Alle smartphones beschikken over een geheugen om bijvoorbeeld foto’s en video’s op te slaan. Ook is dit geheugen uitstekend geschikt om documenten op te slaan, apps te installeren of om muziek op te slaan op je smartphone. Afhankelijk van jouw eigen gebruik hierin kan je een goed beeld vormen van de opslagcapaciteit die je nodig hebt op jou nieuwe smartphone.

Verschillende geheugen capaciteiten

Er zijn momenteel talloze smartphones op de markt met verschillende hoeveelheden opslagcapaciteit. In de meest eenvoudige smartphones tref je vaak een geheugen aan van maximaal 8 GB. Voor de meer geavanceerde smartphones zijn geheugen van 16 GB of 32 GB beschikbaar en wie de laatste high-end smartphone in handen heeft kan ook nog de keuze krijgen uit 64 GB of zelfs 128 GB. Doorgaans zal het geheugen van 16 GB of 32 GB meer dan voldoende zijn om jou foto’s en/of video’s op te slaan. Enkel wanneer er ook veel muziek op de smartphone komt te staan is het te overwegen om 32 GB of 64 GB te nemen. Deze laatste, en zeker ook de 128 GB, zijn over het algemeen wel wat prijzig en worden vooral geplaatst in high-end smartphones.

Twijfel je over de hoeveelheid opslag bij je nieuwe smartphone? Om het nog wat eenvoudiger voor je te maken hebben we de hoeveelheid opslagcapaciteit gekoppeld aan een drietal gebruikers. De standaard gebruiker, de verzamelaar en de high-end gebruiker. In onderstaande tabel laten we je zien hoeveel GB opslag wij adviseren per categorie:

Type gebruikerWat doe ik er mee?Advies opslagcapaciteit
Standaard smartphone gebruikerZo nu en dan foto's maken, deze verwijder ik ook met regelmaat. Ik download wel wat apps, maar houd me niet dagelijks met mijn smartphone bezig. Games speel ik vrijwel niet. Muziek stream ik hoofdzakelijk, maar sla ik niet op.16 GB is voldoende.
De verzamelaarIk maak van ieder moment foto's en video's en sla alles wat ik vast leg op! Verder maak ik op dezelfde manier gebruik van mijn smartphone als de standaard gebruiker.16 GB - 32 GB. Of 16 GB met uitbreidbaar geheugen optie.
High-end gebruikerSpeelt dagelijks games, is op de hoogte van alle apps en maakt daar dagelijks gebruik van. Gebruikt zijn smartphone als vaste camera en heeft honderden, misschien wel duizenden mp3's en video's op zijn smartphone.Minimaal 64 GB, bij voorkeur met uitbreidbaar geheugen optie.

Tip: Kies nooit voor minder dan 8 GB opslag. Er worden helaas nog steeds goedkope smartphones met slechts 4 GB verkocht, maar dit is echt te weinig. Aangezien het besturingssysteem Android al behoorlijk wat geheugen opsnoept blijft er vaak niets over voor apps en zit je na een paar maanden al met een te kort aan geheugen.

Uitbreiding van het geheugen

microsdIn veel smartphones is het ook mogelijk om het geheugen verder uit te breiden. Dit kan veelal via een microSD-kaart die ergens in de smartphone gestoken moet worden. Hiermee kan het geheugen extern worden uitgebreid tot maximaal 32 GB. Mocht je dus al de beschikking hebben over een smartphone met een intern geheugen van 32 GB, kun je dit nogmaals uitbreiden met 32 GB en dan heb je dus 64 GB tot je beschikking. Ook het gebruik van deze microSD-kaart kan voordelen met zich meebrengen, want het overzetten van muziek, foto’s of video’s kan razendsnel via de computer.

Hoeveel geheugen neemt een app in beslag?

Afhankelijk van de instellingen van bijvoorbeeld je camera kan een foto of video behoorlijk wat geheugen opslokken op de telefoon. Met een iets lagere fotoresolutie krijg je vaak dezelfde kwaliteit foto’s en scheelt dit aanzienlijk in het geheugen. Hoe langer een video wordt opgenomen, hoe meer geheugen de video zal opeisen. Ook hierin kun je aanzienlijk het geheugen besparen door de resolutie iets lager te zetten. Binnen de smartphone kun je bij instellingen exact zien welke zaken het meeste geheugen opeisen, hoeveel er al gebruikt is en hoeveel er nog beschikbaar is. Voor het gemak hebben we hieronder uitgelegd wat je ongeveer kunt verwachten met 1 GB opslag:

Met 1 GB opslag kan je ongeveer het volgende doen:

• 500 foto’s opslaan die je met je smartphone hebt gemaakt;
  • Zo’n 8 minuten filmen (hoogste resolutie);
  • 200 mp3’s opslaan;
  • of 10 – 40 apps downloaden.

Let op: Bij de grootte van een app zijn we uitgegaan van gemiddelden. Deze kunnen echter enorm verschillen. Er zijn apps van 1 MB tot wel 4 GB.