Wat is A-GPS?

Wat is A-GPS?

A-GPS is een techniek om je positie te bepalen. A-GPS staat voor Assisted Global Positioning System. Het werkt in feite op dezelfde manier als het GPS-systeem, maar A-GPS wordt verder ondersteund door externe bronnen als zendmasten en WiFi-netwerken. Om A-GPS te kunnen gebruiken moet je dus verbonden zijn met internet.

Hoe werkt GPS?

Om GPS te laten werken zijn er drie onderdelen nodig: een zender (de satellieten rondom de aarde), een ontvanger (een smartphone) en grondstations die de signalen van de satellieten corrigeren. Deze correctie is noodzakelijk voor een accurate plaatsbepaling. De informatie die de satellieten verzenden komen met enige vertraging aan bij de ontvanger. De satelliet is op dat moment al weer op een andere locatie: dat is ook niet zo vreemd als je nagaat dat deze met een snelheid van 11.000 kilometer per uur om de aarde bewegen. Het is dus wel te begrijpen dat de informatie over de positie van de satelliet voortdurend gecorrigeerd moet worden. Daarvoor zijn grondstations bedacht.

Op de pagina ‘Wat is GPS?’ vind je meer informatie over de precieze werking van GPS, inclusief enkele veelgebruikte toepassingsmogelijkheden.

Hoe werkt A-GPS?

A-GPS werkt eveneens met de satellieten die rondom de aarde zweven. Daarnaast krijgt het systeem nog wat extra hulp. Jouw locatie bepalen met GPS is tegenwoordig zeer nauwkeurig, maar duurt veelal enkele minuten. Dat is niet erg als je in de auto zit, maar als je over straat loopt wil je direct informatie over waar je je op dat moment begeeft. Ook heeft GPS vaak moeite met hoge gebouwen, muren en andere obstakels die het signaal belemmeren. Om je positie sneller te berekenen en het bereik van GPS te vergroten, is A-GPS bedacht.

Om je eerste positie te bepalen –ook wel de first fix genoemd– maakt A-GPS gebruik van je smartphone. Deze staat namelijk voortdurend in verbinding met een telefoon- of zendmasten. En aangezien de locatie van deze masten bekend zijn –ze staat immers op een vaste plaats en bewegen zich niet continu voort zoals een satelliet doet– is het een stuk eenvoudiger om je locatie te bepalen. Voor een nauwkeurig meting van jouw positie worden de gegevens van drie zendmasten gebruikt om het gebied waar jij je in bevindt in kaart te brengen. Dit noemen we ook wel cellulaire triangulatie. Deze informatie wordt gecombineerd met GPS-signalen.

Nadelen A-GPS

Het grote voordeel van A-GPS is dat je locatie sneller berekend wordt, dat het bereik een stuk groter is en je niet met een extra navigatiemiddel hoeft rond te lopen. Maar er kleven ook enkele nadelen aan dit navigatiesysteem. Zo is om te beginnen de locatiebepaling van A-GPS minder accuraat dan GPS. Ook werkt A-GPS alleen in combinatie met een internetabonnement. Het verzenden van de informatie over de locatie van zendmasten verloopt via internet. En op open plekken waar je mobiele telefoon geen bereik heeft, werkt A-GPS niet eens. GPS werkt zonder internetverbinding en is altijd en overal beschikbaar. Het neemt alleen wat meer tijd in beslag om je locatie te bepalen.

Vrijwel alle nieuwe smartphones beschikken naast GPS ook over A-GPS.

 

Op zoek naar een nieuwe smartphone met A-GPS?
Vond je deze pagina nuttig?
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste aanbieding
Apple telefoons
Samsung telefoons
Huawei telefoons
Sony telefoons
LG telefoons
Honor telefoons
Motorola telefoons
Nokia telefoons