Wat te doen als je je pincode vergeten bent? (En als je geen PUK-code meer hebt)

Er is niets zo vervelend als het vergeten van je pincode om het toestel te ontgrendelen. De pincode wordt vaak in eerste instantie door de provider opgegeven, maar het is mogelijk om deze pincode te wijzigen naar een code die je beter onthoudt. Wanneer je echter de pincode drie keer verkeerd invoert zal het toestel om een PUK-code gaan vragen. Enkel op deze manier kun je dan weer het toestel ontgrendelen. Zowel de pin- als PUK-code zijn codes die geprogrammeerd staan op de simkaart. Zodra je de simkaart vervangt zul je vaak ook een andere pincode en een andere PUK-code moeten invoeren. Deze codes hebben dus niets te maken met de vergrendeling van het toestel zelf.

Als je je pincode vergeten bent is het verstandig om eerst even te controleren of je de simkaart nog hebt of de begeleidende brief van de provider bij het aangaan van je abonnement. Hierop staat vaak de PUK-code vermeld en op deze manier kan je zelf een nieuwe pincode instellen. Als je over deze PUK-code beschikt kun je het beste een drietal keer de verkeerde pincode invoeren. Hierna vraagt het toestel om de PUK-code. Als je deze code hebt ingevoerd kun je een nieuwe pincode instellen waarna het toestel weer ontgrendelt wordt.

Ook geen PUK-code meer

Als je ook geen PUK-code meer hebt is er slechts nog een manier om het toestel ontgrendelt te krijgen. Je moet dan de PUK-code opvragen bij de provider die op zijn beurt de code dan per post toestuurt. Je moet er dan dus wel rekening mee houden dat je enkele dagen niet bereikbaar bent. Als de PUK-code dan binnen is kun je zonder problemen de simkaart alsnog ontgrendelen en de nieuwe pincode opgeven. Ontgrendelen komt uiteindelijk dus altijd goed, maar kan even op zich laten wachten!

Simkaart geblokkeerd

Je hebt behoorlijk wat kansen om verkeerde codes in te voeren, maar na drie keer de verkeerde pincode en tien keer de verkeerde PUK-code wordt de simkaart definitief geblokkeerd. Deze simkaart kan dan ook niet meer gedeblokkeerd worden. De enige manier om dan nog te kunnen bellen is door via je provider een nieuwe simkaart aanvragen. Het kan zijn dat hier kosten aan zijn verbonden. Vraag hier goed naar bij de provider. Ook hier moet je dan helaas rekening houden met enkele dagen waarin je onbereikbaar bent. De vervangende simkaart beschikt dan weer over alle informatie zoals de nieuwe pincode en PUK-code, maar ook jouw huidige nummer zal dan door de provider weer op actief zijn gezet op deze nieuwe simkaart. Wees dus niet bang dat je dan ook een nieuw nummer nodig hebt, want dat is echt niet nodig.

Vond je deze pagina nuttig?