Als je je telefoon echt al een paar dagen niet kan vinden, of erachter bent gekomen dat de telefoon op een voor jou onbekende locatie is, kun je de gegevens van de smartphone op afstand wissen.

Op die manier voorkom je dat anderen bij jouw gegevens kunnen komen. Maar let op: als je je smartphone wist, kan de ‘eerlijke vinder’ ook niet meer bij jouw gegevens en is er een kans dat de mobiel nooit meer teruggevonden wordt. Op zowel Android als iOS is het mogelijk de telefoon op afstand te wissen.

Android gegevens wissen

Via Android Apparaatbeheer is het mogelijk je telefoon te tracken. Dat is handig als je je smartphone kwijt bent. Als het adres op de tracker het huisadres is, ligt de telefoon vast en zeker gewoon ergens onder een kussen of misschien wel op de wc. Maar zie je een adres dat voor jou onbekend is, dan is het misschien beter om de telefoon te wissen. Let wel: het tracken op 10 tot 20 meter nauwkeurig. Dat komt doordat er soms wat afwijkingen zijn in het gps-signaal. Tracken is alleen mogelijk als de smartphone is verbonden met het internet.

In sommige situaties is het verstandiger om je telefoon te wissen. Bijvoorbeeld als je zeker weet dat de telefoon gestolen is. Bijvoorbeeld in de kroeg, als je na het terugkijken van de camerabeelden van de beveiliging ziet dat iemand de telefoon expres heeft meegenomen. In dat geval is het mogelijk om via Google Instellingen onder ‘Services en Beveiliging’ de telefoon te wissen. Daarvoor moet je dus wel eerst Android Apparaatbeheer installeren. Android Apparaatbeheer werkt vanaf Android 2.2 of hoger. Als je de smartphone niet fysiek in handen hebt, is het niet mogelijk de telefoon via Android Apparaatbeheer te wissen. Maar geen nood: je kunt de app ook via de webbrowser benaderen. Log in met je Google account, klik de telefoon aan en klik op ‘Wissen’. Maar probeer eerst voor de zekerheid eens op ‘geluid afspelen’ te klikken. Dan weet je tenminste zeker dat de smartphone niet dichterbij ligt dan dat je denkt.

iPhone gegevens wissen

Ook op de iPhone is het mogelijk om op afstand gegevens te wissen. Dat is handig als je de iPhone verloren bent of gestolen is. Als je een pincode hebt ingesteld, is het wissen van gegevens niet per se nodig. Maar als je een gemakkelijke pincode of helemaal geen pincode hebt ingesteld, ben je vrijwel genoodzaakt om de iPhone te wissen. Anders kunnen vreemden namelijk door al je informatie snuffelen. Als diegene toegang heeft tot de mail-app, kunnen heel veel andere diensten ook gereset worden. Wissen is dan dus wel zo verstandig!

Als er een pincode op jouw iPhone zit en je contactinformatie hebt ingesteld, kan de eerlijke vinder je telefoon ook gewoon terugbrengen. Wis je alles op afstand, dan wis je deze gegevens dus ook. Dan is de kans dat je je iPhone terugziet wel meteen een stukje kleiner. Weet je na een paar dagen zeker dat je de iPhone nooit meer terugziet, dan kun je deze beter wissen. Dat kan via Exchange voor zakelijke gebruikers en voor iedereen middels iCloud.

Via iCloud is het wissen heel simpel: ga naar iCloud.com en klik de app ‘Zoek mijn iPhone’ aan. Vervolgens zie je de iPhone als een stipje op de kaart verschijnen. Dan weet je waar de iPhone voor het laatst online is geweest. Je kunt ook een geluid afspelen. Doe dat eerst, zodat je zeker weet dat je de iPhone niet per ongeluk thuis in je jas hebt laten liggen. Buitenshuis kun je ook een boodschap naar het scherm sturen met je contactinformatie. Is je telefoon echt in verkeerde handen gevallen, dan kun je op wissen klikken. Dit werkt alleen als je op iCloud bent ingelogd en de iPhone aan je account is gekoppeld.

Voor zakelijke gebruikers is er nog een andere optie: maak je gebruik van een Exchange-server, dan kun je de telefoon middels Exchange wissen. Daarmee voorkom je dat je zakelijke geheimen uitlekken. Dit kan aan de hand van Outlook Web Access. Dit kun je in de meeste gevallen niet zelf, neem contact op met de IT-afdeling. Voor het wissen op afstand is voor zowel Android als iPhone wel een volle batterij benodigd, net als verbinding met het internet.