Wat is bloatware?

Wat is bloatware?

Bloatware is de verzamelnaam voor alle applicaties en andere software die door een smartphonefabrikant of diens partner vooraf op een smartphone, tablet of PC zijn geïnstalleerd. Veelal zijn deze niet eenvoudig te verwijderen, maar in de gunstigste gevallen zijn ze wel uit te schakelen zodat ze niet als achtergrondproces draaien en geen werkgeheugen opslokken.

Soorten bloatware

Als je een Android-smartphone of –tablet koopt, dan vind je een groot aantal applicaties en software die vooraf zijn geïnstalleerd. Deze zijn op te delen in vijf verschillende categorieën:

  1. Apps die onderdeel uitmaken van Android: denk bijvoorbeeld aan de klok, agenda en calculator.
  2. Apps die afkomstig zijn van Google: YouTube, Chrome, Gmail, Google Play, Google Drive, Maps, Docs, Sheets en ga zo maar door.
  3. Apps die afkomstig zijn van fabrikanten: telefoons van Samsung bevatten bijvoorbeeld apps als S Health, S Voice en S Note.
  4. Apps die afkomstig zijn van partners waar fabrikanten zaken mee doen: mogelijk hebben partijen als Samsung afspraken gemaakt met bedrijven als Amazon of Microsoft. In dat geval worden apps als Amazon Kindle, Office of Skype vooraf op je smartphone geïnstalleerd.
  5. Apps die afkomstig zijn van je provider: in Nederland zul je deze apps niet heel snel aantreffen, maar met name in de Verenigde Staten zijn telecombedrijven er berucht om dat ze dergelijke apps meeleveren met hun smartphones. Zo zou T-Mobile bijvoorbeeld standaard zijn tv-dienst KNIPPR vooraf kunnen installeren, en KPN onder meer KPN WiFi.

Waar begint en eindigt het domein van de bloatware? De eerste twee categorieën behoren niet tot het domein van de bloatware: deze maken een inherent onderdeel uit van de algehele Android-ervaring. Het is vaak een belangrijke reden waarom consumenten voor een besturingssysteem en smartphone kiezen. Als je niets van de apps van Google moet hebben, kun je wellicht beter kiezen voor iOS of Windows 10 Mobile.

De overige drie categorieën worden veelal onder de noemer bloatware geschaard.

Wel of geen bloatware?

bloatwareWat de een als bloatware beschouwt, ziet de ander juist als meerwaarde. De een vindt het bijvoorbeeld fijn dat Skype vooraf op een toestel wordt geplaatst, de ander moet hier niets van hebben. De een vindt gruwelt van de standaard-apps als S Note en S Health die Samsung meelevert, de ander hecht hier juist veel waarde aan. Het is een kwestie van smaak.

Kun je bloatware verwijderen?

Sommige fabrikanten bieden de mogelijkheid om bepaalde bloatware te verwijderen. Zo zijn diensten als Amazon Kindle en CCleaner vaak zonder problemen uit het geheugen te gooien. Andere apps daarentegen kunnen alleen uitgeschakeld worden, tot grote ergernis van Android-liefhebbers.

Vond je deze pagina nuttig?
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste aanbieding
Apple telefoons
Samsung telefoons
Huawei telefoons
Sony telefoons
LG telefoons
Honor telefoons
Motorola telefoons
Nokia telefoons