Wat is RAM geheugen?

Wat is RAM geheugen?

RAM geheugen wordt ook het werkgeheugen genoemd en staat voor Random Access Memory. Het RAM geheugen van een smartphone is erg belangrijk. De processor kan nog zo goed en krachtig zijn, maar zonder voldoende werkgeheugen kan een smartphone niet optimaal gebruik maken van zijn processor en mist het een hoop rekenkracht.

De werking van het geheugen is gelijk aan dat van het geheugen in een computer of laptop. Het slaat belangrijke processen op die vaker worden gebruikt waardoor de smartphone sneller applicaties laadt en opstart. Het soms leeghalen van dit geheugen is dan ook er verstandig, want er kunnen oude processen in zitten die niet meer gebruikt worden en onnodige capaciteit opeisen.

Hoeveel geheugen heb ik nodig voor mijn smartphone

memory-smartphoneHoe meer geheugen een smartphone heeft, hoe sneller hij vaak is. Dat is de theorie. Toch merk je vaak niet heel veel verschil als je een smartphone met 6 GB RAM of 4 GB RAM naast elkaar zet. 4 GB is namelijk in de meeste gevallen al snel genoeg om de nieuwste apps van dit moment af te kunnen spelen. Vergelijk het maar eens met je computer. Veel pc’s van dit moment draaien nog steeds perfect op hun 4 GB RAM, terwijl ze daarmee een complete computer moeten kunnen bedienen. De apps op je smartphone zijn vaak niet zo veeleisend als de software op je computer. Daarnaast is veel geheugen niet per definitie de beste en snelste geheugen. Ook dit kan je vergelijken met je PC. Voor een computer heb je bijvoorbeeld 4 GB DDR2 en DDR3 geheugenmodules. De nieuwere variant heeft dezelfde hoeveelheid geheugen, maar werkt weer sneller dan zijn voorganger. Bij smartphones spreek je bijvoorbeeld van LPDDR3 en LPDDR4. Waarbij de laatste type werkgeheugen de snelste is.

Snelheid van geheugen

Naast het geheugen spelen ook andere factoren een belangrijke rol bij een goede werking van het geheugen. Hoe meer applicaties geopend zijn hoe voller dit geheugen loopt. Uiteindelijk zal ook de smartphone trager gaan werken. Het is daarom ook noodzaak om de applicaties altijd goed af te sluiten om zo de snelheid in de smartphone er goed in te houden. Een factor waar wij als eindgebruiker minder invloed op hebben is het besturingssysteem. Ook dit stuk software moet zijn samenwerking met het geheugen goed verdelen zodat het niet teveel opeist en de werking van de smartphone optimaal blijft. Zowel Google (Android), Microsoft (Windows) en Apple (iOS) werken dagelijks aan methodes om deze geheugenprocessen te optimaliseren. Het is immers ook van belang om dit geheugen zo min mogelijk te belasten voor een snelle werking, maar het bespaart ook de accu aanzienlijk.

Vond je deze pagina nuttig?
René Dekker
Over de auteur: René Dekker

Mede-oprichter van Telefoonabonnement.nl. Al 10 jaar telecomspecialist. Verantwoordelijk voor de content en redactie. Passie voor online. Diehard Apple-fan. Houdt van gadgets, en zijn katten. Favoriete papa van Joris en Ruben.

Neem gerust contact op:      rene@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste aanbieding
Apple telefoons
Samsung telefoons
Huawei telefoons
Sony telefoons
LG telefoons
Honor telefoons
Motorola telefoons
Nokia telefoons