Wat is een accelerometer?

Wat is een accelerometer?

Een accelerometer is een meetapparaat dat bewegingen meet en registreert. Je treft ze onder meer aan in seismografen of aardbevingsmeters, maar ook in sommige mp3-spelers, controllers van gaming consoles (denk aan de Wii remote of controller van de PlayStation 4 ) en smartphones. Een ander woord voor accelerometer is ook wel bewegingssensor of versnellingsmeter.

Waarvoor gebruik je een accelerometer?

Een smartphone wordt tegenwoordig al lang niet meer gebruikt om alleen mee te bellen en sms’en. Hij zit dan ook boordevol sensoren. Zo kun je (high-end) telefoons bijvoorbeeld gebruiken als afstandsbediening dankzij de infraroodsensor, fototoestel dankzij de cameralenzen, en zelfs als weerstation dankzij de ingebouwde digitale barometer. Sinds jaar en dag zijn mobiele telefoons uitgerust met een accelerometer. Hiermee worden bewegingen door je toestel waargenomen en vertaalt in een actie.

Gamen

Dat klinkt misschien wat vaag en abstract, maar het is eigenlijk vrij simpel. Grote kans dat je al vaker gebruik hebt gemaakt van je accelerometer dan je ooit had gedacht. Je hebt vast wel eens een game gedownload uit de Google Play Store of App Store. Het gros van de games uit de applicatiewinkels gebruiken het scherm als bedieningspaneel. Door naar links, rechts, onder of boven te swipen bedien je je personage of los puzzels op.

Spellen als Riptide GP: Renegade of Asphalt 8 maken gebruik van de accelerometer. Om deze games te spelen houd je je smartphone in landschapsmodus (horizontaal). Door hem naar links of rechts te kantelen beweeg je de speedboot of racewagen in die richting, bijvoorbeeld om de bocht te nemen of tegenstanders te ontwijken. Het touchscreen wordt alleen gebruikt om door de verschillende menu’s te bladeren of upgrades te kopen.

AccelerometerStappenteller

Een accelerometer wordt eveneens gebruikt als stappenteller. Het Kenniscentrum Sport, voorheen het Nederlands Instituut voor Sport en Beweging (NISB), adviseert om dagelijks minimaal 10.000 stappen te zetten om je gezondheid op peil te houden. Maar hoe houd je in vredesnaam bij hoeveel stappen je de hele dag door zet?

Daarvoor bestaan tegenwoordig allerlei handige hulpmiddelen. Zo zijn er activity trackers: die tellen niet alleen het aantal stappen, maar ook hoeveel calorieën je gedurende de dag verbrandt, je hartslag en je slaappatroon. De meeste hebben ook een zogeheten inactiviteitsalarm. Dat is niets meer dan een alarmsignaal –meestal een korte trilling of pieptoontje– dat aangeeft dat je te lang achtereen op je stil zoet. In feite zegt hij dus tegen je dat je van je ‘luie reet’ af moet komen en bewegen. Te lang stilzitten is niet goed voor ons lichaam en wordt zelfs al het nieuwe roken genoemd.

Een andere manier is door een app op je smartphone te installeren die precies het aantal stappen voor je registreert. Zowel in de Google Play Store als App Store zijn meer dan genoeg van dit soort apps te vinden. Bij sommige telefoons is deze vooraf al standaard geïnstalleerd en hoef je hem alleen nog maar aan te zetten.

Bedieningsinstrument

In sommige smartphones wordt de accelerometer gebruikt als bedieningspaneel voor de mediaspeler. Door naar links of rechts te schudden ga je een nummer terug of sla je juist een nummer over. Als je een foto van de omgeving wil maken en je draait de smartphone in landschapsmodus, dan draaien de camera en instellingsopties automatisch mee. Dat is te danken aan de accelerometer.

Smartphones van Honor en Huawei kennen de optie Bewegingscontrole. Zo kun je het geluid van je telefoon dempen als je gebeld wordt en hem omdraait. Je kunt ook aangeven dat er automatisch wordt opgenomen zodra je het toestel oppakt of naar je oor beweegt. Tot slot is het mogelijk om widgets of pictogrammen van het ene naar het andere scherm te verplaatsen door simpelweg je smartphone te kantelen.

Smart LockBeveiliging

Tot slot wordt de accelero- of versnellingsmeter gebruikt om je smartphone te beveiligen. Toen Google in 2014 Android 5.0 Lollipop op de markt bracht, introduceerde de zoekmachinegigant een nieuwe beveiligingsoptie: Smart Lock. Door je smartphone aan een Bluetooth- of NFC-apparaat te koppelen –zoals een smartwatch of smartband– hoef je niet telkens je pincode, wachtwoord of tekenpatroon op te geven om je toestel te ontgrendelen. Dit worden door Google ook wel ‘vertrouwde apparaten’ genoemd.

Met Smart Lock is het tevens mogelijk om in te stellen dat je apparaat ontgrendeld blijft wanneer hij merkt dat je je smartphone bij je draagt. Je kunt je smartphone leren je wandelpatroon te herkennen. Als de accelerometer een afwijkend patroon detecteert omdat een ander hem bij zich draagt, kan hij of zij hem niet van zijn slot af halen. Google waarschuwt wel dat deze beveiligingsmethode niet zo veilig is een pincode, wachtwoord of tekenpatroon. Gegarandeerd dat de zoekmachinegigant deze techniek in de toekomst gaat optimaliseren.

 

 

Op zoek naar een nieuwe Android-smartphone?
Vond je deze pagina nuttig?
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste aanbieding
Apple telefoons
Samsung telefoons
Huawei telefoons
Sony telefoons
LG telefoons
Honor telefoons
Motorola telefoons
Nokia telefoons