de kosten vooraf al weet. Hij of zij koopt voor een bepaald bedrag beltegoed. Is het beltegoed op, dan kan er opgewaardeerd worden. De prijs van de prepaid kaart staat meestal gelijk aan het beltegoed. Of prepaid handig is, hangt af van het belgedrag. We zetten de tarieven op een rij.

Wil je snel naar de tarieven per provider? Klik op de provider in de lijst:

 • KPN
 • Vodafone
 • T-Mobile
 • Tele2
 • Simyo
 • hollandsnieuwe
 • Aldi Talk
 • Lyca
 • Lebara
 • HEMA
 • AH Mobiel
 • Dirk Mobiel
 • Kruidvat Mobiel
 • Technos
 • Telesur

Geen maandelijkse kosten bij prepaid

Bij prepaid betaalt de afnemer geen maandelijkse kosten omdat er van tevoren betaald wordt. Prepaid bestaat uit een simkaart die in de meeste telefoons gebruikt kan worden. Het beltegoed kan worden opgemaakt door telefoontjes, sms’jes en het gebruik van mobiel internet. Als het beltegoed op is, kan de afnemer van de prepaidkaart nieuw beltegoed kopen. Wanneer hij of zij dit doet, is geheel aan de gebruiker van de kaart.

Prepaid tarieven zijn ideaal voor wie weinig belt

Omdat er geen maandelijkse kosten zijn, is prepaid ideaal voor mensen die niet veel bellen en niet veel sms’en. Zo is prepaid de beste optie voor consumenten die niet meer dan een half uur per maand bellen. Voor hen zijn de vaste kosten van een sim only abonnement veel te hoog.

Wie altijd minder belminuten gebruikt dan er worden betaald, kan nadenken over prepaid. Het is zelfs mogelijk om het telefoonnummer te behouden bij een overstap van sim only naar prepaid. Met prepaid betaalt de afnemer nooit voor ongebruikte belminuten, sms’jes of mobiel internet.

Kinderen en prepaid

Vanwege de lage tarieven en de voorspelbare kosten is prepaid perfect voor kinderen. Ouders komen nooit voor onverwachte kosten te staan; als het beltegoed op is, kan er simpelweg geen gebruik meer worden gemaakt van de kaart. Het kind kan wel gebeld worden, maar niet zelf bellen.

De stichting MijnKindOnline deed onderzoek naar het gebruik van prepaid onder vijfhonderd Nederlandse ouders. Uit dat onderzoek bleek dat prepaid de favoriete abonnementsvorm is voor kinderen die net een mobiele telefoon hebben. Uit het onderzoek bleek ook dat kinderen rond hun vijftiende een mobiel abonnement krijgen.

Kosten beheersen

Met prepaid heeft de afnemer veel keuzevrijheid en kunnen de kosten uitstekend beheerst worden. Het zijn de kernwaarden van prepaid. Wie prepaid gebruikt om de kosten in de hand te houden, kiest vaak voor een goedkope telefoon. Er zijn verschillende smartphones onder de honderd euro die aan de meeste eisen voldoen. Onder de 300 euro zijn er ook uitstekende telefoons te koop. Ook tweedehands is een veel gekozen optie.

De tarieven van prepaid internet

Veel consumenten denken dat internetten op een prepaid kaart onmogelijk is. Dat is niet zo, maar het is wel waar dat de kosten voor prepaid internet hoger liggen dan bij mobiele abonnementen.

Afnemers van een prepaidkaart kunnen kiezen voor mobiele datapakketten. Met zo’n pakket kan er naar keuze bijvoorbeeld 20, 100 of 250 MB worden verbruikt. De kosten daarvan liggen van tevoren vast. De pakketten kunnen door de gebruiker zelf in- en uitgeschakeld worden.

Soorten prepaid

Bij mobiel gebruik gaat de uitspraak “Zoveel mensen, zoveel wensen” nogal eens op. Iedere afnemer van een simkaart heeft een ander uitgavepatroon. Dat geldt ook voor prepaidgebruikers. Providers proberen hun aanbod te laten aansluiten bij de wensen van de meerderheid. Daarom bieden ze verschillende pakketten voor prepaid aan. Niet alleen het soort prepaid verschilt, maar er zijn ook verschillen in simkaarten.

