Alles over smartphones voor senioren

Alles over smartphones voor senioren

Steeds meer ouderen stappen vandaag de dag over naar een smartphone. En dat is niet zonder reden! Het is een manier om in contact te blijven met je kinderen en kleinkinderen. En niet geheel onbelangrijk; het zorgt voor veiligheid. Helaas komt ouderdom soms met gebreken. Terwijl de een juist moeite heeft met het intikken van kleine toetsen, kan de ander kleine schermen niet meer goed aflezen. Het is slechts een greep van ongemakken waar ouderen mee te maken kunnen krijgen en waardoor de bediening van een normale smartphone wel eens lastig kan zijn. Gelukkig denken de meeste fabrikanten hier over mee en is het assortiment van smartphones voor ouderen groter dan je denkt. Weten waar je het beste op kunt letten bij de aanschaf van een smartphone? Wij geven je graag een aantal tips!

De eisen van een smartphone voor ouderen

whatsappDe eisen van een smartphone voor iemand van hogere leeftijd ligt over het algemeen lager dan bij jongere mensen. Vaak is er alleen de behoefte om te kunnen bellen, sms-en en berichten via WhatsApp te kunnen versturen aan je kinderen en kleinkinderen. Een hele uitgebreide smartphone met alle mogelijkheden van apps is vaak te uitgebreid en maakt het alleen maar onduidelijk. Verder hebben de meeste ouderen moeite met het lezen van kleine letters. Een vereiste van de smartphone is dan ook dat de grootte van de pictogrammen aan te passen is naar een goed zichtbaar formaat. Gelukkig is er vaak de mogelijkheid om lettergroottes te veranderen.

Verder zijn er ook fabrikanten die speciale thema’s hiervoor hebben die je kunt instellen. Zowel Samsung en Alcatel hebben deze thema standaard geïnstalleerd. Via de downloadwinkel van de fabrikant zijn overigens nog meer gratis thema’s te downloaden. Het is slechts een kwestie van zoeken om het juiste thema er bij te vinden. Als het juiste thema is gevonden en is geïnstalleerd zou het ook nog prettig zijn als het enigszins op een groot helder scherm te zien is. Ook dit moet dus in overweging genomen worden. Veel smartphones hebben tegenwoordig een scherm van minimaal 5 inch. Dit noemen we een Phablet. Voor ouderen kan dit erg interessant zijn omdat het scherm goed leesbaar is.

Geschikt voor gehoorapparaat

Een ander belangrijk punt is de belkwaliteit. Er zijn natuurlijk ouderen met een slecht gehoor en die hebben vaak een gehoorapparaat. Bellen met een smartphone wordt dan wat lastiger omdat je elkaar niet goed kunt verstaan. Tegenwoordig zijn er veel telefoons die geschikt zijn voor een gehoorapparaat. Daarnaast zit er ook veel verschil in de kwaliteit van de speaker tijdens het bellen. Je kan de luidspreker harder en zachter zetten. Hierdoor kunnen senioren de andere kant van de lijn wel goed verstaan zonder dat het hele winkelcentrum mee moet luisteren.

Wat is een senioren smartphone?

fysicWe hebben inmiddels enkele eisen voor een smartphone voor bejaarden vastgesteld. Vooral eenvoud speelt hierbij een rol. Zowel de bediening als het bellen moet zo eenvoudig mogelijk gemaakt worden, want applicaties zoals Facebook of Twitter zullen niet zo snel gebruikt gaan worden. Een senioren smartphone is speciaal gemaakt voor senioren en kenmerkt zich vooral om zijn eenvoud, grote bedieningsbuttons, groot helder scherm en een hoogwaardige belkwaliteit. De telefoons zijn standaard geschikt voor gehoorapparaten. Het zijn slechts een paar belangrijke eisen aan een dergelijke smartphone, maar uiteraard zijn er nog een legio eisen op te noemen die belangrijk zijn voor een bejaarde die graag mobiel bereikbaar wil zijn. Enkele bekende en betrouwbare merken van senioren telefoons zijn Doro en Fysic. Ook Samsung en Huawei denken met de senioren mee en bieden uitstekende oplossingen voor ouderen.

Toch een stapje verder?

Gelukkig hebben senioren vaak veel familie om zich heen. Een helpende hand is dan ook snel gevonden en zo hoeven zij een telefoon niet zelf uit te zoeken. Ook kunnen de kinderen en kleinkinderen helpen bij het geven van uitleg over de nieuwe telefoon. Een smartphone voor ouderen kent ook vele voordelen voor de familie. Zo kan via GPS de constante locatie van de smartphone worden doorgegeven en weten je kinderen dus waar je op dat moment bent. Ook zijn er verschillende applicaties beschikbaar die met behulp van een extra accessoire de mogelijkheid bieden om je gezondheid bij te houden. Zo heb je bijvoorbeeld een bloeddrukmeter, hartslagmeter en ga zo maar door.

Welk abonnement afsluiten voor ouderen?

De meeste ouderen zullen hun smartphone alleen meenemen om bereikbaar te zijn of om in geval van nood te kunnen bellen. Een duur abonnement is in de meeste gevallen niet nodig. Hiervoor kunnen opa of oma de kleinkinderen beter een keer meenemen naar de dierentuin. In plaats daarvan zijn er voordelige sim only abonnementen beschikbaar. Voor nog geen 10 euro per maand heb je al een abonnement waarmee je onbeperkt kunt bellen en sms’en. Afhankelijk van het budget kan elke smartphone eigenlijk wel gekocht worden, mits hierop het thema wordt aangepast om zo het gebruik en de leesbaarheid te vergroten.

Op zoek naar de beste senioren smartphone?
Vond je deze pagina nuttig?
René Dekker
Over de auteur: René Dekker

Mede-oprichter van Telefoonabonnement.nl. Al 10 jaar telecomspecialist. Verantwoordelijk voor de content en redactie. Passie voor online. Diehard Apple-fan. Houdt van gadgets, en zijn katten. Favoriete papa van Joris en Ruben.

Neem gerust contact op:      rene@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste aanbieding
Apple telefoons
Samsung telefoons
Huawei telefoons
Sony telefoons
LG telefoons
Honor telefoons
Motorola telefoons
Nokia telefoons