Wat is MIL-STD-810G?

Wat is MIL-STD-810G?

Een van de lastige begrippen die je steeds meer terug ziet bij duurzame smartphones is MIL-STD-810G. Het is een militaire standaard die aangeeft hoe robuust een telefoon is. De vermelding geeft aan dat het ruige apparaat aan de militaire MIL-STD-810G standaard voldoet. Vrijwel alle rough / rugged smartphones hebben deze certificatie. Waarom zou je een duurzame telefoon willen hebben die aan deze standaard voldoet? Naast gewone telefoons zijn er ook ruige smartphone. Zogenaamde rough phones zijn veel sterker en geschikt voor mensen die werken in zwarte terreinen. Tegenwoordig worden er ook ruige high end toestellen gemaakt. Beide type telefoons zijn tegenwoordig voorzien van deze militaire standaard. Een standaard waar je als boer of bouwvakker wel op kan letten. Wat betekent MIL-STD-810G, waar moet je op letten en wat kun je er mee?

Voor wie is MIL-STD 810G bedoeld

Een smartphone is tegenwoordig altijd bij je. Je neemt het toestel mee naar buiten en zelfs mee naar de WC. De kans dat je een smartphone bij normaal gebruik een keer laat vallen is behoorlijk groot. Gebruik je het toestel in een ruige omgevingen, op het land, op de bouwplaats, dan is de kans natuurlijk nog groter. Vooral mensen in het leger, de bouw, agrarische sector en natuurlijk hoveniers vragen veel van hun mobiele telefoon. De rough telefoons mogen niet kapot gaan bij een val, dauw op het land of val in het zand. Het zijn grote duurzame toestellen met een zeer sterke behuizing en basis functionaliteit. Tegenwoordig zijn er ook high end rough toestellen die sterk genoeg zijn voor MIL-STD 810G. Ideaal voor diegene met een mountainbike of ruige hobby en natuurlijk de boer die goede foto’s wil maken maar niet bang wil zijn voor vocht en zand.

Wat is MIL STD 810G?

De MIL-STD (Military Standard) zijn uitvoering en fabricage richtlijnen die zijn voorgeschreven door de US Department voor militaire en commerciële apparatuur. Het zijn zeer strenge richtlijnen die specificeren onder welke omgevingscondities een bepaald apparaat of robuuste smartphone zal moeten blijven werken. De MIL STD 810 G is de hoogste standaard die er is voor ruigheid / sterkte van mobiel toestel. De MIL STD 810 test is een strenge methode om volgens militaire richtlijnen de duurzaamheid van rugged telefoon aan te tonen. De ruige smartphone wordt in een laboratorium getest op verschillende onderdelen en via verschillende testmethodes. De testmethodes zijn verdeelt in 24 categorieën. De MIL STD 810G standaard die je veel bij sterke smartphones ziet is een herziening versie van MIL STD 810F standaard en de MIL STD 810E standaard. Alle drie de standaarden hebben dezelfde testmethodes, maar de 810G is herschreven voor meer duidelijkheid.

Testprocedures MIL-STD-810G

Voordat een rough smartphone de militaire standaard voor robuustheid krijgt wordt het robuuste apparaat aan een stel zware testen en omgevingen blootgesteld. We noemen enkele van deze testen:

Deze standaard vereist dat een apparaat 26 keer moet vallen vanaf 1,2 m (4 ft) hoogte op triplex. Er mogen maximaal 5 units gebruikt worden.