Soorten simkaarten

Over het algemeen zijn er drie verschillende soorten simkaarten. Deze kaarten komen we ook weer tegen bij het aanschaffen van prepaid. Welke kaart in de telefoon van de gebruiker past, hangt af van het type telefoon en vaak is ook de leeftijd van de telefoon van belang.

SIM

De normale simkaart is de grootste simkaart. Deze simkaart pas in de vaak wat oudere toestellen. Ze zijn veel groter dan de chip die op de kaart staat.

Micro sim

Een micro simkaart is een slag kleiner dan de normale simkaart. Deze past in toestellen van enkele jaren geleden uit het midden-segment. Bij deze kaart lijkt het alsof alle ‘overbodige ruimte’ is weggeknipt, behalve aan één kant.

Nano sim

Nano sim is de kleinste simkaart. Deze past op de nieuwste smartphones uit het hogere segment. Onder andere de iPhone en Samsung Galaxy werken hiermee. De nano simkaart is te herkennen aan enkel de chip. Alle witruimte van een normale simkaart is weggeknipt.

Voor wie het niet zeker weet

Wie niet zeker weet welke soort simkaart hij of zij nodig heeft, kan het best advies vragen in de winkel. Providers zien vaak dat afnemers van een simkaart zelf de kaart verkleinen. Uiteindelijk kan dat leiden tot een slecht ontvangst, omdat er te veel van de chip is weggehaald. Vraag daarom altijd om advies voor de beste resultaten.

Sommige providers bieden een zogenaamde ‘alles-in-één-simkaart’. Dit is een kaart die uit verschillende formaten bestaat. Afnemers van zo’n kaart hoeven de kaart alleen maar naar het gewenste formaat door te drukken.

Pincode

Een prepaid simkaart heeft meestal geen vooraf ingestelde pincode. Mocht het toestel toch om een code vragen, dan is dit bij een prepaid simkaart meestal ‘0000’ of ‘1234’. Uiteindelijk kan via de instellingen van de smartphone zelf een pincode op de kaart worden gezet.

Op een iPhone kan dit door naar ‘Instellingen’ te gaan, naar ‘Telefoon’ te navigeren en op ‘Simpincode’ te tikken. Haal de schakelaar over naar ‘aan’ en tik op ‘Wijzig pincode’. De gebruiker kan nu zelf een pincode ingeven.

Op een Android-toestel kan dit door naar de systeeminstellingen te gaan, te kiezen voor ‘Schermvergr. en Beveilig.’, naar onderen te scrollen en dan te tikken op ‘Andere beveiligingsinstellingen’. De mogelijkheid ‘SIM-kaartvergrendeling instellen’ verschijnt dan.

Verschillende bundels

De mobiele providers bieden verschillende soorten prepaid bundels aan. Zo zijn er bijvoorbeeld prepaid internetbundels beschikbaar, waarmee internetten goedkoper is dan bellen en sms’en. Dat is ideaal voor mensen die vaak iets opzoeken op internet of veel Twitteren, Facebooken en WhatsApp’en. Vergelijk bij deze bundels vooral de internetsnelheden en de recensies over het bereik van de provider.
Daarnaast worden er ook buitenlandbundels aangeboden. Deze bundels zijn toegelegd op het bellen in- en vanuit het buitenland. Bij sommige providers bellen, sms’en en internetten afnemers van een prepaid simkaart met buitenland bundel voor dezelfde tarieven als in Nederland. Dit geldt alleen voor landen binnen de Europese Unie.

Prepaid speciaal voor kinderen

Een prepaid simkaart is de meest geschikte vorm voor bellen, sms’en en internetten voor kinderen. Welke simkaart het voordeligst is, hangt af van de persoonlijke wensen en het gewenste verbruik. Waarom kunnen ouders beter kiezen voor prepaid dan voor sim only of een mobiel abonnement met toestel voor hun kinderen?

Wat kost prepaid?

Veel Nederlanders denken dat de tarieven voor prepaid erg hoog zijn. Dat is niet waar. Wel is het zo dat providers erg verschillen in de tarieven. Daarom is het een verstandig idee om van te voren de mobiele aanbieders met elkaar te vergelijken.

