Hoe maak ik mijn smartphone simlockvrij?

Hoe maak ik mijn smartphone simlockvrij?

Een smartphone met een simlock komt tegenwoordig haast niet meer voor. De kans is dus erg groot dat je nu een telefoon hebt die simlockvrij is. Mocht je twijfelen of jouw smartphone simlockvrij is kan je dit eenvoudig testen door er een simkaart van een andere provider in te plaatsen. Als er een simlock op zit zal de simkaart niet werken. Weet je zeker dat er een simlock op je telefoon zit en wil je weten hoe je deze simlockvrij maakt? Lees dan gauw verder. Op deze pagina lees je informatie hoe je je smartphone simlockvrij kunt (laten) maken.

Is mijn telefoon simlock vrij?

Voordat we je uitleggen hoe je je smartphone simlock vrij kunt maken, is het verstandig om eerst uit te zoeken of er een simlock op je toestel zit. Afhankelijk van waar je de telefoon gekocht hebt en welke aanbieding je hebt gekozen kan het voorkomen dat er een simlock op jouw toestel zit. Dit betekent dat je dan ook enkel een simkaart van die bewuste provider kunt gebruiken in jouw telefoon. Toch zal op de den duur jouw telefoon alsnog simlockvrij worden!

Waarom een simlock?

simlockProviders kunnen er voor kiezen om een simlock op een telefoon te zetten. Dit komt vaak voor bij duurdere telefoons zoals bijvoorbeeld de Apple iPhone of de nieuwste Samsung Galaxy. In de eerste jaren van de mobiele telefonie was het ook meer regel dan uitzondering dat er een simlock op de telefoon zat en in het geval van prepaid zal deze simlock zeker nog aanwezig zijn. Afgelopen jaren is er een felle strijd geweest omtrent de simlocks op telefoons en alhoewel hier nog steeds geen eenduidig antwoord of uitspraak is gekomen lijken providers bij mobiele telefoons in combinatie met een abonnement steeds minder telefoons te leveren met een simlock. Met een simlock kan een provider jou eigenlijk dwingen om het eerste jaar of de eerste twee jaar te blijven voordat je een simlockcode kunt aanvragen. Met deze laatste code kun je dan alsnog de telefoon simlockvrij maken. Veel komt dit gelukkig niet meer voor en enkel in prepaidpakketten komen we deze constructie nog tegen.

Hoe weet ik of mijn toestel simlockvrij is?

Om te testen of jouw telefoon simlockvrij is kun je het beste een simkaart in jouw telefoon steken van een andere provider. Als de telefoon hierna moeiteloos opstart is de telefoon simlockvrij. Wanneer er een melding op het scherm verschijnt zoals ‘Plaats juiste simkaart’ of ‘Insert correct card’ zal de telefoon een simlock bevatten. Op dat moment kun je dus enkel met die telefoon bellen met simkaarten van de provider waarbij je een contract hebt lopen.

Zelf simlockvrij maken

Als je een beetje handig bent op internet, kom je er al gauw achter dat er vele websites zijn die software aanbieden om je telefoon simlockvrij te maken. Wij raden het echter af om hier gebruik van te maken. In veel gevallen gaat het hier om onbetrouwbare software dat je telefoon kan beschadigen. Veel van dit soort programma’s bevatten virussen die je computer of telefoon kunnen besmetten. Een ander nadelig bijkomstigheid is dat veel fabrikanten geen garantie meer zullen geven als je op deze manier zelf je simlock hebt verwijderd. Het verwijderen van de simlock is echter niet verboden. In veel gevallen is het toestel namelijk al van jou en mag je doen en laten wat je wilt met de smartphone. Wij adviseren alleen om het niet zelf te doen, maar door de provider te laten doen.

Vraag het aan de provider

Als je een telefoon met een simlock hebt kan je deze het beste laten verwijderen bij de provider zelf. Je weet dan zeker dat het goed gebeurd en dat je geen garantie misloop. Als je je telefoon langer dan een jaar hebt is de provider verplicht om jou een code toe te sturen waarmee je de simlock kunt verwijderen. Deze unlockcode moet je wel zelf opvragen en dat gaat dus niet automatisch. Op de websites van de providers vind je de informatie hoe je deze simlock kunt verwijderen. Indien je binnen de periode van deze 12 maanden de simlock wenst te laten verwijderen kan de provider hier geld voor vragen. Lees dus eerst de kleine letters voordat je dit laat doen en bedenk vooraf even goed hoelang je je telefoon inmiddels hebt.

Simlock laten verwijderen

In de beginjaren van de mobiele telefonie was een simlock erg gebruikelijk. Providers gaven je vaak met korting een toestel als er een simlock op zat. Op deze manier bleef je minstens een jaar klant bij de provider en zo hadden ze zekerheid van inkomsten. Vandaag de dag is een simlock zeer zelden en zal je het dus ook haast niet meer tegenkomen. Maar in de tijd dat het nog gebruikelijk was waren er vele tientallen bedrijven die handig in de markt sprongen van het verwijderen van simlocks. Inmiddels is het grootste gedeelte van deze bedrijven niet meer actief aangezien ook de toestellen met een simlock uit de markt verdwijnen. Bij het laten verwijderen van een simlock moet je er altijd rekening mee houden dat de garantie vervalt. Je betaalt wellicht een stuk minder en je hebt het vertrouwen dat de software ook werkt, maar dit neemt niet weg dat het simlock vrij maken door een bedrijf plotseling wel binnen de garantie valt.

Wees verstandig en vraag altijd de provider om de simlock te verwijderen. Op deze manier behoudt je ook de garantie en kan er ook geen schadelijke software in de smartphone komen.

Benieuwd welke telefoons er nog meer zijn?
Vond je deze pagina nuttig?
René Dekker
Over de auteur: René Dekker

Mede-oprichter van Telefoonabonnement.nl. Al 10 jaar telecomspecialist. Verantwoordelijk voor de content en redactie. Passie voor online. Diehard Apple-fan. Houdt van gadgets, en zijn katten. Favoriete papa van Joris en Ruben.

Neem gerust contact op:      rene@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste aanbieding
Apple telefoons
Samsung telefoons
Huawei telefoons
Sony telefoons
LG telefoons
Honor telefoons
Motorola telefoons
Nokia telefoons