Mijn simkaart past niet in mijn telefoon. Wat nu?

Mijn simkaart past niet in mijn telefoon. Wat nu?

Als je een nieuwe telefoon hebt gekocht wil je deze natuurlijk meteen kunnen gebruiken en is er niets zo vervelend als erachter komen dat je simkaart niet past. Een aantal jaar geleden kende we dit probleem niet. We hadden toen maar één type simkaart en hij paste dus altijd. Door de jaren heen is hier echter verandering in gekomen. Op het moment van schrijven kennen we drie verschillende simkaarten, namelijk de reguliere (standaard) simkaart, de microsim en de nanosim. Het grote verschil van deze simkaarten zit hem vooral in het formaat. De simkaart en de chip erin zijn kleiner gemaakt zodat er meer ruimte overblijft voor andere onderdelen zoals de processor en de accu. Dat klinkt allemaal mooi, maar als je een oude simkaart hebt en een nieuwe telefoon hebt gekocht kom je er al snel achter dat de simkaart niet past. Gelukkig zijn er hier handige hulpmiddelen voor om je simkaart het juiste formaat te geven.

Reguliere simkaart, micro simkaart en nano simkaart

Momenteel worden er drie soorten simkaarten gebruikt, waarvan de microsim en de nano simkaart nog de meest voorkomende zijn. Vrijwel alle high-end smartphones beschikken tegenwoordig over een nano simkaart. Toch komt de microsim ook nog met regelmaat voor. Alle drie de simkaarten doen hetzelfde. Zonder simkaart heb je geen telefoonnummer en kan je niet bellen of gebeld worden. Daarnaast dienen ze ook als extra opslagruimte voor je contactgegevens. Toch zit er qua techniek veel verschil in de drie varianten. Een grote reden waarom de simkaarten steeds kleiner zijn gemaakt is om ervoor te zorgen dat er in de binnenkant van je smartphone meer ruimte voor de fabrikant overblijft. Zo kunnen ze een grotere accu, betere processor en dat soort zaken in je telefoon plaatsen zodat je nog meer plezier ermee zult beleven.

Wat te doen als je je simkaart kleiner en passend wilt maken?

simkaartenHet klinkt misschien wat voor de hand liggend, maar als je je simkaart niet geplaatst krijgt kan het ook voorkomen dat je deze in de verkeerde kaarthouder probeert te plaatsen. Zo hebben veel smartphones ook een SD-kaart-houder en kan het zijn dat je je simkaart hierin probeert te plaatsen. Dit probleem hebben we vaker gehoord, dus zo vreemd is het niet! In de handleiding van je telefoon staat omschrijven waar je je simkaart precies in moet plaatsen.

Als je de juiste plek hebt gevonden en hij nog steeds niet past kan het heel goed zijn dat je nog een oude simkaart hebt en een kleinere hiervoor moet hebben. Als je goed naar je simkaart kijkt zie je dat de simkaart uit meerdere onderdelen bestaat. Je hebt een omlijsting en een chip. En om die chip zit vaak een rand die je er als het ware uit kunt drukken. Je kan door te drukken je simkaart kleiner maken en zo passend maken voor je smartphone.

Kan je deze mogelijkheid niet terug vinden dan kan het ook zijn dat je een oude (reguliere) simkaart hebt. In dat geval zijn er twee mogelijkheden. Je kan de simkaart er zelf uitsnijden of even door de winkel laten doen. Je kan de provider ook opbellen om te zeggen dat je een nieuwe simkaart nodig hebt en deze sturen ze dan toe. Als je haast hebt kan je in het winkelcentrum vaak ook winkels vinden waarbij je dit eenvoudig kan laten doen. Wij adviseren het echter om dit niet zelf niet te doen. De chip mag namelijk niet beschadigen. Als dit gebeurd kan je je simkaart waarschijnlijk weggooien.

Nog meer vragen over je smartphone?
Vond je deze pagina nuttig?
René Dekker
Over de auteur: René Dekker

Mede-oprichter van Telefoonabonnement.nl. Al 10 jaar telecomspecialist. Verantwoordelijk voor de content en redactie. Passie voor online. Diehard Apple-fan. Houdt van gadgets, en zijn katten. Favoriete papa van Joris en Ruben.

Neem gerust contact op:      rene@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste aanbieding
Apple telefoons
Samsung telefoons
Huawei telefoons
Sony telefoons
LG telefoons
Honor telefoons
Motorola telefoons
Nokia telefoons