Een prepaid kaart is er al vanaf 10 euro. Het bedrag waarmee opgewaardeerd kan worden verschilt. Er kan tegenwoordig ook online opgewaardeerd worden, waardoor de gebruiker meer keuzemogelijkheden heeft.

De kosten zijn vooraf bekend

Kinderen hebben nog wel eens de neiging te veel te bellen, sms’en of te internetten. Wie een mobiel abonnement heeft, verbruikt dan buiten de bundel. De providers rekenen daar extra kosten voor. De kosten van het abonnement zijn dan dus wel bekend, maar niet de totale kosten inclusief eventueel verbruik buiten de bundel.

Bij een prepaid simkaart zijn deze kosten vooraf bekend. Ouders die voor tien euro een prepaid kaart kopen, weten dat het beltegoed maximaal 10 euro bedraagt. Zodra het beltegoed op is, weten de ouders dus wat de kosten waren: 10 euro. Is het beltegoed op? Dan kan de kaart weer opgewaardeerd worden.

Nergens aan vast

Met een prepaid kaart zitten de ouders nergens aan vast. Ze hoeven geen contract af te sluiten met een provider. Wie besluit dat een mobiele telefoon toch nog een te grote verantwoord is voor het kind, kan direct stoppen met het gebruik ervan, zonder daar financiële gevolgen van te hoeven dragen.

Bij een mobiel abonnement is er wel sprake van een contract. Dat moet dan volledig worden uitgediend. Een prepaid simkaart is flexibeler en daarom meer geschikt voor kinderen

Prepaid en gebruik in nood

De meeste ouders vinden dat kinderen een mobiele telefoon moeten hebben om altijd bereikbaar te zijn en in geval van nood te kunnen bellen. Bij prepaid kan er altijd gebeld worden en kan er eventueel een noodsms verzonden worden.

Mobiel internet

Op heel veel plaatsen is tegenwoordig Wi-Fi beschikbaar. Daarom is toegang tot mobiel internet misschien niet nodig. Wie toch toegang tot mobiel internet wil bieden, kan de keuze maken tussen 3G en 4G.

Bij 3G zal het beltegoed minder snel op zijn. De verbinding is namelijk trager, waardoor het minder aantrekkelijk wordt video’s te bekijken en muziek te streamen. 4G is de snellere variant die geschikt is voor het bekijken van video’s en het streamen van muziek. Het dataverkeer kan daardoor snel op zijn.

Geldigheid

Vroeger moest beltegoed zo snel mogelijk op omdat de gebruiker het anders kwijtraakte. Binnen zes maanden moest opgewaardeerd worden om het nummer te behouden. Dat is veranderd. Het gebruiken van de kaart is voldoende om het nummer te gebruiken. Er moet dan wel een keer gebeld worden of een sms verzonden worden. Voor kinderen die hun mobiel regelmatig gebruiken geldt dus dat de kaart in principe onbeperkt houdbaar is.

Afspraken maken

Maak afspraken over het gebruik van prepaid. Wie koopt bijvoorbeeld nieuw beltegoed? Moet het kind dit van het zakgeld doen of krijgt hij of zij één keer per maand een nieuwe kaart? Wie betaalt er als het beltegoed onverwacht eerder op is? Of is het geen probleem tijdelijk minder goed bereikbaar te zijn?

Daarnaast is het goed afspraken te maken over het gebruik van internet. Het gebruik van internet kan er voor zorgen dat het beltegoed snel op is. Bespreek hoe vaak, wanneer en waar het kind op internet mag.

Vond je deze pagina nuttig?
René Dekker
Over de auteur: René Dekker

Mede-oprichter van Telefoonabonnement.nl. Al 10 jaar telecomspecialist. Verantwoordelijk voor de content en redactie. Passie voor online. Diehard Apple-fan. Houdt van gadgets, en zijn katten. Favoriete papa van Joris en Ruben.

Neem gerust contact op:      rene@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste aanbieding
Apple telefoons
Samsung telefoons
Huawei telefoons
Sony telefoons
LG telefoons
Honor telefoons
Motorola telefoons
Nokia telefoons