backup-smartphone

Als je veel gebruik maakt van je smartphone (en wie doet dat niet tegenwoordig!) dan komt je dit vast en zeker bekend voor. Je telefoon bevat honderden contacten, duizenden foto’s, applicaties, video’s en meer belangrijke bestanden en plotseling crasht je smartphone. Normaal gesproken zorgt dit moment voor totale paniek en ben je al je belangrijke gegevens kwijt, maar gelukkig helpen we jou bij het maken van een back-up zodat je in de toekomst op een eenvoudige – kind kan de was doen – manier al je bestanden in no time hebt teruggezet.

Laten we beginnen bij het begin en je stap voor stap uitleggen hoe het werkt en wat het inhoudt.

Wat is precies een back-up? En waarom is het zo belangrijk om te doen?

backup-smartphoneWe hebben allemaal wel eens een werkstuk voor school gemaakt, waarbij we het document niet op tijd hadden opgeslagen en door een plotselinge stroomstoring (of andere reden) alles kwijt waren. De zin “Sla altijd je werk op” staat vast en zeker in je brein gegraveerd. Misschien herken je dan ook wel de veelgebruikte zin “Maak altijd een back-up!”. Vandaag de dag is het maken van een back-up, oftewel een reservekopie van je bestanden, steeds belangrijker geworden. Zowel van je computer privé, of zakelijk en van je smartphone. De elektronica die gebruikt wordt in je smartphone wordt steeds slimmer en kleiner, maar hierdoor ontstaat ook nog steeds de kans dat het een keer kapot gaat. Je harde schijf kan stuk gaan waardoor je geen toegang meer hebt tot je bestanden. Daarnaast bestaan er jammer genoeg ook risico’s bij het downloaden van bestanden. Zo kan je een bestand hebben gedownload die een virus bevat. Hoewel de slimme smartphones van tegenwoordig uitstekend in staat zijn om de meeste virussen te ontdekken, zullen er altijd virussen zijn die toch nog op je smartphone of computer terecht kunnen komen. Om je bestanden te beschermen maak je gebruik van een back-up. Een back-up is niets anders dan een kopie van je harde schijf. Je kan daarin zelf aangeven welke bestanden je wel en niet wilt back-uppen. Ook kun je er voor kiezen om standaard je gehele harde schijf als back-up op te slaan.

Eenvoudigste manier om een back-up van je smartphone te maken

Nu je weet wat we bedoelen met een back-up is het de bedoeling dat we er ook echt iets mee gaan doen. En dat kan op verschillende manieren. De meest eenvoudige manier is door een back-up te maken via ‘de cloud’. De cloud is een extra opslagruimte op internet die alleen jij persoonlijk ontvangt wat je kan gebruiken om je foto’s, documenten, telefoonnummers in op te slaan. Een veelgebruikt voorbeeld van de cloud is Dropbox. De informatie die je op de cloud opslaat kan je vervolgens eenvoudig ophalen vanaf zowel je computer, televisie, smartphone of ander product dat je gebruikt met een internetverbinding. De cloud zorgt er dus voor dat je op een centrale plek al je belangrijke bestanden kunt opslaan en er vanaf ieder gewenste apparaat toegang toe kan krijgen. Een back-up maken in de cloud kan op twee verschillende manieren. Zo kan je een applicatie downloaden op je smartphone waar je dit mee kunt doen en je kan je bestanden handmatig uploaden naar de cloud. Overigens kan je ze op dezelfde manier ook weer downloaden om te kunnen bekijken als je per ongeluk iets verwijderd hebt. De cloud is even wat instelwerk, maar als je het eenmaal draaiend hebt werkt het uitstekend en zeer eenvoudig.

Automatisch back-up maken van je documenten

Een groot voordeel van een back-up maken in de cloud is dat je met behulp van apps je back-ups kan automatiseren. Zo kan je bijvoorbeeld tegen de app zeggen dat je wekelijks een back-up wilt maken van je gehele telefoon. Ook kan je ervoor kiezen om alleen de veranderingen te back-uppen. Je maakt dan eenmalig een reservekopie van je gehele harde schijf en stelt daarna in dat alle veranderingen die je aanbrengt aan de harde schijf periodiek worden opgeslagen. Voorbeelden van apps waarmee je dit kan doen zijn voor iPhone Apple iCloud. Voor Android en Windows Phone zijn het de standaard back-up apps die vooraf op je smartphone worden geïnstalleerd.

