Hoe kan ik mijn internet geschiedenis wissen?

Om te voorkomen dat je smartphone langzaam volloopt en langzamer wordt is het aan te raden om eens in de zoveel tijd de geschiedenis van je browser te wissen. Buiten het feit dat niet iedereen altijd hoeft te zien welke websites je hebt bezocht kan het voor de veiligheid ook geen kwaad om je internet geschiedenis te wissen. Soms blijven er namelijk ook wel eens wachtwoorden bewaard die je liever niet op straat wilt gooien. Het legen van je internet geschiedenis is niet moeilijk en snel gedaan.

Wat is cache en waarom verwijderen

De standaard internetbrowser van je Android toestel ondersteunt caching. Dit is ergens heel erg prettig, omdat caching ervoor zorgt dat je niet altijd alles opnieuw moet laden. Wat doet de cache dan? Cache zijn eigenlijk simpel weg bestanden die je smartphone laadt bij het bezoeken van een webpagina. Als je namelijk een website al een keer hebt bezocht zal je merken dat hij de tweede keer veel sneller laadt. Dit komt doordat je browser deeltjes van de webpagina al heeft opgeslagen zodat je deze niet opnieuw hoeft te downloaden. Dat scheelt dus niet alleen tijd, maar ook dataverbruik. Het nadeel hiervan is alleen dat er vaak ook zaken worden opgeslagen die je niet wilt bewaren. Denk bijvoorbeeld aan inloggegevens, wachtwoorden, etc.

Geschiedenis wissen
Er zijn zes verschillende gegevens die worden bewaard. Cache (delen van de webpagina om de volgende keer sneller te laden), je browse geschiedenis (pagina’s die je hebt bezocht), cookies, formulier data (zorgt ervoor dat je niet steeds je postcode hoeft in te vullen), locatietoegang (laat aan de hand van GPS zien waar je je op dat moment bevindt) en wachtwoorden.

Deze gegevens kan je in zijn geheel of afzonderlijk van elkaar verwijderen. Dit doe je als volgt:

Cache verwijderen Android smartphone (Tot Android 7)

cache-verwijderen1. Ga vanuit je startscherm naar ‘Apps’
2. Klik op de optie ‘Internet’.
3. Druk op de menutoets linksonder op je toestel en ga naar ‘Instellingen’
4. Klik vervolgens op de optie ‘Privacy’.
5. Klik op ‘Persoonlijke gegevens verwijderen’.
6. Vink de gegevens aan die je wilt verwijderen van je toestel en klik op ‘Gereed’.

Voor de volledige veiligheid van je browser kan je deze stap meerdere malen per jaar uitvoeren. Het is niet nodig om altijd alles te wissen. Je kunt er ook voor kiezen om slechts je wachtwoorden niet op te slaan.

Cache data verwijderen vanaf Android 8 Oreo

Sinds Android 8 Oreo kun je de bovenstaande methode niet direct meer toepassen. Voorheen kun je per app apart in de cache of opgeslagen bestanden wissen. Waarom het ineens zo moeilijk is, dat ligt aan de filosofie van Google. De software gigant wil namelijk dat ontwikkelaars efficiënter zijn met dataverbruik en als de app ontwikkelaars binnen een bepaalde hoeveelheid aan cache geheugen blijven, dan zal Google die hoeveelheid over het hoofd zien. Daarmee heeft de software gigant klaarblijkelijk wel de mogelijkheid voor de gebruiker iets ingeperkt.

Cache verwijderen Samsung Galaxy

Bij nieuwe smartphones zoals de Samsung Galaxy S8, Galaxy S9 en Galaxy A8 is deze feature ingebouwd in ‘Apparaatonderhoud’. Ga daarvoor naar instellingen en kies ‘Apparaatonderhoud’. Daar kun je optimaliseren selecteren en je Samsung Galaxy haalt alle overbodige bestanden zelf weg. Dat kan je soms wel een 1 GB of meer data schelen. Hiermee haal je zonder moeite de hele internet geschiedenis op je Samsung weg.

Wil je echt dieper in het geheugen duiken en cache voor bepaalde apps legen? Samsung Galaxy S8 cache legen is nog altijd mogelijk. Je zal daarvoor wel dieper in de instellingen moeten duiken. Kies voor opslag (onder de optimaliseer knop). Je smartphone geeft nu meer mogelijkheden en ook hier kun je nog meer ruimte schonen. Om echt bij de afzonderlijke app cache te komen moet je hier instellingen (rechts bovenin drie puntjes) selecteren en Opslaginstellingen kiezen. In het volgende menu kies je voor andere apps of bijvoorbeeld games. Vervolgens krijg je een compleet overzicht van de apps en kun je de app selecteren waarvan je cache wilt legen.

Samsung Galaxy App cache legen Telefoonabonnement

Huawei smartphone Cache legen

Net zoals Samsung heeft ook Huawei een optimalisatie app. Wanneer je meer ruimte wilt maken of gewoon je cache wilt legen kun je dat tot Android 7 via de bovenstaande methode doen. De nieuwe en high end Huawei smartphones draaien echter op Android 8 of hoger. Dan wordt het afzonderlijk legen van app cache lastiger.

• Ga naar instellingen
  • Kies Geheugen en Opslag
  • Scroll naar beneden en kies ‘Opslag schonen’
  • Je smartphone berekent nu zelf wat er verwijderd kan worden.
  • Kies opschonen.

Wil je nog meer data en cache verwijderen? Die dan rechts boven voor Opslagbeheer. Vervolgens berekent je Huawei smartphone op verschillende gebieden hoeveel data er verwijderd kan worden.

Apps om cache te legen

Er zijn natuurlijk ook apps waarmee je eenvoudig je cache kunt legen. Ze gaan vaak iets grondiger te werk dan bijvoorbeeld de standaard opties van je smartphone. Je moet hierbij natuurlijk wel opletten. Want als je te veel informatie verwijdert, dan kun je nog wel eens belangrijke informatie verliezen.

SD Maid is een gratis App die naar je ongewenste bestanden kijkt op verschillende niveau’s. Tijdelijke bestanden voor bijvoorbeeld updates (die tijdelijk nodig zijn) van Apps worden moeiteloos gevonden en ook apps die je al een hele tijd niet meer gebruikt komen vanzelf naar boven. Je krijgt nog meer mogelijkheden als je voor de betaalde Pro editie kiest.

Een veel gebruikte app is CCleaner. De schoonmaak app is vooral bekend van de PC of MAC. Voor je smartphone is deze tool ook zeer geschikt. De app toont overzichtelijk hoeveel opslag en werkgeheugen en in gebruik is en met een simpele druk op de knop controleert CCleaner welke data overbodig is en weg kan. Hierdoor kun je veel ruimte vrij maken.