Een selectie van de zwareMIL-STD-810G testprocedures die robuuste apparaten moeten doorstaan:
Methode 501.5 – Hoge Temperaturen Een testprocedure waarbij de prestaties van een robuuste telefoon worden getest door het toestel wordt blootgesteld aan zeer hoge temperaturen.
Methode 502.5 – Lage Temperaturen Een zware testprocedure waarbij de prestaties van de werkende smartphone wordt getest wanneer de stootvaste telefoon aan lage temperaturen wordt blootgesteld.
Methode 503.5 – Temperatuur Schok Middels de temperatuur schoktests wordt bepaalt of een ruige smartphone de plotselinge verandering van temperatuur in de omringende atmosfeer weerstaan kan, zonder dat de prestaties verminderen of er schade ontstaat. De test is bedoelt om te beoordelen of een stootvaste smartphone nog veilig te bedienen is in extreme veranderingen. De test bepaalt of de rough phone ook nog voldoet aan prestatie eisen na blootstelling aan plotselinge temperatuur veranderingen in de nabije atmosfeer.
Methode 506.5 – Regenproef Hierbij wordt de regenbestendigheid getest van een rugged smartphone bij ‘wind gedreven’ regen.
Methode 516.6 – Valproef (Shock) Om in aanmerking te komen voor MIL-STD 810G worden ook verschillende soorten valproeven uitgevoerd.

LET OP: niet ieder MIL-STD 810G apparaat is even robuust

De MIL-STD-810 is een flexibele standaard en gebruikers kunnen testmethoden zelf aanpassen. Het gevolg hiervan is, dat niet iedere beweringen van een fabrikant over “voldoet aan de MIL-STD 810 standaard” hetzelfde is. Vrijwel geen enkele commerciële instantie of organisatie kan de naleving bevestigen. Fabrikanten hebben namelijk een zeer grote speelruimte in hoe zij de apparaten testen en hoe de testresultaten worden gerapporteerd. Een fabrikant toegeven, dat er geen testen zijn gedaan. De producten zijn alleen ontwikkeld, ontworpen en gebouwd om te voldoen aan de norm. De meeste beschreven testen voor MIL-STD 810G zijn namelijk te duur of hebben zeer speciale voorzieningen nodig.

Als consument moet je helaas zelf nagaan of het robuuste product dat je wilt kopen de juiste testmethoden heeft doorstaan. Want op het moment dat een smartphone voldoet aan één van de criteria, dan kan de MIL-STD 810G worden aangenomen zonder enige bevestiging van onafhankelijk instituut. De ene smartphone die voldoet aan de militaire MIL-STD 810G standaard is niet bestand tegen dezelfde criteria as de andere. Neem bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Xcover 4. De Galaxy Xcover 4 is getest en gecertificeerd tot valhoogte 1,4 meter terwijl de CAT S30 een val op beton overleeft van 1,8 meter hoogte. Beide smartphones voldoen aan de militaire standaard voor robuustheid MIL-STD 810G.

IP68 gecertificeerd

Een andere eigenschap die niet los te denken is van een rugged smartphone of bouw smartphone is natuurlijk waterdichtheid. Een mobiele telefoon met MIL STD 810G is ook bestand tegen regen en voldoet aan de eisen voor een International Protection Rating ( IPxx ). De hoogste gradatie in waterdichtheid is IP68. De ruige smartphone die hieraan voldoet kan tegen water tot een diepte van minstens 1,5 meter bij een duur van 30 minuten. Hierin zie je ook grote verschillen zo beschikt de premium LG V30 over IP68 en is de telefoon is waterdicht tot 1,5 meter voor 30 minuten. De ruige CAT S41 is IP68 gecertificeerd en is waterdicht tot 2 meter bij 60 minuten.

Vond je deze pagina nuttig?
Jasper van Wezel
Over de auteur: Jasper van Wezel

Tech Blogger uit het Brabantse Milheeze. Met een achtergrond in economie en psychologie, maar schrijft tegenwoordig met veel passie over alles dat smartphone gerelateerd is. Expert op het gebied van in Azië uitgebrachte smartphones. Vertaalt technische droge informatie naar klantvriendelijke en leesbare nieuwsitems. Ook gek op roeien, en vader in spé.

Neem gerust contact op:      jasper@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste aanbieding
Apple telefoons
Samsung telefoons
Huawei telefoons
Sony telefoons
LG telefoons
Honor telefoons
Motorola telefoons
Nokia telefoons