Een mobiele telefoon is allang niet meer alleen om te bellen of te sms’en. Vaak staat er veel vertrouwelijke informatie in: mailtjes, foto’s en misschien zelfs werkdocumenten. Daarom is het een groot probleem als de telefoon wordt gestolen. Dat gebeurt wekelijks zo’n 300 keer, volgens provider Vodafone. Welke stappen moeten er genomen worden als de telefoon is gestolen?

Gegevens verzamelen
Alvorens actie te ondernemen, is het verstandig de gegevens te verzamelen. Noteer in elk geval de volgende gegevens:

• Het merk;
  • Het type;
  • Het kleur;
  • Het telefoonnummer van de klantenservice om de simkaart te blokkeren;
  • De PUK-code van de simkaart;
  • Het IMEI-nummer van de telefoon.

Daarnaast: is het toestel wel echt gestolen, of is de eigenaar het simpelweg kwijtgeraakt? Dat is eenvoudig te controleren door naar het eigen 06-nummer te bellen. Misschien heeft iemand anders de telefoon toevallig gevonden. Hoe je de smartphone terug kunt vinden, lees je hier.

Vergrendelen van de telefoon

Wie erachter komt dat de telefoon is ontvreemd, doet er goed aan de smartphone meteen de vergrendelen. Het toestel is dan vrijwel onbruikbaar. Android, Windows Phone en iOS bieden de mogelijkheid de telefoon vanaf afstand te vergrendelen, of zelfs te wissen. Zo kunnen kwaadwillenden nooit vertrouwelijke informatie inzien. Daarvoor moet de oorpsronkelijke gebruiker het toestel wel eerst instellen.

iOS
Bereid de iPhone of iPad voor op vergrendeling. Dat kan door in het applicatie-overzicht op ‘Instellingen’ te tikken. Kies vervolgens voor ‘iCloud’ en schuid ‘Zoek mijn iPhone’ naar rechts. Zodra het schakelaartje groen wordt, is de functie geactiveerd.

De gebruiker kan later iCloud.com bezoeken om de iPhone op afstand op te sporen, een geluid af te spelen, te vergrendelen of om persoonlijke gegevens te wissen.

Android
Via Android kan de gebruiker vergrendeling op afstand toestaan door de volgende stappen te ondernemen:

1. Ga naar het applicatie-overzicht en kies voor ‘Google Instellingen’
  2. Selecteer ‘Android Apparaatbeheer’ of kies voor ‘Beveiliging’
  3. Zet een vinkje bij ‘Vergrendelen en wissen op afstand toestaan’

Wordt het Android-toestel gestolen, dan kan de gebruiker de smartphone vergrendelen via de internetbrowser. Ga naar Android Apparaatbeheer via de browser. Er verschijnt een kaart, met daarop de locatie. Deze locatie wordt tot op 20 meter nauwkeurig weergegeven. Vervolgens kan er gekozen worden voor bellen, vergrendelen of wissen.

Windows Phone
Ook op Windows Phone moet de gebruiker de toegang eerst activeren. Dat kan via ‘Instellingen’. Het scherm ‘Systeem’ verschijnt. Tap op ‘Mijn telefoon zoeken’. Daarna is het mogelijk twee opties in te schakelen: ‘Altijd pushmeldingen’ en ‘De locatie van mijn telefoon op te slaan’.

Via de website ‘Mijn Windows Phone’ kan de telefoon vergrendeld, gelokaliseerd, gebeld of gewist worden.

Simkaart blokkeren
Bel de provider en stel deze op de hoogte van de situatie. De provider kan de simkaart blokkeren. Nu de telefoon vergrendeld is, heeft de dief er weinig meer aan. De dief kan nog wel informatie stelen van de simkaart, of het slachtoffer op kosten jagen door zelf met de kaart te bellen of te internetten. Het komt meer dan eens voor dat dieven lange gesprekken met het buitenland bellen op kosten van een slachtoffer. Daarom is het blokkeren van de simkaart essentieel.

Aangifte doen
Het is altijd verstandig aangifte te doen van een gestolen telefoon. Dat kan zowel online, telefonisch of op het politiebureau. Daarvoor moet het slachtoffer wel eerst het IMEI-nummer van het toestel weten. Dit is een uniek nummer, dat iedere telefoon bij productie krijgt. De politie kan de telefoon aan de hand van het nummer opsporen.

Mocht iemand het toestel in het buitenland hebben ontvreemd, dan is het noodzakelijk aangifte te doen bij de lokale politie. De Nederlandse politie kan de buitenlandse aangifte niet verwerken, omdat het buiten de Nederlandse landgrenzen heeft plaatsgevonden. We raden aan in ieder geval aangifte te doen. Dat komt later van past bij de verzekering.

De verzekeraar
Wie een telefoonverzekering heeft afgesloten, kan de verzekeraar inlichten. Vaak vergoedt deze de schade bij diefstal, ook in het buitenland. Een uitgebreide reisverzekering kan deze schade ook dekken, maar tot een maximum bedrag. Bij telefoons uit een hogere prijsklasse kan deze vergoeding onvoldoende zijn.