Wat is Artificial Intelligence? / Wat is AI?

Wat is Artificial Intelligence? / Wat is AI?

Artificial Intelligence betekent kunstmatige intelligentie in het Nederlands. In de smartphone wereld gebruiken we meestal de afkorting AI. Kunstmatige intelligentie is de benaming voor een ingewikkelde wetenschap. Het is de wetenschap met als doel: apparaten te maken die tekenen van intelligentie tonen. In deze gedachte spreekt men ook wel eens van deep learing en computer learning. Beide begrippen geven aan dat een computer of apparaten slimmer wordt op basis van ingewikkelde algoritmes. In simpel Nederlands: ze kunnen nieuwe dingen (aan)leren.

De smartphone wereld heeft al vroeg kennis gemaakt met het begrip kunstmatige intelligentie. Sinds Apple Siri lanceerde is er een prominente plaats voor slimme assistenten. In 2016 zagen we al meer artificial intelligence assistenten verschijnen. Een populaire AI assistent naast Siri is Google Assistent. Na 2016 zien we ook andere fabrikanten met eigen AI assistenten. HTC lanceerde begin 2017 een smartphone lijn voorzien van de slimme AI assistent Sense Companion. Niet lang daarna volgde Samsung met Bixby. Sinds 2017 ligt de nadruk van AI binnen de smartphone branche niet alleen meer op slimme assistenten. AI capaciteiten worden nu ook verwerkt in processors. De Kirin 970 processor van Huawei is de eerste smartphone processor met een speciale AI chip. Apple en Qualcomm volgden niet veel later met vergelijkbare AI onderdelen in hun processors, respectievelijk de A11 Bionic en de Snapdragon 845.

Wat is artificial intelligence?

Artificial intelligence is de verzamel naam voor alle technieken en ontwikkelingen die ervoor zorgen, dat software, machines, apparaten en computer (niet mensen) kan leren. In het Nederlands spreken we vaak van kunstmatige intelligentie of alleen over de afkorting AI. AI is dus de techniek, methode of programma’s waarbij een apparaat zelf kan leren. Een mens kan nadenken en uit verschillende stukken informatie beslissingen maken. Apparaten kunnen dat in de basis natuurlijk niet. De handelingen van een computer of machine worden bepaald door mensen en de programma’s (software) die mensen in een computer of machine zetten. Software matig is men al ver gevorderd met AI. Zo zijn er verschillende machine learning en deep learing programma’s. Beide begrippen staan voor complexe software programma’s die op basis van ingewikkelde algoritmes kunnen leren.

Een paar simpele voorbeelden van artificial intelligence zijn een schaak computer die de beste menselijke schaker kan verslaan. In spelletjes zie je vaak bots. Bots zijn spelers die door de computer worden bestuurd doormiddel van een soort kunstmatige intelligentie. Bedrijven gebruiken ook bots, chatbots. Verschillende bedrijven gebruiken de relatief slimme bots om hun klantenservice te verhogen. Een ander goed voorbeeld van AI zijn de verschillende AI assistenten zoals Siri en Alexa.

De AI Assistent

Binnen de smartphone markt leerden we de eerste kunstmatig intelligentie al in 2011 kennen. Toen integreerde Apple de AI assistent Siri. Sindsdien is de slimme AI assistent van de Amerikaanse premium smartphone maker flink verbeterd. iPhone gebruikers kletsen al jaren met hun smartphone. Terwijl Android gebruikers hier pas in 2016 mee begonnen. Sinds 2017 zijn de AI assistenten een gemeengoed geworden in de hedendaagse smartphone. In de jaren hierna kun je de slimme assistenten langzaam ook bij goedkopere smartphones verwachten. De HTC U Play uit 2017 is het eerste voorbeeld van een mid-range toestel met eigen AI assistent.

Waar kan je de slimme assistent voor gebruiken?

Waar kan je een AI assistent zoals Siri of Bixby voor gebruiken? Siri is natuurlijk al een stuk volwassener dan Bixby. Aan beide AI assistenten hebben velen mensen gewerkt en het resultaat is merkbaar. Je kunt de twee assistenten allerlei vragen stellen waarop zij antwoord geven of de informatie voor jou opzoeken. Ze vinden voor jou het beste Italiaanse restaurant van Amsterdam of kunnen je precies vertellen of Hitch een goede film is. Uiteraard kun je ook vragen of ze je beste vriend of vriendin bellen en een alarm instellen is een koud kunstje voor Siri en Bixby. Het zijn slechts enkele voorbeelden en gaande weg worden beide AI assistenten alsmaar beter.

AI processor

Een belangrijke stap in de artificial intelligence voor smartphones werd in 2017 gezet. Toen lanceerde Huawei de eerste smartphone processor met speciale AI Chip, de Kirin 970. De processor markeert een nieuw tijdperk waarin AI een nog belangrijker aandeel krijgt in de smartphone industrie. Huawei noemt de AI chip de Neural Processing Unit ( NPU ).

Kirin SoC AI Chip

In de huidige markt speelt AI binnen de smartphone processor vooral een grote rol bij het verwerken van informatie voor foto’s. De AI chip van de Kirin 970 stelt smartphones uitgerust met deze processor in staat om razend snel bepaalde scenario’s te herkennen. Op die manier kan de image processor de situatie herkennen en alle parameters voor de camera op de beste manier instellen. De AI chip helpt de smartphone de juiste keuze te maken bijvoorbeeld de autofocus, ISO waarde en sluitertijd. Het resultaat is nog mooiere en heldere foto’s.

In de nabije toekomst nemen de NPU chips meer en meer functies over en krijgt kunstmatige intelligentie een prominentere rol in de smartphone.

Vond je deze pagina nuttig?
Jasper van Wezel
Over de auteur: Jasper van Wezel

Tech Blogger uit het Brabantse Milheeze. Met een achtergrond in economie en psychologie, maar schrijft tegenwoordig met veel passie over alles dat smartphone gerelateerd is. Expert op het gebied van in Azië uitgebrachte smartphones. Vertaalt technische droge informatie naar klantvriendelijke en leesbare nieuwsitems. Ook gek op roeien, en vader in spé.

Neem gerust contact op:      jasper@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste aanbieding
Apple telefoons
Samsung telefoons
Huawei telefoons
Sony telefoons
LG telefoons
Honor telefoons
Motorola telefoons
Nokia telefoons