Handmatig maken van een back-up van je smartphone

Heb je een belangrijk document geschreven waarbij je niet op de automatische back-up wilt wachten? Dan bestaat er ook de mogelijkheid om handmatig een back-up te maken van je smartphone. Een groot voordeel hiervan is dat je het overal en op ieder geschikt moment kunt doen en met alle apparaten waar een internetverbinding op zit kan bekijken. Applicaties die veelal worden gebruikt om handmatig een back-up te maken zijn Dropbox, iCloud van Apple, Google Drive en Microsoft OneDrive. Je kan deze diensten tevens gebruiken als extra opslaggeheugen van je smartphone. Bij de meeste smartphones wordt tegenwoordig gratis een aantal GB aan cloudopslag gegeven. Bij Dropbox krijg je gratis standaard 5 GB en kan je dit eenvoudig zonder te betalen op laten lopen naar 50 GB. Heb je een iPhone gekocht dan krijg je toegang tot iCloud en bij een Google smartphone gratis toegang tot Google Drive. Bij een Microsoft smartphone raad je het uiteraard al.

Maak eenvoudig een kopie van je iPhone, Android smartphone of Windows Phone

Een kopie van je smartphone is zo gedaan. Met slechts een paar muisklikken kan je je smartphone zo instellen dat hij automatisch een back up maakt. Een standaard reservekopie van je smartphone bestaat uit alle informatie van je contactpersonen, denk hierbij aan telefoonnummers, opgeslagen adresgegevens etc. Daarnaast beschikt het over je persoonlijke instellingen en je gedownloade apps. Als je ook je documenten zoals je bestanden, foto’s en video’s wilt kopiëren dan kan je dit zelf bepalen en moet je dat bij het instellen van je back-up doorgeven. Of je nu een Samsung, HTC, LG, Apple, Huawei of ander merk smartphone hebt. Alle smartphones die gebruik maken van het besturingssysteem Android, iOS of Windows Phone bieden deze mogelijkheid.

Hieronder hebben we stap voor stap uitgelegd hoe het maken van een back-up werkt:

Een back-up maken van je iPhone

back up maken van je iPhone

Apple maakt gebruik van zijn eigen back-up dienst genaamd iCloud. Om een reservekopie van je iPhone te kunnen maken hebben we dan ook een iCloud account nodig. Deze maak je door naar Instellingen te gaan > iCloud > Log in met je Apple ID. Voer hier vervolgens je persoonlijke Apple ID in en je bent klaar om een reservekopie van je iPhone te maken. De back-up maak je nu als volgt:

1. Ga naar ‘instellingen’;
  2. Vervolgens klik je op iCloud;
  3. Vink hier aan waar je een back-up van wilt maken; zoals foto’s, video’s en instellingen van apps;
  4. Vink vervolgens iCloud-reservekopie aan;
  5. Maak nu een reservekopie.
  6. Je bent klaar.

Back-up maken van je Android telefoon

Ook een smartphone met Android als besturingssysteem heeft een eigen dienst voor de cloud. Als je al een google account hebt hoef je hier geen speciaal account voor te maken. Je kan namelijk gewoon gebruik maken van je Google-account. Een back-up maken via Google Drive doe je als volgt:

backup maken van je android smartphone

1. Ga naar het instellingenscherm;
  2. Druk op ‘Back-up maken en resetten’;
  3. Schuif de slider naast ‘Back-up maken van mijn gegevens’.
  4. Je bent klaar.

Nu je de back-up functie hebt geactiveerd zal Android periodiek back-ups maken van je gegevens en instellingen. Dit doet hij echter alleen standaard van je instellingen en contactgegevens. Als je ook een back-up wilt instellen voor je foto’s en video’s moet je het volgende doen: Ga naar de foto app > druk op menu van je toestel > druk op instellingen > Vink de automatisch back-up aan.

Een back-up maken van je Windows Phone

Bij een Windows telefoon heeft Microsoft zijn eigen back-up dienst OneDrive genoemd. Als je in het bezit bent van een Windows Phone is dit dus de dienst waar je gebruik van moet maken voor het maken van een backup. Bij OneDrive kan je inloggen met je Hotmail account. Een back-up maken met Microsoft OneDrive werkt als volgt:

back up maken van je windows phone

1. Open het instellingenmenu;
  2. Druk op Back-up;
  3. Ga naar apps & instellingen;
  4. Zet de schakelaar om naar Ingeschakeld.